Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης στο Χ.Α.

Σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου προχωρά η Eurobank, αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του Marfin Investment Group και ακολουθεί η Εθνική. Η 3E ”απειλεί” πλέον την αποτίμηση της Alpha Bank. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής διόρθωσης επιμέρους δεικτών στην αρχή της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οικονομική βοήθεια που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ είχαν προσφέρει μέχρι αργά χθες το βράδυ οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για τους πυρόπληκτους των τελευταίων δραματικών ημερών.

Ανάλογη πρωτοβουλία υλοποιεί και ο πρόεδρος του Χ.Α. σε μια προσπάθεια ο καλύτερος συντονισμός να μεγιστοποιήσει το ύψος της βοήθειας, προσφοράς, προς τους συνανθρώπους μας.

Κλειστό χθες το Λονδίνο, πτωτικό κλείσιμο χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, ανησυχίες σε ασιατικές αγορές από την κρίση των… στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, επαναφέρουν τη νευρικότητα στα χρηματιστήρια.

Στο ελληνικό, σημαντικό μέρος των επενδυτικών κινήσεων πραγματοποιείται με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου και από αυτή την άποψη η τρέχουσα εβδομάδα αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Αφενός λόγω της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, αφετέρου λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ομίλου Εθνικής.

Εξάλλου αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εξαμήνου του Marfin Investment Group, που αναμένονται με εύλογο ενδιαφέρον από την αγορά.

Επιπλέον αυτή την περίοδο ενισχύονται δύο μετοχές του FTSE 20, ΟΤΕ και Coca Cola, ο μεν πρώτος μετά την είσοδο του Marfin Investment Group στο Μ.Κ. του Οργανισμού, στη δε δεύτερη συνεχίζονται οι εισροές ξένων κεφαλαίων.

Ενδεχομένως και να είναι ενδεικτικό πως η αποτίμηση της 3E στα 8,738 δισ. ευρώ ”απειλεί” πλέον την Alpha Bank των 9,425 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου αποτιμώνται όμως από το επενδυτικό κοινό και σε περιπτώσεις εταιριών του ευρύτερου μικρομεσαίου χώρου.

Στη Μηχανική ανακοινώθηκαν κύκλος εργασιών 102,7 εκατ. ευρώ (33,13%) και κέρδη 13,56 εκατ. ευρώ (27,18%), με τον όμιλο να προγραμματίζει μια ομολογουμένως εντυπωσιακή επένδυση στη ρωσική αγορά.

Ο Σφακιανάκης ανακοίνωσε κέρδη 16 εκατ. ευρώ από 5,8 εκατ. ευρώ πέρυσι (βεβαίως και με έκτακτα).

Στη Cyclon είναι εμφανής η βελτίωση της εταιρίας, καθώς εμφανίζει σημαντική αύξηση πωλήσεων και ικανοποιητική κερδοφορία.

Ο Κορρές ανακοινώνει αύξηση πωλήσεων στα 17,14 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 2,6 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 22,7 εκατ. ευρώ.

Η Kego ανακοινώνει πωλήσεις 28,8 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 1,84 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 1,52 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 39,4 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα διαφημιστικά έσοδα ανακοίνωσε η Χ.Κ. Τεγόπουλος, ενισχυμένα εμφανίζονται τα μεγέθη του Ιασώ, ενώ στη Βιοκαρπέτ οι εξαγωγές καλύπτουν σχεδόν το μισό του κύκλου εργασιών.

Δεδομένης της συγκυρίας στα ξένα χρηματιστήρια αλλά και της κατάστασης στο εσωτερικό της αγοράς μας, το ενδεχόμενο μιας καταρχήν δοκιμασίας του FTSE 20 προς τις 2.550 μονάδες θεωρείται πιθανό από μερίδα αναλυτών.

Ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση προέχει η σταθεροποίηση της αγοράς και η απορρόφηση των όποιων… παρενεργειών που προκαλούνται από την πρόσφατη τραγωδία.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν χθες συνολικά στον ασφαλιστικό κλάδο, περισσότερο δε σε Εθνική και Αγροτική, είναι ενδεικτικές. Όπως επίσης και η πίεση που δέχτηκε χθες η μετοχή της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v