Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται το ανοδικό ξέσπασμα;

Το σήμα επιφυλακής, κινδύνου δεν έχει… σβήσει στις αγορές. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν στο ενδεχόμενο συντήρησης της, καθαρά μέχρι τώρα, τεχνικής αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών. Κλειδί οι κινήσεις αντιστάθμισης μεταξύ υποκείμενης αγοράς και Παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Δόση πενικιλίνης ή ξέσπασμα αδρεναλίνης;”

Εύγλωττος ο τίτλος που χαρακτηρίζει μία από τις παραδοσιακά νηφάλιες προσεγγίσεις του F.T. για την κίνηση της Fed καιγια τη συνολικότερη κατάσταση στις αγορές.

Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές, ξένοι βεβαίως και Έλληνες συνάδελφοί τους, παραμένουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί για την κρίση που όπως πιστεύουν βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σίγουρα, η καθαρά τεχνικής μέχρι τώρα μορφής αντίδραση των αγορών είναι καλοδεχούμενη από κάθε άποψη.

Αποτελεί όμως κατά γενική εκτίμηση την πρώτη ουσιαστική δοκιμασία των αγορών ύστερα από 4 - 5 χρόνια ανόδου.

Το βέβαιο είναι πως το Χ.Α. παραμένει… εναγκαλισμένο και άμεσα εξαρτώμενο από την πορεία των ξένων αγορών και της Wall.

Από αυτή την άποψη, βραχυπρόθεσμα οι αναλυτές δικαιολογούν τη συντήρηση του ανοδικού… ξεσπάσματος της Παρασκευής, θεωρώντας πως η προσέγγιση των 4.800 μονάδων μπορεί να αυξάνει την προσφορά.

Το γεγονός πως την Παρασκευή μετοχές του ”20άρη” (κυρίως Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) αντέδρασαν ακραία (για ευνόητους λόγους) κρύβει τον αυτονόητο κίνδυνο της άμεσης ρευστοποίησης θέσεων.

Ωστόσο, στην αγορά υπεισέρχεται πλέον και η παράμετρος των εκλογών, με τη Citigroup να διάκειται ελαφρώς φιλικότερα προς το κυβερνών κόμμα και να ποντάρει στις μετεκλογικές συνέργιες εάν και εφόσον προκύψει ισχυρό αυτοδύναμο αποτέλεσμα.

Ο αμερικανικός οίκος παραδέχεται πως και τα δύο κόμματα εξουσίας ακολουθούν πάνω-κάτω την ίδια οικονομική πολιτική, τα θεωρεί ”φιλικά προσκείμενα” στις αγορές, ενώ σε σχετική ανάλυση του Greek Filter αναφέρεται πως το κυβερνών κόμμα εξετάζει την προοπτική μείωσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 25% στο 15%.

Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση πως θα προκύψει κυβέρνηση που θα μπορέσει να προχωρήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Από αυτή την άποψη είναι ευτυχές για την αγορά ότι η προεκλογική περίοδος είναι σύντομη και ότι σχετικά γρήγορα οι παίκτες θα γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Ήδη, τα πρώτα σενάρια για αμυντικές μετοχές εταιριών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα μπορούσαν να παιχτούν προεκλογικά και μετεκλογικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Θα επιμείνουμε πως πολλά εξαρτώνται από την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η κρίση δημιούργησε και θα συνεχίσει να δημιουργεί ευκαιρίες. Τόσο από πλευράς αποτίμησης όσο και από την πλευρά πιθανών επιχειρηματικών συνεργιών.

Το βέβαιο είναι πως ο όμιλος του MIG δεν αποκτά τη δεύτερη ισχυρότερη μειοψηφική θέση στον ΟΤΕ ως μια απλή επενδυτική επιλογή.

Η στρατηγική του ομίλου, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα βήματα (Vivartia, ΟΤΕ), παραπέμπει ξεκάθαρα σε προσπάθεια επιλογής και εισόδου του MIG στο μετοχικό κεφάλαιο κορυφαίων εταιριών από διάφορους κλάδους, δραστηριότητες.

Για τα επόμενα βήματα πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται.

Δραστήριος εμφανίζεται τελευταία και ο όμιλος Intracom, ενισχυμένος μετά την τριπλή ενοποίηση τηλεπικοινωνιακών δυνάμεων, τη στιγμή που στελέχη του κλάδου θεωρούν πολύ πιθανή τη συνεργασία του ενιαίου σχήματος με έναν από τους τρεις μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παίκτες της χώρας μας σε δεύτερη φάση.

Προφανώς, αναφέρονται σε… ερυθρόλευκων χαρακτηριστικών παίκτη.

Η ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων εξαμήνου για ΑΒ Βασιλόπουλο, Ελληνικά Καλώδια και ορισμένων ακόμη εταιριών δικαιολογεί το μεθοδικό επενδυτικό ενδιαφέρον υπομονετικών ”παικτών”.

Από τον… μη τραπεζικό ”20άρη”, θα επιμείνουμε πως η σύγκριση μεταξύ Coca Cola 3E – Τιτάν καθιστά μέχρι στιγμής απόλυτα κυρίαρχη την πρώτη, αλλά με πιθανό περιθώριο αντίδρασης για τον δεύτερο.

Στον χώρο της πληροφορικής, η κίνηση της Byte εντείνει φήμες για επικείμενες επιχειρηματικές κινήσεις. Σημειωτέον πως η εταιρία αποτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ, εμφανίζει κύκλο εργασιών 14,4 εκατ. ευρώ (α’ τρίμηνο), κέρδη 1 εκατ. ευρώ και χρωστά 3,5 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον ενδέχεται να παρουσιάζει η Intralot μετά την τελευταία αναβάθμιση της τιμής-στόχου από την Εθνική – P&K στα 36 ευρώ και με τη UBS να τη συμπεριλαμβάνει στην 20άδα των επιλογών της από τον χώρο της μικρομεσαίας αποτίμησης.

Από τον μικρομεσαίο χώρο, οι αναλυτές ξεχωρίζουν την αντίδραση του Νηρέα προς τα 4,40 ευρώ, την αξιοπρεπέστατη συμπεριφορά του Βάρδα, τους αγοραστές από τα χαμηλά του 1,8 ευρώ στη μετοχή της Altec, τη σταθερότητα του ΟΛΘ, τη σαφώς ωριμότερη πλέον αντίδραση των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, την κινητικότητα στο Alter, την ενίσχυση της θέσης του κ. Θ. Λασκαρίδη στο Μ.Κ. της Elmec, την ΕΛΦΙΚΟ (για όσους προσεγγίζουν τις εισηγμένες με βάση τα πάγια, ακίνητα) και ορισμένους ακόμη τίτλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v