Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξάμηνα - Ευρώπη ενισχύουν τη Σοφοκλέους

Μέχρι την κορυφή των 4.880 μονάδων αντέδρασε ο Γ.Δ., με τον FTSE-20 να κυμαίνεται οριακά υψηλότερα των 2.600 μονάδων. Υπεραπόδοση για Eurobank, Alpha Bank, σημαντικά κέρδη για Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΤΕΧ. Συντηρείται η μόχλευση σε μετοχές του μικρομεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Tα θετικά νέα συντηρούν βασικούς δείκτες και μετοχές σε ανοδική τροχιά.

Η ομολογουμένως θεαματική ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου Εθνικής και το σχετικά καλό κλίμα που επικρατεί και που διευκολύνει τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για Πειραιώς και Eurobank αποτυπώνονται στο... ταμπλό.

Με βάση το επαρκές δείγμα των 291 εισηγμένων (δες σχετικό θέμα Πήγασος), η αγορά δικαιολογεί καταρχήν την τρέχουσα αποτίμηση των 185,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης των τραπεζικών ομίλων είναι αυτός που διατηρεί τον σταθερό ρυθμό συνολικότερα για το Χ.Α. και εξηγεί την επιμονή πολλών ξένων επενδυτικών οίκων και κύκλων που ενισχύουν τη θέση τους.

Για τον Γ.Δ. διαμορφώθηκε αρχικά μία κορυφή προς τις 4.880 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει απόλυτα την τεχνικότητα της αγοράς.

Για τον ASE-20 η αντίστοιχη κορυφή σημειώθηκε στις 2.608,2 μονάδες που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Η αγορά συντηρείται σε αυτά τα επίπεδα, καθώς η Eurobank δίνει μέχρι στιγμής υψηλή τιμή στα 25,44 ευρώ, η Πειραιώς στα 24,78 ευρώ, η Εθνική σταθεροποιείται στα 43,4 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank υψηλή τιμή καταγράφτηκε στα 23,78 ευρώ.

Με μικρή θετική απόδοση διαμορφώνονται επίσης η Cosmote στα 22,70 ευρώ, ο Τιτάνας στα 36,56 ευρώ και η ΔΕΗ στα 22,58 ευρώ.

Από τον FTSE-20 ξεχωρίζει ως προς την απόδοσή της η μετοχή των Folli Follie, με την ελληνική πολυεθνική να έχει ανακοινώσει κύκλο εργασιών 270,7 εκατ. ευρώ (61,8%) και καθαρά κέρδη 39,1 εκατ. ευρώ (14%).

Από την ίδια κατηγορία, παρουσιάζει ενδιαφέρον η μετοχή της Motor Oil, καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου δείχνουν συντήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και μεγαλύτερου περιθωρίου λειτουργικού κέρδους.

Η μετοχή της ΜΟΗ αντιδρά κατά 3,3% μέχρι τα 17,7 ευρώ.

Δεδομένης της εικόνας στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, δικαιολογείται η ”μόχλευση” που σημειώνεται στις μετοχές επιμέρους εταιριών.

Η μετοχή της Ιμπέριο διαμορφώνεται στα 4,72 ευρώ (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξάμηνο το νέο σχήμα πλέον), ο Ζήνωνας στα 3,14 ευρώ, η Ιμάκο στα 4,90 ευρώ, ο Χατζηιωάννου στο 1,65 ευρώ και η ΓΕΒΚΑ στο 1,84 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 100.000 τεμαχίων.

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της Σιδενόρ στα 12,64 ευρώ, με την απαραίτητη βέβαια συνδρομή της M. Stanley, της Space διαμορφώνεται στο 1,88 ευρώ, της Αεροπορίας Αιγαίου προς τα 7,74 ευρώ, της ΕΛΤΕΧ με άνοδο 2,8% στα 9,62 ευρώ (με ιδιαίτερα πλούσιο εξάμηνο), αλλά και για τις μετοχές των εταιριών Καλπίνη, Παντεχνική (ολοκληρώνεται η διαδικασία απορρόφησης από την ΕΛΤΕΧ), Εθνική Ασφαλειών, Ντρουκφάρμπεν και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v