Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτό το σενάριο κατοχύρωσης κερδών στο Χ.Α.

Τα προβλήματα και οι παρενέργειες από την κρίση που γεννάει η δευτερογενής αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ είναι παρόντα, ενεργά και ”τρέχουν”. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, αλλά και μίας πιθανής αυτονόμησης εταιριών που εμφανίζουν ισχυρά αποτελέσματα στο εξάμηνο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και πάλι αναλυτές, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις από το μέτωπο της ”δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων” των ΗΠΑ συντηρούν στο ακέραιο την αβεβαιότητα, την επιφυλακτικότητα στις αγορές.

Τα νεότερα φαίνεται να αποτελούν ικανή αφορμή για διόρθωση σε ορισμένες αγορές, ενώ μικτή τάση και διάθεση επικρατούσε πριν από λίγο σε κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Χ.Α. οι ενεργοί παίκτες, σχεδόν στην πλειονότητά τους, δεν θεωρούν την πρόσφατη ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά της 16ης/8 κάτι περισσότερο από μία καθαρά τεχνικής μορφής εκτόνωση της αγοράς.

Απόλυτα δικαιολογημένη και τεχνικά ελεγχόμενη, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, μέχρι και τελευταίου… ποσοστού.

Ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως στην περιοχή των 4.800 μονάδων ”συναντώνται” δύο ομάδες επενδυτών, η μεν πρώτη εγκλωβισμένων από τα υψηλά της 19ης/7, η δεύτερη κερδισμένων από τα χαμηλά της 16ης/8.

Ο κ. Μάνος Χατζιδάκης εκτιμούσε πως στην ευρύτερη περιοχή των 4.800 μονάδων θα υπάρξει μία αντιπαράθεση μερικών συνεδριάσεων μεταξύ των δύο τάσεων, προτού αποσαφηνιστεί η φορά βασικών δεικτών μετοχών.

Με την καταγραφή της χθεσινής κορυφής προς τις 4.842 μονάδες, μερίδα αναλυτών θεωρεί πως ο κύκλος της ανοδικής αντίδρασης ολοκληρώνεται.

Είναι δε ενδεικτικό πως από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η απόδοση για τον Γ.Δ. διαμορφωνόταν με χθεσινές τιμές στο 7,2%, με τον τραπεζικό κλάδο να έχει υπεραποδώσει με 9,6%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η τελευταία αντίδραση προκλήθηκε κυρίως από τοποθετήσεις ισχυρών επενδυτικών οίκων σε μετοχές του ”20άρη” και περισσότερο από τον τραπεζικό κλάδο.

Στην περίπτωση που οι συγκεκριμένοι παίκτες θελήσουν να κατοχυρώσουν μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδισμένων θέσεων, οι εν δυνάμει αγοραστές δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγο να ανταποκριθούν σε υψηλές τιμές.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση του ASE-20 προς τις 2.545 μονάδες (αρχικά).

Ωστόσο, στο Χ.Α. αρκετές εισηγμένες ανακοινώνουν θεαματική ενίσχυση μεγεθών στο εξάμηνο.

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά τα μεγέθη του ΟΠΑΠ, καθώς λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων του KINO o Οργανισμός πετυχαίνει την απόλυτη επιστροφή.

Στην J&P ΑΒΑΞ η ανθεκτικότητα των προηγούμενων συνεδριάσεων εξηγείται με την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 41 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών.

Η Αεροπορία Αιγαίου εμφανίζει ομολογουμένως καλό εξάμηνο με θετικά ορισμένα ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία, καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα του στόλου της.

Στην περίπτωση που οι πιθανές πωλήσεις στην αρχή της συνεδρίασης τύχουν της ανάλογης ζήτησης, τότε μετοχές επιμέρους εταιριών θα μπορούσαν να κινηθούν αυτόνομα.

Από τον ευρύτερα εννοούμενο μικρομεσαίο χώρο στον ΟΛΘ, που διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 24,40 ευρώ, φαίνεται να προεξοφλούνται οι... μετεκλογικές εξελίξεις.

Στον Βωβό η αντίδραση των τελευταίων ημερών με ένα θετικό σερί, σε συνδυασμό με τις αυξημένες συναλλαγές, συντηρούν στο προσκήνιο την εταιρία.

Ο Κλουκίνας – Λάππας ανακοινώνει αυξημένες πωλήσεις στα 26,34 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,63 εκατ. ευρώ, με τη μητρική να ενισχύεται κατά 36% ως προς τα καθαρά κέρδη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μετά την αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων και η μετοχή του Κούμπα (με ομολογουμένως πλούσιο χαρτοφυλάκιο), ενώ η Yalco με τα αποτελέσματα εξαμήνου δικαιώνει όσους επέμεναν σε επαναφορά της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v