Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική, Cosmote, Eurobank ”οδηγούν” την άνοδο

Η καθαρά τεχνικής, μέχρι τώρα, μορφής αντίδραση έχει συνέχεια. Με οδηγό την Εθνική και δευτερευόντως τις Cosmote, Eurobank, ωθείται ο FTSE 20 υψηλότερα των 2.500 μονάδων και πάνω από τις 4.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Απόδοση μεγαλύτερη του 5% για περίπου 35 τίτλους, σε πολλούς όμως από αυτούς με ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πάνω από τις 4.700 μονάδες περνά η αγορά, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να έχει και σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενθαρρυντική ένδειξη θεωρείται η υπέρβαση των 2.500 μονάδων για τον FTSE 20, παρά την κατά 1,2% αναμενόμενη διόρθωση της Alpha Bank και μόλις 0,6% της ΔΕΗ.

Στη μετοχή της Εθνικής (στα 41,42 ευρώ με 1,6%), Cosmote (21,54 ευρώ με 1,4%) αλλά και Eurobank (στα 24,5 ευρώ με 1,2%), οφείλεται η μέχρι στιγμής συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης.

Επίσης, ενδιαφέρον στοιχείο θεωρείται ο μέχρι στιγμής αυξημένος τζίρος που μετά τα πρώτα 30 - 35 λεπτά προσέγγιζε τα 55 εκατ. ευρώ (9,7 εκατ. ευρώ σε ”πακέτα”).

Η εξαρχής ανοδική φορά των βασικών δεικτών και η υπέρβαση των 4.700 μονάδων είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργότερη ”μόχλευση” ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

Στις 11:05 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές διαμορφωνόταν στο περίπου 9 προς 1, ενώ για περίπου 35 τίτλους η απόδοση ξεπερνούσε το 5%.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις (ΕΛΦΙΚΟ, Πετρόπουλος, Rilken, Δάιος, Microland, Interfish, Βογιατζόγλου, Ηλεκτρονική Αθηνών και ορισμένων ακόμη), οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 1.000 τεμάχια.

Αυτό από την μια πλευρά μπορεί να δείχνει την επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα ορισμένων ενεργών παικτών, που δραστηριοποιούνται στον μικρομεσαίο χώρο, από την άλλη όμως παραπέμπει σε επανάκαμψη ”πιεσμένων” μετοχών με πολύ χαμηλό κόστος.

Αυτό βραχυπρόθεσμα δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό, με την προϋπόθεση πως στη συνέχεια της συνεδρίασης θα διαμορφωθούν ενδείξεις συντήρησης της βραχυπρόθεσμης φοράς, τουλάχιστον προς τις 4.800 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v