Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισοπαλία αγοραστών-πωλητών στο κλείσιμο

Με το +7% της ΔΕΗ, που απορρόφησε σε μεγάλο βαθμό την πίεση σε Πειραιώς, Εμπορική και δευτερευόντως Εθνική και Alpha Bank, οι… ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι έστειλαν το μήνυμά τους. Για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση το εύρος διακύμανσης δεν ξεπερνά τις 55 μονάδες, συντηρείται η μόχλευση σε ένα ικανό μέρος του ταμπλό και το Χ.Α. δείχνει να ισορροπεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναμφίβολα το σημερινό 7% της ΔΕΗ, που με συναλλαγές αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ έφερε τη μετοχή προς τα 21,9 ευρώ, ”ευθύνεται” σε μεγάλο βαθμό για την τελική εικόνα της αγοράς.

Αυτό γιατί ο ΑSE 20 συντηρήθηκε οριακά θετικά στις 2.482,7 μονάδες, ο δε Γενικός Δείκτης ισορρόπησε τελικά στις 4.682,5 (-0,02%).

Για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση παρατηρούμε πως η αγορά, ή εν πάση περιπτώσει η διακύμανση του ASE 20, ελέγχεται σε ικανό βαθμό, ενώ το εύρος μεταβολής για τον Γενικό Δείκτη μεταξύ ελάχιστης τιμής των 4.640,5 και μέγιστης των 4.695,7 διαμορφώνεται στις 55 μονάδες. Δηλαδή χθες και σήμερα το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη δεν ξεπερνά αυτό το όριο.



Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθιστά ευχερέστερη τη διαμόρφωση του ASE 20, όπου η υποχώρηση των Πειραιώς, Εμπορικής, Alpha Bank απορροφάται από την υπεραντίδραση της ΔΕΗ και τη θετικότερη πορεία μετοχών όπως Cosmote, ΤΙΤΑΝ, Κύπρου, ΟΠΑΠ.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των βασικών δεικτών, η εξομάλυνση των ακραίων διακυμάνσεων της Παρασκευής και η συνακόλουθη πορεία του Χ.Α. με αυτήν των ξένων χρηματιστηρίων.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που διαμορφωνόταν στο -0,02% ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., επικρατούσαν ανάλογες σταθεροποιητικές τάσεις στη Wall.

Αυτή η… πλάγια κίνηση του Γ.Δ. επιτρέπει τη μόχλευση σε ένα μέρος της αγοράς. Τουλάχιστον, όπως αυτή αποτυπώθηκε σήμερα σε ένα μέρος από τις 119 μετοχές που διαμορφώθηκαν θετικά έναντι 129 που υποχώρησαν.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μετά το σημερινό κλείσιμο, συντηρούνται ανατροπές που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, η αποτίμηση του ΟΤΕ υποχωρεί ελαφρώς στα 11,360 δισ. ευρώ, ενώ πλησιάζει στα 11,290 δισ. ευρώ η Eurobank.

Μοιρασμένη διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ ανοδικών και καθοδικών μετοχών, με τη Unibrain να ”κλέβει” σήμερα την παράσταση, αντιδρώντας κατά 19,6% στα 4,40 ευρώ, με αξία συναλλαγών κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Απόδοση μεγαλύτερη του 5% σημειώθηκε για Medico, Κτήμα Λαζαρίδη, Κέκροψ, Vell Group.

Από τις περιπτώσεις που χρήζουν αναφοράς, παράγοντες της αγοράς ξεχωρίζουν το +4,14% του Βάρδα στα 3,02 ευρώ, τη διαμόρφωση της τιμής της Αεροπορίας Αιγαίου στα 7,70 ευρώ, τις αυξημένες συναλλαγές στα 21,80 ευρώ για τον Βωβό και τη συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης για την Imperio στα 4,68 ευρώ.

Ακόμη, την προσέγγιση των 6,68 ευρώ για την Ελτράκ, τον Βασιλόπουλο στα 26,70 ευρώ, το θετικό και σήμερα ”κλείσιμο” του Alter στα 9,62 ευρώ, την παραμονή της Attica Συμμετοχών οριακά υψηλότερα των 5 ευρώ, τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και 2,3% στο Ζήνων, την προσέγγιση των 3,74 ευρώ για τη μετοχή της Βαλκάν, το κλείσιμο του Δρομέα στο 1,75 ευρώ και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v