Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους μπροστά στις κάλπες

Η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών ήταν πάντοτε, ιδίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μετά, μια σημαντική επέτειος για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου δεν είναι όπως οι προηγούμενες, ούτε και η Σοφοκλέους είναι όπως παλιά. Αυτό απλοποιεί τα πράγματα.

Η Σοφοκλέους μπροστά στις κάλπες
Αν η τάση που έδειχναν τα γκάλοπ μέχρι πρότινος διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές, τότε το κόμμα που θα βγει πρώτο είναι λίγο-πολύ γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Οι μπουκμέικερ δείχνουν να συμφωνούν. Η απόδοση σε όσους ποντάρουν σε νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει πέσει στο 1,25, εκεί δηλαδή όπου βρισκόταν πριν από τις τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ έχει ανέβει ξανά στο 3,55 η απόδοση της νίκης του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την περίοδο που οι πυρκαγιές βρίσκονταν σε έξαρση, η απόδοση σε όσους πόνταραν σε νίκη του κυβερνώντος κόμματος είχε ανέβει στο 1,40 -κοινώς κάποιος που πόνταρε 1.000 ευρώ θα εισέπραττε 1.400 ευρώ αν οι κάλπες επιβεβαίωναν το αποτέλεσμα-, ενώ η απόδοση σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ είχε πέσει στο 2,95.

Ακόμη όμως κι όσοι θεωρούν δεδομένο τον νικητή, κάτι ριψοκίνδυνο από τη στιγμή που δεν έχει γίνει καν το περίφημο ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, δεν είναι σίγουροι ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει σχετικά άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να κυβερνήσει.



Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία -ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή- θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Σοφοκλέους θα αντιδράσει πτωτικά.

Φυσικά όχι τόσο όσο μετά τις εκλογές τον Νοέμβριο του 1989, που δεν ανέδειξαν σταθερή κυβέρνηση και βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί 15% περίπου μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες.

Η βασική διαφορά σε σχέση με τότε έγκειται στο γεγονός ότι κουμάντο πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο κάνουν τα ξένα funds και όχι οι μικροεπενδυτές και τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Τα ξένα funds επικεντρώνονται περισσότερο στις προοπτικές των εταιριών που τα ενδιαφέρουν, στις συγκριτικές αποτιμήσεις τους με ομοειδείς εταιρίες του εξωτερικού και στην κατάσταση των διεθνών αγορών.

Αν πρόκειται για hedge funds, σημασία έχει επίσης η δυναμική των μετοχών.

Ο πολιτικός παράγοντας παίζει ρόλο στο μέτρο που επηρεάζει τις προοπτικές των εταιριών είτε μέσω του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης είτε μέσω του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, των μετοχοποιήσεων και της διευκόλυνσης των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Υπό αυτή την έννοια, οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου διαφέρουν αρκετά από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμη κι από εκείνες του Μαρτίου του 2004 ή του Απριλίου του 2000.

Tον Μάρτιο του 2004 οι ξένοι επενδυτές δεν είχαν τόσο μεγάλη παρουσία στη Σοφοκλέους όση έχουν σήμερα, ενώ το χαρτί των Ολυμπιακών Αγώνων παιζόταν κατά κόρον. Το στόρι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είχε μόλις 2 τρίμηνα που είχε αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό στο εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2000 οι περισσότεροι ξένοι θεσμικοί ήταν funds που επένδυαν σε αναδυόμενες αγορές και είχαν ήδη προβεί σε αρκετές ρευστοποιήσεις, εκμεταλλευόμενα την άφιξη του ”κρατικού” ιππικού στα τελευταία λεπτά των συνεδριάσεων. Επομένως, η συμβολή τους στη διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τάσης δεν ήταν τόσο σημαντική όσο σήμερα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει πιθανόν την πανευρωπαϊκή χρηματιστηριακή τάση, υπεραποδίδοντας αν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, που θα αποδείξει εμπράκτως κι όχι στα λόγια ότι θέλει τις μεταρρυθμίσεις, και υποαποδίδοντας έναντι των άλλων αν οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όμως, το ζητούμενο είναι οι μετοχές που θα ξεχωρίσουν θετικά ή αρνητικά και όχι ο Γενικός Δείκτης.

Προς το παρόν, πάντως, επιβεβαιώνεται η τάση που θέλει τον Γενικό Δείκτη να ανεβαίνει το 30ήμερο προ των εκλογών, έστω κι αν αυτό οφείλεται σε τεχνική ανοδική αντίδραση στην πτώση που προηγήθηκε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v