Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ και ΟΠΑΠ αντίβαρο στις πιέσεις

Με τη ΔΕΗ στο +6% και τον ΟΠΑΠ στο 1,3%, απορροφάται σταδιακά μέρος των πιέσεων που ασκήθηκαν νωρίτερα κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Προς τις 4.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με οριακή διακύμανση του FTSE 20 και περισσότερες από 90 μετοχές στο ”πράσινο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην πίεση των τραπεζικών μετοχών λειτουργεί ως… αντίβαρο η υπεραπόδοση της ΔΕΗ και δευτερευόντως η αντίδραση του ΟΠΑΠ.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε εμφανή σπουδή και φροντίδα των ισχυρών επενδυτικών κύκλων, προκειμένου να ελέγχεται η διαμόρφωση καταρχήν του FTSE 20. Επιτυγχάνοντας κάτι τέτοιο, δίνεται το μήνυμα σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, κάτι που συντηρεί ενεργό ένα μέρος του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ, με συναλλαγές αξίας 11 εκατ. ευρώ (στις 14:05), επιτυγχάνεται υπεραντίδραση κατά 5,9%, προς τα 21,66 ευρώ.

Σημαντικές τοποθετήσεις πραγματοποιούνται στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ξεπερνώντας τα 6,8 εκατ. ευρώ σε αξία, με τη μετοχή να κερδίζει 1,2% προς τα 26 ευρώ.

Με την… αρωγή του Τ.Τ. και την εξισορρόπηση της τάσης για τη μετοχή της Εθνικής, ο FTSE 20 κερδίζει και πάλι πόντους (στις 2.477 μονάδες με -0,14%).

Στη μετοχή της Εθνικής είναι ενθαρρυντικό πως οι αγοραστές ανέκαμψαν από τα χαμηλά των 40,14 ευρώ, προς τα 40,38 ευρώ, ενώ βελτιώθηκε κατά τι η συμπεριφορά της Eurobank (24,34 ευρώ) και της Alpha Bank (22,48 ευρώ).

Η αίσθηση της ελεγχόμενης διολίσθησης, διαμόρφωσης της τιμής των μετοχών-κλειδιών του ”20άρη”, δίνει σταδιακά χώρο στην ενεργότερη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων στο… παιχνίδι.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης θεωρούνται η υπέρβαση και πάλι της τιμής εισαγωγής για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (7,78 ευρώ), η συντήρηση της ανοδικής φοράς για την Ιμπέριο (4,80 ευρώ), αλλά και η αντίδραση του Βωβού προς τα 21,86 ευρώ.

Η μετοχή του Βάρδα παραμένει σε διαπραγμάτευση στα 3 ευρώ (3,5%), ενώ η Rilken παραμένει μέχρι και 3,6% υψηλότερα, στα 11,94 ευρώ.

Η μετοχή της Unibrain ανακάμπτει προς τα 3,76 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές μετά την… ανάπαυλα των προηγούμενων συνεδριάσεων, ενώ η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες κυμαίνεται στα 4,22 ευρώ.

Στις 14:10 η αγορά κυμαίνεται στις 4.676 μονάδες, υποχωρώντας οριακά με 0,13%, ενώ για περίπου 90 μετοχές σημειωνόταν θετική απόδοση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο έλεγχος και η συντήρηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4.580 μονάδων συντηρεί την αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας, πως σε αυτή τη φάση μπορεί να εξισορροπηθεί ένα ικανό μέρος της αγοράς.

Το σπουδαιότερο όμως, πάντα σύμφωνα με την εκτίμησή τους, είναι η απομάκρυνση του ενδεχόμενου μιας νέας βίαιης - άτακτης υποχώρησης βασικών δεικτών και μετοχών χαμηλότερα των 4.580 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v