Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H θετική πλευρά της κρίσης

Η πιστωτική κρίση συνεχίζει να προκαλεί δυνατούς τριγμούς στις χρηματιστηριακές αγορές όπως διαπίστωσαν αρκετοί χθες στη Σοφοκλέους. Όμως, η κρίση έχει μία άλλη πτυχή που θα έπρεπε να καθησυχάζει τους επενδυτές.

H θετική πλευρά της κρίσης
Μία από τις βασικές αρχές στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου είναι να μη βάζεις όλα τα αβγά σου σε ένα καλάθι.

Η διασπορά των επενδύσεων σε περισσότερες από μία μετοχές που προτιμητέα έχουν αρνητικό βαθμό συσχέτισης μεταξύ τους μπορεί να προσφέρει καλύτερο συνδυασμό απόδοσης και ρίσκου στον επενδυτή.

Aν ρίξει κανείς μια ματιά στη σημερινή κατάσταση, θα διαπιστώσει ότι η ρίζα της πιστωτικής κρίσης βρίσκεται στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

Το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόλις το 12% του συνόλου των στεγαστικών δανείων είναι καθησυχαστικό γιατί αυτά σχετίζονται με ένα μικρό κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς και εν πάση περιπτώσει όλοι γνώριζαν ότι οι δανειολήπτες δεν ήταν υψηλής φερεγγυότητας.

Για μερικούς το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων αντιπροσωπεύουν το υποκείμενο χαρτοφυλάκιο πολλών CDOs (Collateralized Debt Obligations) είναι επικίνδυνο, καθώς, αν οι δανειολήπτες σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνεια, θα την πληρώσουν τόσο οι δανειστές τους όσο και οι επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια του υποκείμενου χαρτοφυλακίου αγοράστηκαν με χρήματα που εισπράχθηκαν από την έκδοση χρεογράφων που κατέληξαν στα χέρια πολλών επενδυτών π.χ. hedge funds, ταμείων, αμοιβαίων, τραπεζών και άλλων.

Υπό αυτή την έννοια, η σημερινή κατάσταση ενέχει κινδύνους.

Πράγματι, η κατάσταση ενέχει κινδύνους αν και κάποιος μπορεί να αντιπαρατάξει ότι η μείωση της μόχλευσης σε ένα μεγάλο μέρος του συστήματος που είναι υπερδανεισμένο συνιστά ευλογία.

Γιατί;

Πρώτον, ισχυροποιεί το σύστημα μεσοπρόθεσμα, προσδίδοντάς του καλύτερη χρηματοοικονομική υγεία.

Δεύτερον, η μείωση του υπερδανεισμού συντελείται σε μια περίοδο που ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι ισχυρός. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιοι κραδασμοί θα είναι μικρότεροι και θα απορροφηθούν ευκολότερα.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που δεν είναι άμεσα κατανοητό από το ευρύ κοινό.

Το γεγονός ότι τα χρεόγραφα, που έχουν βγει με υποθήκη τα δάνεια, έχουν αγοραστεί από πολλούς διαφορετικούς επενδυτές σε όλο τον πλανήτη σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά ρίσκου.

Κοινώς, ο κίνδυνος να σκάσει μεγάλο κανόνι στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων επιμερίζεται σε χιλιάδες παίκτες ανά τον κόσμο και είναι ευκολότερο να καλυφθεί απ’ ό,τι θα ήταν η περίπτωση αν έπρεπε να το καλύψει π.χ. μια μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Άλλες θα ήταν οι συνέπειες για τις αγορές αν βρισκόταν η Goldman Sachs, η Bears Stearns η κάποια άλλη αντιμέτωπη με κανόνι ύψους 100 δισ. δολαρίων και άλλο αν υπάρχουν 100 hedge funds ανά τον κόσμο, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν σε τράπεζες, με 1 δισ. δολάρια ζημία το καθένα.

Ακόμη κι αν το hedge fund αναγκαζόταν να ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιό του καταγράφοντας ζημίες, τις τελευταίες θα μοιράζονταν δεκάδες ή εκατοντάδες μεριδιούχοι του.

Με άλλα λόγια, οι ζημίες και ο κίνδυνος διασπείρονται σήμερα σε πολύ περισσότερους. Αυτό ίσως δίνει στο θέμα περισσότερη αρνητική δημοσιότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού τα νέα έρχονται στην επιφάνεια σταδιακά.

Στην πραγματικότητα, όμως, έτσι είναι πολύ καλύτερα για όλο το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Για τους παραπάνω λόγους, η σημερινή πιστωτική κρίση έχει τη θετική πλευρά της.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v