Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η απόφαση για εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου, η ”βουτιά” των διεθνών αγορών, η απόκτηση από την MIG ισχυρής θέσης στον ΟΤΕ και η χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η απόφαση για εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου, η ”βουτιά” των διεθνών αγορών, η απόκτηση από την MIG ισχυρής θέσης στον ΟΤΕ κα η χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Εκλογές: Η απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Στις 12:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Πυρκαγιές: Στην πυρκαγιά που κατέκαψε την Πεντέλη αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα οι εφημερίδες. Δεκάδες κατοικίες καταστράφηκαν και μεγάλες εκτάσεις δάσους έχουν γίνει στάχτη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κηφισιά, τα Μελίσσια και η Νέα Πεντέλη, ενώ για καταφανέστατο σχέδιο εμπρησμού μιλούν φορείς και κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν.

Αγορές: Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών κατέγραψαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”. Το κύμα ρευστοποιήσεων ξεκίνησε από την Ασία, μετά την προχθεσινή πτώση στη Wall Street, και μεταδόθηκε στην Ευρώπη. Ο FTSE 100 κατέγραψε μία από τις δέκα μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του (-4,1%). Με πτώση 3,54% έκλεισε το Χ.Α., ενώ η Wall Street ”γύρισε” στο τέλος της συνεδρίασης, με τον Dow Jones να κλείνει με οριακές απώλειες και τον S&P σε θετικό έδαφος.

ΟΤΕ: Δεύτερος μέτοχος μετά το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ κατέστη η Marfin Investment Group, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι απέκτησε τον έλεγχο του 5,3% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, με το Δημόσιο να ελέγχει το 28%, γράφει η ”Καθημερινή”.

ΔΕΗ: Την άδεια παραγωγής της ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 120 MW, που θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου, και πρόβλεψη για φυσικό αέριο στην περιοχή Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή στο δήμο νότιας Ρόδου υπέγραψε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Ν. Στεφάνου.

ΕΛΠΕ: Άδεια εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία έλαβε η τοπική θυγατρική των ΕΛΠΕ, ΕΚΟ-ΕΛΔΑ Βουλγαρίας, ενώ θετική κατάληξη για τον όμιλο είχε η χρόνια διένεξη με την πΓΔΜ για το καθεστώς των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ, καθώς το διαιτητικό δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων υπέρ της ΕΛΠΕΤ-Βαλκανική, γράφει η ”Ημερησία”.

Ανώνυμες Εταιρίες: Αλλαγές που στοχεύουν στην προστασία των μετόχων οι οποίοι κατέχουν πακέτα μειοψηφίας προβλέπει ο νέος νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, επιχειρείται ο απογαλακτισμός των Α.Ε. από την κηδεμονία του κράτους.

Οικονομία: Στα 30 δισ. ευρώ θα ανέλθει ο δανεισμός του Δημοσίου από την αρχή του έτους με τη νέα δημοπρασία ομολόγων. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, πρόκειται για δημοπρασία 15ετούς ομολόγου, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Επίσης, έως το τέλος Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί μία ακόμη δημοπρασία, επίσης 1,7 δισ. ευρώ σε ομόλογα 5ετούς διάρκειας.

Σοφοκλέους: Παρά το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας ταλαιπωρούν την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά εδώ και δεκαπέντε περίπου ημέρες, οι διεθνείς αναλυτές δηλώνουν ανέτοιμοι να απαντήσουν στο κατά πόσο βρισκόμαστε στην ”άκρη του τούνελ”, γιατί -όπως ισχυρίζονται- δεν μπορούν να διαγνώσουν το μέγεθος του προβλήματος, όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Πού πάνε τώρα οι αγορές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v