Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση ανόδου στο ΧΑ με ...άρωμα εκλογών

Mε κέρδη 2,34% και αιχμή τα εταιρικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα. Για την επόμενη, η ανοδική τάση στο Χ.Α. αναμένεται να συντηρηθεί με φόντο τις εκλογές, εάν βοηθήσουν και οι ξένες αγορές. Σταθεροποίηση με κύριο χαρακτηριστικό τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ”βλέπει” ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Από Παρασκευή σε Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 112 μονάδες. Από τα χαμηλά μέχρι τα υψηλά της ίδιας περιόδου, η αγορά κυμαίνεται σε ένα εύρος 160 μονάδων με βάση τις 4.760 και οροφή τις 4.920 μονάδες, με μέσο όρο συναλλαγών στα περίπου 300-320 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα διαμορφώθηκε περίπου όπως την περίμενε η πλειονότητα των αναλυτών. Με συντήρηση της ανοδικής φοράς και αιχμή της τάσης τον τραπεζικό κλάδο και μετοχές εταιριών του FTSE 20.

Εκ περιτροπής μέσα στην εβδομάδα οι μετοχές του 20άρη έδωσαν κέρδη, με την υψηλή τιμή της Εθνικής να ”χτυπά” και πάλι τα 44 ευρώ, της Πειραιώς τα 25,10 ευρώ, της Eurobank τα 25 ευρώ και με τον ΟΤΕ να κάνει την υπέρβαση εχθές στα 24 ευρώ.

Θα έλεγε κάποιος πως η αγορά σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ελέγχονταν από τους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους, που εκτός των άλλων ποντάρουν και στο… προεκλογικό χαρτί.

Η σχετικά θετική εικόνα των ξένων αγορών συνέβαλε στο να συντηρηθεί η εισροή κεφαλαίων από ξένες αγορές, οδηγώντας τον 20άρη υψηλότερα των 2.600 μονάδων, κάτι που από τεχνικής πλευράς συντηρεί ανοδικά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Αρκετοί επενδυτές με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και με οδηγό τις αναλύσεις ξένων οίκων τοποθετήθηκαν σε μετοχές εταιριών όπως Folli-Follie, Ελληνική Τεχνοδομική, Aegean Airlines, ΣΙΔΕΝΟΡ και ορισμένων ακόμη εισηγμένων.

Για την επόμενη εβδομάδα εάν βοηθήσουν οι ξένες αγορές, η ανοδική τάση στο Χ.Α. μπορεί να συντηρηθεί, οδηγώντας προς τις 4.980-5.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Θα πρέπει να προσεχθεί πως πρόκειται για την προτελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, με όλο και περισσότερους βραχυπρόθεσμους και ριψοκίνδυνους παίκτες να ποντάρουν στο… χαρτί της προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η στόχευση του Citigroup στα 52 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής αποτελεί ένδειξη του πως κινούνται ορισμένοι παίκτες.

Σημείωση: Τα όσα συνέβησαν ακριβώς με το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30/8 με την μετοχή της Motor Oil επαναφέρουν εκ των πραγμάτων το θέμα της τελικής διαμόρφωσης της τιμής μίας μετοχής. Η μετοχή της εταιρίας διαμορφώθηκε… εικονικά ακριβώς με την εντολή της τελευταίας στιγμής στη διαδικασία της δημοπρασίας μέχρι και 4% χαμηλότερα.

Εικόνα στρεβλή που στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, της Εθνικής και ορισμένων ακόμη, αδικώντας εν πάσει περιπτώσει εταιρίες του μεγέθους και του χαρακτήρα αυτών που αναφέρονται.

Για την μετοχή της Motor Oil πάντως η αδικία αποκαταστάθηκε και με το παραπάνω στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς ο τίτλος διαμορφώθηκε στα 18 ευρώ (5,26%).

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”Ο Γενικός Δείκτης με την συνεδρίαση της Παρασκευής συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενα ”λευκά κεριά” διασπώντας τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών. Αν και το σερί των αισιόδοξων συνεδριάσεων έχει πολύ καιρό να εμφανιστεί η αγορά παραμένει επιφυλακτική, στοιχείο που εμφανίζεται στον συναλλακτικό όγκο.

Επιπλέον, ήδη βρίσκεται ”αδιόρθωτη” από τα χαμηλά της συμπληρώνοντας μια κίνηση 500 μονάδων λίγο πριν το επόμενο τεχνικό σημείο του καθοδικού κενού που βρίσκεται στις 4.950 μονάδες.

Αν και η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει και πάλι ανοδικό momentum μια σταθεροποιητική εικόνα πιθανότατα να προηγηθεί πριν από οτιδήποτε άλλο.

Σε αυτό το σενάριο θα επιμείνουμε ως πιο πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα με κύριο χαρακτηριστικό τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου με πυξίδα τα εξάμηνα. Από την άλλη πλευρά μια έντονη κίνηση αυτή την χρονική στιγμή προς τις 5.000 μονάδες μάλλον εμπεριέχει περισσότερους αστάθμητους παράγοντες και ρίσκο από ότι στην αρχή του έτους.

Ως εκ τούτου η επέκταση της κίνησης πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 5.000 μονάδων ενδεχομένως να είναι και μια καλή ευκαιρία μερικής μείωσης θέσεων και επαναπροσδιορισμού του ρίσκου”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.912,53 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,34%, ενώ τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται στο 11,80%. Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,62%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,59%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,54% χαμηλότερα.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (3,99%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (2,81%), των Τραπεζών (2,79%) και των Πρώτων Υλών (2,51%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,20%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3%), του Πετρελαίου και Αερίου (-2,27%) και των Χημικών (-1,83%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τρία Άλφα (25,56%), Ιμάκο (20,10%), Centric Πολυμέσα (14,67%), Τρία Άλφα (ΠΟ 13,75%), Σιδενόρ (13,01%), Ίλυδα (8,53%), Rilken (7,65%), Folli-Follie (6,92%), Βαράγκης (6,90%) και Πειραιώς Τράπεζα (6,81%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 -18,10%), Πλαστικά Κρήτης (-17,39%), Ελφίκο (-12,83%), Microland Computers (-12,72%), Λυμπέρης Εκδόσεις (-11,92%), Nexans (-11,81%), Κλωστήρια Ναούσης (-10,81%), Unibrain (-9,63%), Τασόγλου (-8,15%) και Χαϊδεμένος (-8,11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v