Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”μετεκλογικό” μέλλον του ΟΤΕ

Καμίας άλλης εισηγμένης εταιρίας με ισχυρή κρατική συμμετοχή οι στρατηγικές επιλογές δεν επηρεάζονται τόσο από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών όσο του ΟΤΕ που ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα εξαμήνου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας είναι μόνοι τους.

Το ”μετεκλογικό” μέλλον του ΟΤΕ
Οι σύμβουλοι της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να βρουν κάποιον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό για να τον ”παντρέψουν” με τον ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2006 μέχρι τη άνοιξη του 2007 για δύο λόγους:

Πρώτον, η κυβέρνηση μπορεί μεν να διατυμπάνιζε ότι επιδίωκε να βρει κάποιον ξένο στρατηγικό επενδυτή για τον Οργανισμό, όμως η ίδια ουσιαστικά κατανοούσε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο με τους όρους που έθετε και την ασάφεια που υπήρχε.

Η απόφαση ήταν λίγο-πολύ πολιτική. Από τη στιγμή που υπήρχε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ήταν λογικό να μη θέλει η κυβέρνηση να πάει σε αυτές με ανοιχτό το μέτωπο του ΟΤΕ.

Δεύτερον, η χρονική συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη για μεγάλους οργανισμούς, όπως η Telefonica και η Deutsche Telecom, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου μπορούν κάλλιστα να ξανανοίξουν το θέμα του στρατηγικού επενδυτή αν τις κερδίσει το κυβερνών κόμμα με σχετικά άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Άλλωστε, η απεμπλοκή του κράτους από τον ΟΤΕ έχει σχετικά μικρό πολιτικό κόστος και φαντάζει σαν μια σημαντική μεταρρύθμιση από τη στιγμή που η διαφημισμένη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα είναι μάλλον light.

Εξυπακούεται ότι τόσο το θέμα του ΟΤΕ όσο κι άλλα δεν θα θιγούν αν εισέλθουμε σε περίοδο κυβερνητικής αστάθειας, ενώ δεν πρόκειται να τεθεί θέμα στρατηγικού επενδυτή αν κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επομένως, το μέλλον του ΟΤΕ εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες εταιρίες κρατικού ενδιαφέροντος από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όμως, ο σημερινός ΟΤΕ διαφέρει από τον προ μηνών οργανισμό σε κάτι σημαντικό: Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός του μετά το κράτος είναι η MIG.

Kαι ασφαλώς η MIG δεν έχει πληρώσει 600 εκατ. ευρώ και πλέον για να μπει στο μετοχικό κεφάλαιό του και να χάσει λεφτά. Τουναντίον.

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, η MIG δεν αποκλείεται να ζητήσει σε κάποιο σημείο να έχει εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του ΟΤΕ κι αυτό δεν εκπλήσσει.

Αν εξέπληττε κάτι θα ήταν να μην πιέσει προς την κατεύθυνση της διανομής μεγαλύτερου μερίσματος από τον ΟΤΕ.

Κάτι τέτοιο στην ουσία θα μπορούσε να καλύψει το κόστος της χρηματοδότησης της επένδυσής της στον ΟΤΕ και λογικά δεν θα χάλαγε ούτε τους άλλους μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του κράτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι μέτοχοι του ΟΤΕ μπορούν να ευελπιστούν σε μια πιο πλουσιοπάροχη μερισματική πολιτική ακόμη κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ευνοεί εξαγορές και συγχωνεύσεις με επίκεντρο τον ΟΤΕ.

Κι ασφαλώς δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ούτε ότι η μόχλευση του ομίλου του ΟΤΕ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα -το καθαρό χρέος είναι περίπου ίδιο με τα κέρδη EBITDA- ούτε ο καταλύτης για τη μετοχή που λέγεται συγχώνευση με την Cosmote.

Μαζί φυσικά με όλα τα αρνητικά, όπως η όξυνση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών που ίσως αποτυπώνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνει σήμερα ο ΟΤΕ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v