Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

T.T.: Ένα καλό προεκλογικό στοίχημα

Το να στοιχηματίσει κανείς στον νικητή των ελληνικών εκλογών ίσως είναι παρακινδυνευμένο. Το να στοιχηματίσει όμως κάποιος σε μια μετοχή που συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για να επωφεληθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ευκολότερο και λογικότερο.

T.T.: Ένα καλό προεκλογικό στοίχημα
Τα αρνητικά νέα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) ήταν πολύ περισσότερα από τα θετικά τους τελευταίους 7 μήνες.

Άλλη φορά βρισκόταν στο επίκεντρο λόγω του προέδρου του κ. Τσουπίδη, άλλη λόγω των εναλλακτικών επενδύσεων του χαρτοφυλακίου του και άλλη λόγω των υποβαθμίσεων που συνδέονταν, εκτός των άλλων, με τη μείωση των προμηθειών που χρέωνε σε καταθέσεις έπειτα από δικαστική απόφαση.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει η μετοχή του στα 14 ευρώ πριν από λίγες μέρες από τα 20 και πλέον ευρώ στα οποία είχε βρεθεί πριν από ένα 8μηνο περίπου, έχοντας ξεκινήσει από τα 12,5 ευρώ όταν πρωτομπήκε στη Σοφοκλέους στις αρχές Ιουνίου του 2006.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Δεν είναι μυστικό ότι η διεθνής πιστωτική κρίση είχε περισσότερη αρνητική επίδραση στο Τ.Τ., σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες, για έναν απλό λόγο.

Η τράπεζα έχει τοποθετήσει 450 εκατ. ευρώ περίπου σε δομημένα προϊόντα, εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ περίπου είναι επενδεδυμένα σε CDOs.

Το γεγονός ότι μόνο 55 εκατ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε CDOs που περιλαμβάνουν αμερικανικά στεγαστικά δάνεια υψηλής και όχι χαμηλής φερεγγυότητας αποτελεί απλή λεπτομέρεια σε περιόδους που τις αγορές τις πιάνει αμόκ.

Όμως, οι κρίσεις δεν διαρκούν για πάντα και το κυριότερο η ψυχραιμία και η λογική επικρατούν αργά ή γρήγορα.

Είναι εκείνη την περίοδο που επενδύσεις οι οποίες φαινόντουσαν απεχθείς πριν, φαντάζουν τώρα πιο ελκυστικές. Ιδίως όταν αποτελούν μέρος ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου που μειώνεται συνεχώς, ενώ αυξάνονται τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Πέρα όμως από τα συγκυριακά φαινόμενα και τις συγκριτικές αποτιμήσεις με τις άλλες τράπεζες του είδους, π.χ. το γερμανικό Τ.Τ., η μεγάλη αξία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι η καταθετική του βάση.

Είναι αυτή που εποφθαλμιούν οι άλλες τράπεζες που βλέπουν τον ρυθμό αύξησης των δανείων τους να μην μπορεί να υποστηριχτεί από την καταθετική τους βάση, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον ακριβότερο δανεισμό της διατραπεζικής αγοράς.

Θεωρητικά, μια νέα κυβέρνηση που θα ήθελε να δείξει ότι ταράζει τα ήρεμα νερά θα σκεφτόταν να πουλήσει το εναπομείναν 35% που κατέχει στο Τ.Τ. σε κάποιον ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή μέσα στο επόμενο 6μηνο-8μηνο.

Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι εγγυημένη με τόσες τράπεζες που εποφθαλμιούν το Τ.Τ.

Επομένως, οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ορόσημο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ακόμα όμως και αν η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα έπρεπε να λύσει το εσωτερικό πρόβλημα δυαρχίας που υπάρχει στο εσωτερικό του Τ.Τ.

Αν ήταν της Νέας Δημοκρατίας, θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα στοιχιζόταν με τον Τσουπίδη είτε με τους κομματικούς που φέρονται να έχουν προσβάσεις στο Μαξίμου.

Αν επέλεγε τον Τσουπίδη, το ενδεχόμενο πώλησης του 35% ή μεγάλου μέρους αυτού σε στρατηγικό επενδυτή θα έμπαινε στο συρτάρι, αλλά το αντίδοτο θα ήταν μια πιο αποτελεσματική τράπεζα που θα διοικούνταν από στελέχη της αγοράς και πιθανόν θα γινόταν κυνηγός από υποψήφιο θήραμα.

Αν επέλεγε τους κομματικούς, το λειτουργικό αποτέλεσμα θα ήταν χειρότερο, αλλά θα είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του Τ.Τ. σε άλλη τράπεζα-στρατηγικό επενδυτή.

Δεν είναι γνωστό τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ, αν και το πιθανότερο θα ήταν να κρατήσει το Τ.Τ. υπό κρατικό έλεγχο μέχρι νεωτέρας.

Σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερη σημασία θα δινόταν στη νέα διοίκηση που λογικά θα ακολουθούσε το μοντέλο Τσουπίδη για τη μετατροπή του Τ.Τ. σε ανταγωνιστική τράπεζα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν στοιχηματίζει κανείς διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει.

Στα σημερινά όμως επίπεδα τιμής της μετοχής του Τ.Τ. και με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση να ξεπερνά το 4%, τα περιθώρια είναι μικρά ακόμη και αν οι εκλογές δεν φέρουν την ιδανική λύση στο Τ.Τ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v