Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εύρος σχετικής ασφάλειας το ΧΑ

Εξακολουθούν να κινούνται σε… τεχνικό εύρος σχετικής ασφάλειας οι περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής. Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσέγγισης ή και υπέρβασης των 2.600 μονάδων για τον FTSE 20, με αρκετές εταιρείες από τον μικρομεσαίο χώρο να ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα. Έκανε την θετική έκπληξη χθες ο όμιλος Marfin, η αγορά περιμένει τώρα τα μεγέθη της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή ανοδική αντίδραση στη Wall δημιουργεί βάσιμες ελπίδες πως τουλάχιστον για σήμερα η αγορά μας δεν θα χρειαστεί ”στήριξη” από τους λίγο ως πολύ γνωστούς επενδυτικούς κύκλους.

Κάτι που μεθοδικά και χωρίς μεγάλη πίεση είναι αλήθεια επιτεύχθηκε τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις, με την κυκλική …διαπραγμάτευση δεικτοβαρών μετοχών του 20άρη.

Παράγοντες από τον χώρο των ισχυρών επενδυτικών κύκλων μας ανέφεραν νωρίτερα πως στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα απαιτηθούν και πολλά… πυρομαχικά προκειμένου να συντηρηθεί ο 20άρης υψηλότερα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι σταθερές εντολές αγοράς που έχουν για λογαριασμό ξένων πελατών τους σε μετοχές της Εθνικής, Πειραιώς, ΟΤΕ και δευτερευόντως Eurobank.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θεωρούν πιθανή την προσέγγιση και γιατί όχι την υπέρβαση των 2.600 μονάδων, με αρχικό στόχο τις 2.605 μονάδες.

Κατά την εκτίμησή τους αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει συντήρηση της αντίδρασης της Εθνικής προς τα 43,2 ευρώ, αντίδραση του ΟΤΕ προς τα 23,6 ευρώ, της Eurobank προς τα 24,8 ευρώ και της Πειραιώς πάνω από τα 24,3 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ενδεχόμενο αντίδρασης της ΔΕΗ, όπου ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι παραμένουν σταθερά αγοραστές, παρά την ανακοίνωση των όχι και τόσο ικανοποιητικών αποτελεσμάτων 6μήνου.

Ο ευρύτερος όμιλος της Marfin ανακοίνωσε χθες σημαντική ενίσχυση των αποτελεσμάτων και το ενδιαφέρον στοιχείο πως από τα 343 εκατ. ευρώ της Marfin Popular Bank, ένα πολύ μεγάλο μέρος, περί τα 260 εκατ. ευρώ, αφορά στην οργανική λειτουργία.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σχήμα που ξεκίνησε από την ”είσοδο” της Marfin στην Εγνατία, τη συγχώνευση στη συνέχεια με την Λαϊκή, το όλο εγχείρημα αποκτά εύλογο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον κατά την προσωπική εκτίμησή μας.

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο από την αρχή της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου, αφορά στη βελτιωμένη εικόνα που εμφανίζουν τα οικονομικά μεγέθη αρκετών εταιρειών από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο.

Θεωρούμε δυνάμεις του μεσαίου χώρου τους δυο λιμενικούς φορείς, με τον Πειραιά να δείχνει μετά από καιρό αρκετά στοιχεία δυναμικότητας.

Ο Σαράντης ”εκθέτει” θα λέγαμε αρκετούς αναλυτές, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται σε 21,7 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών στα 118,1 εκατ. και τα καθαρά κέρδη στα 12,6 εκατ. ευρώ (13,1%).

Το Alter αποτιμάται 78 εκατ. ευρώ, διαθέτει 7,9 εκατ. ευρώ στο ταμείο του, έχει καθαρή θέση 59,8 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ (από 1,6 εκατ. ευρώ) και σύνολο υποχρεώσεων 329 χιλιάδες ευρώ.

Αυξημένες πωλήσεις ανακοινώνουν οι Audiovisual, Yalco, Profile, ενώ και η Βαλκάν παρουσιάζει καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ, από 225 χιλιάδες ευρώ πέρυσι.

Ενδιαφέροντα θεωρούνται και τα μεγέθη της Μοτοδυναμικής, με κέρδη 2,27 εκατ. ευρώ (21%), αλλά με οριακή ενίσχυση του τζίρου στα 49 εκατ. ευρώ (2%).

Η Eurodrip πραγματοποίησε πωλήσεις 28,2 εκατ. ευρώ, κέρδη 1,34 εκατ. ευρώ, αποτιμάται στα 55 εκατ. ευρώ, είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης στις ξένες αγορές και αποτελεί ένα ενδιαφέρον ”στοίχημα” για όσους ποντάρουν σε σενάρια επιχειρηματικής επαναφοράς.

H Creta Farm αποτελεί ακόμα ένα στοίχημα, καθώς αποτιμάται στα 210 εκατ. ευρώ, έχει πωλήσεις 44,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 200 χιλιάδων ευρώ.

Στην περίπτωσή της οι κρητικοί ποντάρουν στο στοίχημα της αμερικανικής αγοράς.

Από τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών τα μεγέθη που ανακοινώνονται κρίνονται ως απολύτων ικανοποιητικά, ενώ φήμες φέρνουν τα Σελόντα να συζητούν με την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v