Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μεγάλο όπλο της Εθνικής

Για μία ακόμη φορά τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής ικανοποίησαν τους επενδυτές. Ωστόσο πιο σημαντικό είναι ότι ένα από τα μεγάλα όπλα της λειτούργησε περίφημα, καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

To μεγάλο όπλο της Εθνικής
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα καθαρά κέρδη εξαμήνου που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα θα αποτελούσαν ευχάριστη έκπληξη.

Όμως, πολλοί αναλυτές φαίνεται ότι μυρίστηκαν τι θα γίνει και φρόντισαν να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του ομίλου της Εθνικής πριν ανακοινωθούν επισήμως.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα χθεσινά αποτελέσματα να χαρακτηρίζονται ισχυρά και ευθυγραμμισμένα με τις περισσότερες προβλέψεις των αναλυτών.

Οι αριθμοί όμως αποκαλύπτουν μια κατάσταση που αναδεικνύει ακόμη μία φορά μερικά από τα ισχυρότερα όπλα της Μεγάλης μας Φίλης.

Ο υψηλός ρυθμός αύξησης των δανείων εντός και εκτός Ελλάδας είναι ένα από αυτά.

Ο ρυθμός έφτασε το 21% στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο, το 34% στην Τουρκία και το 60% στις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια, Αλβανία και Κύπρο.

Οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σ’ αυτές τις χώρες, το διαρκώς επεκτεινόμενο δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων, το σχετικά χαμηλό κόστος του χρήματος σε ορισμένες χώρες και το χαμηλό ποσοστό των χορηγήσεων έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλωστε με εξαίρεση την Κύπρο όπου ο λόγος χορηγήσεων προς ΑΕΠ φτάνει το 142% και δευτερευόντως την Ελλάδα όπου ανέρχεται σε 85%, τα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες είναι πολύ χαμηλά, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

Στην Τουρκία το ποσοστό ανέρχεται σε 41%, στη Βουλγαρία σε 59% και στη Ρουμανία σε 35%.

Όμως, τα δάνεια και τα επιτοκιακά spreads που χρεώνουν οι τράπεζες στους πελάτες τους είναι η μία πλευρά του λόφου.

Η άλλη πλευρά του λόφου είναι οι καταθέσεις.

Τα οικονομικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δείχνουν ότι οι καταθέσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της Εθνικής.

Ίσως το μεγαλύτερο όπλο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης στις χορηγήσεις τους αλλά πολύ λίγες μπορεί να τους χρηματοδοτήσουν από τις καταθέσεις τους.

Η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η ATEbank είναι βασικά οι εξαιρέσεις γιατί διαθέτουν μεγάλη καταθετική βάση.

Στην περίπτωση της Εθνικής, απόδειξη αποτελούν τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ συνοδεύεται από διεύρυνση του spread που εισπράττει η Εθνική από την κύρια καταθετική της βάση στην Ελλάδα. Το spread oρίζεται ως η διαφορά του 3μηνου επιτοκίου Euribor από το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων.

Το καταθετικό spread σκαρφάλωσε στις 298 μονάδες βάσης στο δεύτερο τρίμηνο του 2007 έναντι 183 μονάδων το πρώτο τρίμηνο του 2006 με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5%. Σημειώνεται ότι 100 μονάδες βάσης ισούνται με μία ποσοστιαία μονάδα.

Την ίδια περίοδο, το επιτοκιακό spread των δανείων ακολουθεί αντίστροφη πορεία και συμπιέζεται στο 3,25% το δεύτερο τρίμηνο του 2007 από 3,88% το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Με άλλα λόγια, η Εθνική δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει τόσο υψηλά κέρδη αν το καταθετικό spread δεν άνοιγε, υπερκαλύπτοντας τη συμπίεση του spread χορηγήσεων.

Ας σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο φέτος το καταθετικό spread διευρύνθηκε 16 μονάδες βάσης, ενώ το spread στα δάνεια λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, καταναλωτικά) μειώθηκε 11 μονάδες βάσης.

Το συμπέρασμα είναι απλό. Τράπεζες με μεγάλη και σχετικά αδρανή καταθετική βάση, όπως η Εθνική, έχουν ένα όπλο παραπάνω στα χέρια τους και η Εθνική τουλάχιστον απέδειξε ακόμη μία φορά ότι ξέρει να το αξιοποιεί.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v