Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλιναγωγώντας τη... μεταβλητότητα

Μέσα στα τεχνικώς αποδεκτά όρια διαμορφώθηκε σε κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης, αν και αρκετά κοντά προς το χαμηλό ημέρας. Υπεραντέδρασαν Coca Cola, Cosmote, Intralot και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ υποχώρησαν ΔΕΗ, Alpha Bank, όπως αναμενόταν, αλλά και Εθνική, κόντρα στην εκτίμηση μερίδας αναλυτών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περί τις οκτώ μονάδες πάνω από το χαμηλό ημέρας, στις 4.675,9 μονάδες, διαμορφώθηκε σε κλείσιμο η συνεδρίαση. Ένα στοιχείο που διαφοροποιεί προφανώς τη σημερινή συνεδρίαση από αυτήν της Παρασκευής είναι καταρχήν η εξισορρόπηση της μεταβλητότητας σε λογικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής η διακύμανση του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκε στις περίπου 200 μονάδες, η διαφορά των 56 μονάδων σήμερα αποτελεί επιστροφή στην… λογική.

Λίγο έως πολύ οι παίκτες του Χ.Α. γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συνέβη στη συνεδρίαση της 17ης/8, πού οφείλονταν οι ακραίες διακυμάνσεις μετοχών του μεγέθους μίας Alpha Bank ή της αποτίμησης ενός ΟΠΑΠ ή μίας ΔΕΗ.

Σήμερα η αγορά θα λέγαμε πως ήρθε στα… ίσα της. Με τη μετοχή της ΔΕΗ να υποχωρεί στα 20,46 ευρώ (-2,5%) και της Alpha Bank στα 22,56 ευρώ (-2,6%).

Σαφώς καλύτερη ήταν η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που διαμορφώθηκε στα 25,70 ευρώ (-0,77%), με σταθερό το αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά ισχυρότατου παίκτη.

Αντιθέτως, σήμερα περιμέναμε καλύτερη αντίδραση από την Εθνική, που παρά το αρχικό ”υψηλό” των 41,68 ευρώ, διαμορφώθηκε τελικά στα 40,40 ευρώ (που αποτελούν και χαμηλό ημέρας). Το γεγονός ότι η διακύμανση αυτή για τη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 1,3 εκατ. τεμαχίων δημιουργεί επιμέρους ερωτήματα.

Αντιθέτως, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση η συνεδρίαση ήταν καλύτερη για την 3E (στα 34,74 ευρώ πλέον), δηλαδή σε τιμή υψηλότερη από την ”κορυφή” των 34 ευρώ (στις 19/7).

Για τη μετοχή της Cosmote καταγράφηκε υψηλή τιμή στα 21,90 ευρώ (μέγιστο ημέρας στα 21,94 ευρώ). Με μέγιστη τιμή ημέρας στα 24,90 ευρώ η Intralot διαμορφώθηκε στα 24,60 ευρώ με συναλλαγές 300 χιλ. τεμαχίων.

Για 183 μετοχές διαμορφώθηκε θετική τιμή με τις Ευρωσυμμετοχές στο 0,96 ευρώ, την Προοδευτική στο 1,01 ευρώ, τον Ατέρμωνα στο 0,60 ευρώ.

Η μετοχή της PC Systems διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό έτους στο 1,17 ευρώ, δηλαδή τιμή υψηλότερη από την ”κορυφή” του 0,45 ευρώ στις 19/7.

Για τη μετοχή του Alter (κορυφή στις 19/7 τα 7,08 ευρώ) καταγράφηκε σήμερα μέγιστο στα 9,78 ευρώ, η δε τελική τιμή στα 9,58 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο εντός του εύρους, που επιτρέπει στους αναλυτές να παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επόμενες 2 - 3 συνεδριάσεις, παρά το γεγονός ότι ο ASE 20 δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.500 μονάδες.

Μερίδα αναλυτών περιμένει τις επόμενες ημέρες, και με την προϋπόθεση πως δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά το κλίμα διεθνώς, εξισορρόπηση-σταθεροποίηση των βασικών δεικτών, μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v