Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι επόμενες μέρες μετά την άφιξη του ιππικού

H κίνηση της Fed να μειώσει το προεξοφλητικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έφερε τα πάνω-κάτω στις αγορές την Παρασκευή. Το μήνυμα είναι σαφές, αλλά η συνέχεια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Oι επόμενες μέρες μετά την άφιξη του ιππικού
Ποιος θα το περίμενε!

Στην κορύφωση σχεδόν της χρηματιστηριακής φούσκας το 1999 ο πρόεδρος της Fed κ. Μπεν Μπερνάνκε είχε συγγράψει μαζί με τον καθηγητή κ. Μαρκ Γκέρτλερ του πανεπιστημίου NYU μια επιστημονική εργασία που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για τους ακαδημαϊκούς επί νομισματικών θεμάτων.

Σε εκείνη την εργασία ο κ. Μπερνάνκε και ο κ. Γκέρτλερ επιχειρηματολογούσαν ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να επικεντρώνεται στις τιμές καταναλωτή και όχι στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, δηλαδή στις κινητές αξίες και τα ακίνητα. (asset prices).

Aν οι κεντρικές τράπεζες βάλουν στόχο τις τιμές των κινητών αξιών και των ακινήτων θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη αστάθεια, επιχειρηματολογούσαν οι δύο ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι.

Λίγα χρόνια αργότερα, από το 2002 μέχρι και το 2005, ο κ. Μπερνάνκε θα πάρει μια πρώτη γεύση της πραγματικότητας που δημιουργεί η αλληλοσυσχέτιση αγορών και πραγματικής οικονομίας με πρόεδρο της Fed τον κ. Άλαν Γκρίνσπαν.

Σήμερα, ως πρόεδρος της Fed, καλείται να απαντήσει στο ερώτημα με το οποίο ασχολήθηκε σε εκείνη την εργασία του 1999 και, παρότι διστάζει, διολισθαίνει όλο και περισσότερο στον δρόμο που χάραξε ο ”μαέστρος”.

Πρώτα ήταν οι ενέσεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα για να αντιμετωπιστεί η κρίση ρευστότητας. Όμως, δεν στάθηκαν ικανές να βάλουν στοπ στη διολίσθηση των αγορών, που απειλεί τις καταναλωτικές δαπάνες και τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της υπερδύναμης.

Ο κ. Μπερνάνκε δεν είχε άλλη επιλογή. Την Παρασκευή ήρθε η δεύτερη κίνηση.

Η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου (discount rate) στο 5,75% από 6,25% -για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας-, με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού των τραπεζών, ήταν η δεύτερη κίνηση.

Το ιππικό της Fed έκανε την εμφάνισή του κι όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να είναι η τελευταία, παρότι δεν είναι κάτι που θα επιθυμούσε ο ακαδημαϊκός Μπερνάνκε.

Οι αγορές γνωρίζουν ότι ο κ. Μπερνάνκε θα αντισταθεί όσο μπορεί για να μη μειώσει το επιτόκιο Federal Funds Rate, πιστός στη συλλογιστική του συγγράμματος του 1999, που θεωρητικά τον διαφοροποιεί από τον κ. Γκρίνσπαν.

Αυτός όμως είναι ο λόγος που οι αγορές πιθανόν να τον δοκιμάσουν, θέλοντας να διαπιστώσουν στην πράξη ότι εννοεί business, κοινώς να μειώσει το βασικό επιτόκιο (funds rate).

Όσο μάλιστα καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερη μείωση/μειώσεις επιτοκίων θα χρειαστεί να κάνει στο μέλλον για να βοηθήσει τις αγορές και την αμερικανική οικονομία.

Κατανοητή η προσπάθεια διαφοροποίησης από τον ”μαέστρο”. Κατανοητή επίσης η απροθυμία να σώσει με μειώσεις επιτοκίων όσους έχασαν λεφτά λόγω κακών επενδυτικών επιλογών.

Όμως, στον πραγματικό κόσμο είναι χίλιες φορές καλύτερα να σφάλλεις ”αλά” Γκρίνσπαν βοηθώντας τις αγορές, παρά να κάνεις πατάτες ”αλά” Άρθουρ Μπεν, τον μοναδικό άλλο πρόεδρο της Fed που ήταν ακαδημαϊκός πριν από τον κ. Μπερνάνκε.

Ο ”Ηelicopter Ben”, όπως τον αποκαλούσαν οι αγορές για τις μη ορθόδοξες θέσεις του το 2002, το γνωρίζει αυτό πολύ καλά και ασφαλώς δεν το θέλει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v