Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Μέσα πάμε καλά

H κατάσταση στον διεθνή περίγυρο έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με μιάμιση εβδομάδα πριν, αλλά παραμένει ακόμη ευμετάβλητη. Ευτυχώς, τα νέα που έρχονται από το εσωτερικό είναι ευχάριστα.

Σοφοκλέους: Μέσα πάμε καλά
Η ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών έχει δώσει ώθηση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με συνδετικό κρίκο τα ξένα funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά, όπως δείχνει η υποχώρηση του γεν, που συνδέεται με τον μηχανισμό παραγωγής ρευστότητας που ονομάζεται carry trades, δηλαδή τον δανεισμό σε γεν για τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα σε άλλα νομίσματα με υψηλότερα επιτόκια.

Όμως, η διαδικασία επαναξιολόγησης του ρίσκου από τους δανειστές συνεχίζεται, κάτι που φαίνεται στην αγορά χρεογράφων βραχυπρόθεσμου δανεισμού (commercial paper) μέχρι 9 μήνες που συνεχίζει να συρρικνώνεται, αναγκάζοντας τους δανειζόμενους να καταφύγουν σε άλλες μορφές χρηματοδότησης.

Η ηρεμία επανέρχεται σταδιακά, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος για να ιαθούν κάποιες πληγές που άνοιξε η διόρθωση.

Ευτυχώς, τα πράγματα μοιάζουν πολύ καλύτερα στο εσωτερικό.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου και εξαμήνου από τον ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.), δεν απομένουν πολλές μεγάλες, δεικτοβαρείς εταιρίες που θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα.

Η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η Cosmote, η ΔΕΗ και οι κατασκευαστικές εταιρίες είναι μερικές απ’ αυτές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και γι’ αυτές, τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα.

Όσον αφορά στην Εθνική, οι πιθανότητες να εκπλήξει ευχάριστα το επενδυτικό κοινό είναι αυξημένες. Στη χειρότερη περίπτωση τα κέρδη της θα είναι ευθυγραμμισμένα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι πιθανόν χειρότερα των αναμενομένων, όμως η αγορά αρχίζει σταδιακά να κοιτάζει μπροστά, αναμένοντας το business plan του επόμενου μήνα. Μια πρώτη γεύση, έστω και κάπως περίεργη, πήραμε από την JP Morgan.

Ο ΟΤΕ και η Cosmote είναι πιθανόν να ανακοινώσουν κέρδη που θα είναι είτε ευθυγραμμισμένα είτε καλύτερα των αναμενομένων.

Αν ληφθεί υπόψη ότι ο ΟΠΑΠ και το Τ.Τ. ανακοίνωσαν χθες αυξήσεις κερδών εξαμήνου που ήταν ανώτερες των αναμενομένων, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.

Το ίδιο ισχύει για την Cocal Cola Τρία Έψιλον, που η διοίκησή της αναθεώρησε προς τα πάνω τους βασικούς στόχους για πωλήσεις, λειτουργικά κέρδη και περιθώριο κέρδους της φετινής χρονιάς.

Οι μεγάλες και οι μικρότερες τράπεζες έχουν επίσης ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που έχουν αφήσει μια ευχάριστη γεύση στα χείλη των μετόχων τους και των επενδυτών γενικότερα.

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες εταιρίες, όπως η Τιτάν, που διέρχονται μια δύσκολη περίοδο για διαφορετικούς λόγους, π.χ. η κατάσταση της αγοράς κατοικίας στη Φλόριδα και τα προβλήματα με τη λειτουργία των λατομείων στην ίδια πολιτεία.

Αν κανείς συνυπολογίσει τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις πιθανότητες να δοθεί νέα ώθηση σε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές μετά τις εκλογές, τότε καταλαβαίνει ότι η ελληνική αγορά μπορεί να προσβλέπει σε κάποια υπεραπόδοση έναντι των άλλων, όταν ο εξωτερικός περίγυρος ηρεμήσει.

Υπό αυτήν την έννοια, τα καλά νέα από το εσωτερικό ίσως δεν αποτελούν την τέλεια ασπίδα σε περίπτωση νέας αναταραχής στις διεθνείς αγορές, αποτελούν όμως εφαλτήριο για υψηλότερες αποδόσεις την περίοδο της νηνεμίας που λογικά θα ακολουθήσει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v