Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επόμενο θύμα των πυρκαγιών

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, η οικολογική και η οικονομική καταστροφή είναι τα θύματα των πυρκαγιών που μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Όμως η καταστροφική μανία της φωτιάς είναι τέτοια που μπορεί να έχει κι άλλο θύμα.

Το επόμενο θύμα των πυρκαγιών
Η αγορά και άλλοι παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου έχουν στείλει ηχηρό μήνυμα εδώ και καιρό ότι θα ήθελαν οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου να αναδείξουν μια ισχυρή κυβέρνηση.

Ίσως όμως κι αυτή η ευχή πέσει θύμα των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται.

Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση, η οποία προπορεύεται στα γκάλοπ, εισπράττει ήδη τον αρνητικό αντίκτυπο από την ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων στον συντονισμό και στον σχεδιασμό για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που καίνε τα σωθικά της χώρας.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Alco που παρουσίασε χθες το βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός Alter το επιβεβαιώνουν.

Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου μειώθηκε ακόμη περισσότερο στη 0,8 ποσοστιαία μονάδα υπέρ της πρώτης.

Επιπλέον, η υπεροχή του κ. Καραμανλή έναντι του κ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία μειώθηκε στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, αν και ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται με κάπου 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών κόμμα προηγείται σταθερά και κατά πολύ του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης.

Οι εκλογολόγοι αναφέρουν ότι όποιο κόμμα προηγείται στα γκάλοπ σ’ αυτές τις τρεις κατηγορίες λίγο καιρό πριν από τις εκλογές τις κερδίζει, εκτός δραματικού απροόπτου φυσικά.

Αν δεν υπήρχαν οι πυρκαγιές, το στοίχημα για το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου θα ήταν μια σχετικά εύκολη υπόθεση για τους ενδιαφερομένους, έστω και αν θεωρούσαν μια απόδοση της τάξης του 1,25 μικρή.

Όμως, οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών έχουν αποδυναμώσει την κυβέρνηση και έχουν δώσει ώθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να ροκανίζει τη διαφορά που το χωρίζει στην πρόθεση ψήφου από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, οι πυρκαγιές φαίνεται να ισχυροποιούν τη βάση των μικρότερων κομμάτων που εισπράττουν πολλές από τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα κρατήσει το κακό των πυρκαγιών. Ένα όμως είναι σίγουρο. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο το χειρότερο για το κυβερνών κόμμα.

Από τη στιγμή που οι μεγάλες πυρκαγιές δεν φαίνεται να μπορούν να σβηστούν σήμερα ή αύριο, το θέμα θα παραμείνει στην επικαιρότητα για αρκετές μέρες ακόμη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες να κερδίσει ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας το άλλο με μικρή διαφορά και να αντιπροσωπεύονται 5 κόμματα στη νέα Βουλή, δηλαδή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, είναι αυξημένες σ’ αυτή τη φάση.

Αναμφισβήτητα, τα δύο μεγάλα κόμματα θα επιδιώξουν την πόλωση τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές για να αυξήσουν τον βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους και ίσως συγκρατήσουν στους κόλπους τους ένα μέρος από τους περίπου 460.000 νέους ψηφοφόρους που ψηφίζουν πρώτη φορά.

Όμως, οι πυρκαγιές δεν φαίνεται να ευνοούν την πόλωση κι αυτό ευνοεί την ύπαρξη πεντακομματικής Βουλής.

Επομένως, οι πιθανότητες να αναδείξουν οι κάλπες εκείνο το αποτέλεσμα που απεύχεται η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομικών παραγόντων και στελεχών της αγοράς, δηλαδή μια ανίσχυρη κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Όμως, αυτό δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που προεξοφλεί η Σοφοκλέους.

Αν λοιπόν το μέτωπο των πυρκαγιών δεν κλείσει σύντομα, κάτι μάλλον απίθανο, θύμα των πυρκαγιών μπορεί να είναι τόσο το σενάριο της ισχυρής κυβέρνησης που προεξοφλούν οι αγορές όσο και η Σοφοκλέους, η οποία δεν φημίζεται άλλωστε για την καλή μετεκλογική της συμπεριφορά με βάση τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v