Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα κέρδη της ανοικοδόμησης

Παρά την καταστροφή που προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές, η ζωή συνεχίζεται. Τόσο η χώρα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται αποφασισμένες να απαλύνουν τον πόνο που προκάλεσε η θεομηνία. Μέσα απ’ αυτή την εξέλιξη ορισμένοι κλάδοι αναμένεται να επωφεληθούν.

Tα κέρδη της ανοικοδόμησης
Ο πόνος που προκάλεσαν οι απώλειες τόσo πολλών ανθρώπων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ακόμη κι αν δίνονταν εκατομμύρια ευρώ σ’ αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Ούτε είναι δυνατόν να αποκατασταθεί απολύτως η μεγάλη οικολογική ζημιά που έγινε στην ευρύτερη περιοχή ακόμη κι αν περάσουν πολλά χρόνια.

Όμως, η οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές είναι δυνατόν να αποκατασταθεί αν υπάρξει καλός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαρκής χρηματοδότηση.

Είναι ενθαρρυντικό ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοινώνουν σειρά από οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Αν εξαιρέσει κανείς τις πληρωμές των 3.000 ή 10.000 ευρώ της κυβέρνησης και τα μηνιαία επιδόματα για σειρά ετών που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου και επικεντρωθεί στις υποσχέσεις για δωρεάν κατασκευή των σπιτιών α΄ ή και β΄ κατοικίας και των επαγγελματικών χώρων που καταστράφηκαν μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.

Φυσικά, οι προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές ξεχνιούνται την επομένη των εκλογών, όμως το μέγεθος της καταστροφής και το πλήθος των πυρόπληκτων - ψηφοφόρων είναι τέτοια που δύσκολα θα τα αγνοήσει η νέα κυβέρνηση.

Κατ’ αρχάς υπάρχει ήδη ένα Ταμείο στο οποίο έχουν υποσχεθεί ότι θα συνεισφέρουν χρήματα ή το έχουν κάνει ήδη αρκετές τράπεζες, επιχειρήσεις και ιδιώτες. Με βάση τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν είναι καθόλου αμελητέο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό των 100 εκατ. ευρώ όταν γίνει η τελική σούμα.

Επιπλέον, έχουμε τις δηλώσεις υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θα συνδράμει την Ελλάδα. Αν σκεφτεί κανείς ότι η Ε.Ε. πρόσφερε 200 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία από το Ταμείο Αλληλεγγύης πριν από μερικά χρόνια για ανάλογη περίπτωση, οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο με την Ελλάδα είναι αυξημένες.

Είναι λοιπόν εύλογο να προσδοκά κανείς ότι η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των νομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές θα είναι επαρκής για τα επόμενα 1 με 2 χρόνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εύλογο να προσπαθήσει να βρει κανείς τους κλάδους που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανοικοδόμησης και δεν είναι δύσκολο να μην τους πετύχει.



Η τσιμεντοβιομηχανία, οι μεταλλουργικές εταιρίες και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος θα είναι απ’ αυτούς που θα επωφεληθούν.

Είναι εύλογο και επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί προσωπικό από τις πυρόπληκτες περιοχές για όλα αυτά.

Όμως, μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός εταιριών μπορεί να προμηθεύσει τις μεγάλες ποσότητες τσιμέντου και σιδερόβεργων που χρειάζονται σ’ αυτή την περίπτωση κι αυτές μπορεί να τις βρει κανείς στο Χρηματιστήριο Αθηνών, π.χ. Τιτάν, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Σιδενόρ, Μπήτρος κ.λπ.

Όμως, τα σπίτια χρειάζονται επίσης πόρτες, παράθυρα, κουζίνες, είδη μπάνιου και γενικότερα υγιεινής, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί ο παράγοντας οικοσκευή, π.χ. ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις κ.λπ.

Εταιρίες που παράγουν προφίλ αλουμινίου και εμπορικές εταιρίες θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στις ωφελημένες.

Οι πληγές που άνοιξαν οι καταστροφές των πυρκαγιών δύσκολα θα κλείσουν. Όμως, Πολιτεία, Ε.Ε. και ιδιώτες -ιδίως η πρώτη που έχει βαρύτατες ευθύνες- φαίνεται ότι αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Όσο κι αν ακούγεται μακάβριο, αυτό συνεπάγεται κέρδη για κλάδους και εταιρίες.



Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v