Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογικό... το κλίμα στο Χ.Α.

Με την προϋπόθεση πως ο διεθνής παράγων θα διευκολύνει τις αγορές, τότε στο ελληνικό χρηματιστήριο αρκετοί είναι εκείνοι που θα σπεύσουν να ποντάρουν στο χαρτί... προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος της 16ης/9. Με κεκτημένη ταχύτητα έρχονται από μία δύσκολη εβδομάδα οι τράπεζες, οι μετοχές του ”20άρη” αλλά και ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Ξεκινάμε από τις 4.912 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δύο παράμετροι καθορίζουν την τάση της αγοράς μας μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής.

Η προφανής αφορά στο προεκλογικό κλίμα που ούτως ή άλλως διαμορφώνεται σταδιακά από την προηγούμενη εβδομάδα, η δεύτερη στον διεθνή περίγυρο.

Το προεκλογικό κλίμα είχαν φροντίσει να... πριμοδοτήσουν πριν από την τραγωδία στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια ισχυροί ξένοι επενδυτικοί κύκλοι, που εύλογα ποντάρουν στο αποτέλεσμα της Κυριακής 16/9.

Το... χαρτί της προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος σημειώνουμε σταθερά εδώ και μέρες πως ”παίζεται” σε συγκεκριμένες μετοχές, σχεδόν αποκλειστικά του FTSE-20.

Αυτό εν μέρει αποτυπώνεται στη διακύμανση με 2,3% του Γ.Δ. σε μία δύσκολη εβδομάδα, όπως ήταν η προηγούμενη, που ωστόσο βρίσκει την αγορά στο σημείο αναφοράς των 4.912 μονάδων.

Η συγκυρία βοηθά εκ των πραγμάτων τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, καθιστά πιο ευχερή τον χειρισμό της διοίκησης του ομίλου Eurobank και κατά πάσα πιθανότητα πριμοδοτεί τη Γενική.

Η ΑΜΚ της Πειραιώς ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Η Eurobank εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ στη Γενική είναι λογικό οι Γάλλοι να επιδιώξουν να καλύψουν και από το ευρύτερο επενδυτικό κοινό ένα μέρος της σχετικής διαδικασίας.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ, με εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 3,4% και τιμή 24 ευρώ (μέγιστη της 31ης/8), έχουμε ξεκάθαρη θέση από την πρώτη κιόλας ημέρα της κίνησης Marfin στον Οργανισμό.

Η διεθνής παράμετρος μετά τις... εγγυήσεις που δόθηκαν από τους Αμερικανούς φαίνεται να οδηγεί τις αγορές σε έναν ανοδικό κύκλο.

Εάν μάλιστα οι ξένοι παίκτες πειστούν πως η FED προχωρά σε σταδιακή μείωση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος της χρονιάς, με συγχρονισμένη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος προς το 1,45 ευρώ, τότε το φθινόπωρο προμηνύεται... θερμό.

Εκλείπει πλέον ο φόβος των επιπτώσεων από τη δευτερογενή στεγαστική αγορά – πίστη;

Βεβαίως και όχι, αλλά σύμφωνα με την εκτίμηση Αμερικανών αναλυτών οι αγορές μπορεί να οδηγηθούν στην καταγραφή υψηλών, με τις απαραίτητες διορθώσεις.

Στην αγορά μας αναλυτές και παίκτες αποτιμούν ως ελκυστικά τα αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις... βγάζουν μάτια.

Από αυτή την άποψη, η πλέον θετική έκπληξη έρχεται, κατά την εκτίμησή μας, από τον όμιλο της ΕΛΤΕΧ.

Με τέτοιο... χαρτοφυλάκιο αποτελεσμάτων, η ΕΛΤΕΧ δεν θα μας εξέπληττε εάν αργά ή γρηγορότερα έμπαινε στο στόχαστρο ξένου κατασκευαστικού ομίλου.

Θεαματική ενίσχυση παρουσιάζουν τα μεγέθη του ομίλου ΓΕΚ, με την εισαγωγή της Τέρνα – Ενεργειακή στο Χ.Α. να θεωρείται τελειωμένη υπόθεση.

Από τον όμιλο της Elmec η νέα διοίκηση αποτιμά θετικά τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης της θυγατρικής της στη Ρουμανία, όσο και τον υψηλό κύκλο εργασιών των Αττικών Πολυκαταστημάτων και τις πωλήσεις των προϊόντων Converse.

Από τον ακτοπλοϊκό κλάδο καταγράφουμε τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγέθη της ΝΕΛ, με το γ’ τρίμηνο να αποτελεί ισχυρή περίοδο για τον κλάδο.

Η Ιμπέριο προχωρά και στην τυπική υλοποίηση του νέου ομίλου μεταφορών – αποθήκευσης, με το ενιαίο πλέον σχήμα να συμπεριλαμβάνεται πλέον στην πεντάδα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου.

Θετικά αποτιμώνται και τα μεγέθη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, που για μερίδα διορατικών παικτών χρωστά και μία χρηματιστηριακή αντίδραση.

Από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο εταιρίες όπως η ΕΥΑΘ, η Κρι Κρι, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, ο ΟΛΘ, η Moda Bagno, ο Βάρδας, Μοτοδυναμική, Ελληνικά Καλώδια, Τηλέτυπος, Βασιλόπουλος και –αυτό είναι το ευχάριστο– αρκετές ακόμη εισηγμένες χρήζουν μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Για την περίοδο που μένει μέχρι την Παρασκευή πριν από τις εκλογές θα ποντάραμε καθαρά στο... προεκλογικό κλίμα, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο βαθμό ρίσκου και... κερδοσκοπίας.

Εάν διευκολύνουν οι ξένες αγορές, το προεκλογικό χαρτί θα μπορούσε να προεξοφληθεί από όσους ποντάρουν στο όποιο αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως από σήμερα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση χωρίς το δικαίωμα η μετοχή της Lavipharm, με την αύξηση κεφαλαίου να έχει οριστεί στα 3,2 ευρώ και την αναλογία ανταλλαγής σε 3 νέες για κάθε 10 παλαιές μετοχές.

Εγγραφές για την ΑΜΚ της Lavipharm θα πραγματοποιηθούν από 7 έως 21 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v