Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια διολίσθηση δείχνει η τεχνική εικόνα του Χ.Α.

Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται η χώρα και ο καθείς… πικραμένος παίρνει θέση ανάλογη των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή διακυβεύονται. Οι ξένοι ψηφίζουν ”δαγκωτό” αυτοδύναμη Ν.Δ., η Morgan Stanley εκλογολογεί για ΟΤΕ, αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους κυρίους δικαίωμα ψήφου δεν έχουν. Η τεχνική εικόνα του Γ.Δ. και του FTSE 20 παραπέμπει σε ήπια διολίσθηση και συσσώρευση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λίγο χαμηλότερα ”δείχνουν” τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Με μικρές απώλειες ξεκινά η μέρα για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στις ξένες αγορές οι επενδυτές περιμένουν την αντίδραση σήμερα της αμερικανικής αγοράς, που χθες παρέμεινε κλειστή.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η προεξόφληση του… προεκλογικού χαρτιού και τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αυτά που διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα την τάση. Με την τεχνική εικόνα του Γ.Δ. και του FTSE 20 να παραπέμπει σε ήπια διολίσθηση και συσσώρευση σε μετοχές επιμέρους εταιριών αυτής της κατηγορίας, είναι προφανές πως οι πανίσχυροι ξένοι επενδυτικοί οίκοι παίζουν για τα καλά το… προεκλογικό χαρτί και ποντάρουν εκεί που βρίσκονται τα συμφέροντά τους.

Η μετεκλογική πίτα, η μοιρασιά των προμηθειών από τις επόμενες μετοχοποιήσεις, την αγορά ομολόγων (για να μην ξεχνιόμαστε) και τις επιχειρηματικές συμφωνίες αποτελούν το… καύσιμο που συντηρεί τις προσδοκίες των ξένων.

Έτσι χθες η Morgan Stanley μας προέκυψε σε ρόλο… MRB, Alco ή ποιος ξέρει ποιας άλλης εταιρίας δημοσκοπήσεων, σε μάντη του όποιου εκλογικού αποτελέσματος. Δεδομένου ότι η Morgan Stanley και ορισμένα ακόμη ξένα σπίτια εμπλέκονται χοντρά στην πίτα των προμηθειών, περιμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον τις εκτός προγράμματος ανακοινώσεις της διοίκησης του ΟΤΕ μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο πως η αυτοδύναμη επικράτηση της Ν.Δ. δίνει σύμφωνα με τον στοιχηματισμό ξένων μέσων ηλεκτρονικού τζόγου 1,4 απόδοση. Το… διπλό, δηλαδή η αυτοδύναμη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, θα μας έκανε τα πελατάκια πλούσια. Το σίγουρο μέσα στο κωμικοτραγικό αυτών των ημερών είναι πως οι ξένοι συνεχίζουν να τοποθετούνται στην Εθνική, καθώς τόσο ο όμιλος όσο και οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες ενισχύουν τα αποτελέσματά τους όλο και περισσότερο από την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο από την Ελλάδα.

Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ιστορικό εγχείρημα του Μυτιληναίου, που θα βρει το παραδοσιακό Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη Δέλτα Project εκτός ταμπλό, με πιθανή σε (πολύ) επόμενο χρόνο μία ανάλογη κίνηση με τη ΜΕΤΚΑ.

Στα επιμέρους, μερίδα ξένων επενδυτών θα περίμενε περισσότερα από τη… μετοχή της Aegean, που μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά, ωστόσο παραμένει σε κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, περιοχή. Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση περαιτέρω ανάπτυξης της αεροπορικής μέσω της επέκτασης της δραστηριότητάς της στη… φυσική ενδοχώρα της βαλκανικής. Αργά ή γρηγορότερα, η Aegean θα βρεθεί να συζητά με κάποιον βαλκανικό αερομεταφορέα.

Παραμένοντας στα επιμέρους, θα δίναμε περισσότερη προσοχή στην εκτίμηση αναλυτών που βλέπουν πιθανή πίεση στα αποτελέσματα του Τιτάνα από τη διαγραφόμενη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Οι φήμες περί συμφωνίας μεταξύ Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιεργειών μπορεί να διαψεύδονται, ωστόσο ο κλάδος παραμένει εμφανώς σε φάση περαιτέρω συγκέντρωσης.

Η Druckfarben επιβεβαιώνοντας την εξειδίκευσή της προχωρά στη δημιουργία νέων μονάδων σε Ρουμανία και Ελλάδα, ενώ στον Καλπίνη τοποθετούνται και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, ενόψει της διανομής δύο νέων για κάθε μία παλαιά μετοχή και της ιδιωτικής διάθεσης μετοχών που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει.

Τέλος, η διοίκηση της Μηχανικής προτίθεται να πουλήσει έως 160.000 προνομιούχους τίτλους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στην Ελαΐς με ελάχιστη τιμή τα 4,5 ευρώ. Αναμενόμενες οι χθεσινές πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς καθώς δύο-τρεις ξένοι διαχειριστές ρευστοποιούσαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ εύλογη ήταν και η ανοδική αντίδραση για τη Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v