Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση λόγω... έλλειψης αγοραστών

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, όμως η γενικότερο εικόνα του ταμπλό δημιουργεί σαφώς μεγαλύτερο προβληματισμό. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 14.00 και μετά από τρισήμισυ ώρες συνεδρίασης, 127 τίτλοι δεν ξεπερνούσαν σε συναλλαγές τα 2000 τεμάχια και μάλιστα 31 από αυτούς είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές (!!!).

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος), όμως η γενικότερο εικόνα του ταμπλό δημιουργεί σαφώς μεγαλύτερο προβληματισμό.

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενα σχόλια, μπορεί ο Δείκτης να κινείται με ήπιους βηματισμούς, παρά ταύτα η διάβρωση των τιμών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση είναι εντονότερη (κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα από την σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε εκ νέου στο 1 προς 2,5 περίπου), όχι τόσο λόγω επιθετικών διαθέσεων από πλευράς πωλητών, αλλά από περίπου παντελή έλλειψη αγοραστών, με τους λίγους ”θαρραλέους” να στήνονται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Εξ ίσου απογοητευτική και η εικόνα των συναλλαγών στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό. Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 14.00 και μετά από τρισήμισυ ώρες συνεδρίασης, 127 τίτλοι δεν ξεπερνούσαν σε συναλλαγές τα 2000 τεμάχια και μάλιστα 31 από αυτούς είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές (!!!).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν σχετική (έως απόλυτη) επιφύλαξη, τουλάχιστον μέχρι τις 17 τρέχοντος όταν και θα έχει γίνει γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ σήμερα και συγκεκριμένα στις 21.00 αναμένεται με ενδιαφέρον η έκθεση της Fed για την Αμερικανική οικονομία (Beige Book) που αναμένεται εν πολλοίς να επηρεάσει την βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών Αγορών. Αν επιδεινωθεί το κλίμα στο εξωτερικό, το Χ.Α. δύσκολα θα αντέξει να κινείται σε ρυθμούς ήπιας διολίσθησης.

Τεχνικά, αν και δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τον FTSE (FTSEM και FTSES επιδεινώνουν την τεχνική τους εικόνα) και δεν θα αλλάξει όσο κινείται μεταξύ 2630 και 2570 μονάδων, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι οι εναλλασσόμενοι ”πρωταγωνιστές” στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους αποτρέπουν βιαιότερη υποχώρηση, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχτεί για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 2582 και 2570 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 2615 και 2633 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2570 μονάδων απαιτεί εγρήγορση και βάζει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 2548 και 2534-30 μονάδες.

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων που δεν συνοδεύτηκε με αυξημένες συναλλαγές και τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφουν απώλειες μικρότερες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας τις μικρές υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Coca-Cola, θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor oil και αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Αντίθετα με σημαντικές απώλειες Cosmote (-2,96%) και Eurobank (-2,35%), αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Τεχνοδομική, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Τιτάνα, Εμπορική, Κύπρου, Intralot, Alpha Bank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης σε κίνηση καρμπόν ξεκίνησε ανοδικά, έφθασε μέχρι τις 4904,86, όμως μετά τις 12.06 ακολούθησε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, υποχώρησε μέχρι τις 4857,49 μονάδες και έκλεισε στις 4858,27 με απώλειες 0,69%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 400 εκατ. από τα οποία τα 128,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τουλάχιστον προβληματική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές έναντι 172 πτωτικών, ενώ από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Δρομέας, Βωβός, Μέτκα, Σπύρου και Sato.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v