Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα σε διεθνή, εκλογές και εξάμηνα

Τρία ”χαρτιά” παίζουν αυτή την περίοδο κυρίως ξένοι αλλά και αρκετοί Έλληνες παίκτες. Διεθνές περιβάλλον, προεκλογικό κλίμα και οικονομικά αποτελέσματα. Συνεχίζονται οι αλλαγές θέσεων ισχυρών επενδυτικών οίκων σε μετοχές του ”20άρη”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οικονομικά αποτελέσματα, προεκλογικό κλίμα και διεθνής συγκυρία συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.

Σύμφωνα με τη FactSet (δες σχετικό θέμα) διαμορφώνονται συνθήκες για μεσοπρόθεσμο ράλι στις διεθνείς αγορές, εκτίμηση που εστιάζεται στη δυναμική των εταιριών.

Δυναμικά όμως αποτιμώνται και τα οικονομικά μεγέθη αρκετών ισχυρών ελληνικών ομίλων, τραπεζικών και βιομηχανικών, αλλά και επιχειρήσεων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Το προεκλογικό κλίμα λίγο ως πολύ φαίνεται ποιους επηρεάζει αυτή την περίοδο, σε ποιο βαθμό σχετίζεται (αν σχετίζεται) με την καθημερινή πλέον διαμόρφωση τιμών με το σύστημα της δημοπρασίας.

Με εκλογικό αλλά όχι μόνο ορίζοντα, ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι ενισχύουν τη θέση τους στη μετοχή της Εθνικής, το απόλυτο ”χαρτί” σύμφωνα με την εκτίμηση όλων ανεξαιρέτως των Αμερικανών και των περισσότερων Ευρωπαίων.

Εάν μάλιστα ασπαστούμε τις εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών αλλά και τη συμπάθεια που δείχνει ο ”γκουρού” της Templeton για την τουρκική αγορά, τότε η μετοχή της Εθνικής μπορεί να αποβεί ένα από τα ισχυρότερα μεσοπρόθεσμα ”χαρτιά” στη συνέχεια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επέκταση του ομίλου Coca Cola 3E στο ανατολικό μπλοκ όπου πολύ εύγλωττα γίνεται αναφορά σε ”ψυχρό” πόλεμο (δες σχετικό θέμα της φίλης Αλεξ. Γκ.). Αποτελεί προσωπική εκτίμησή μας και γι’ αυτό ποντάρουμε στην επικράτηση της Coca Cola 3E στις αγορές της ευρύτερης Ρωσίας.

Από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο ποντάρουμε στην προοπτική ανάκαμψης (όπως το συνηθίζει ο όμιλος...) μετοχών εταιριών του ομίλου Βιοχάλκο, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα Καλώδια.

Σε φάση συσσώρευσης η Intracom γύρω από τα 4,50 ευρώ, θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα εάν διασπάτο η αντίσταση των 4,64 ευρώ.

Από τον κλάδο των μεταφορών, η θέση μας είναι από το τέλος Ιουλίου γνωστή για το τι περιμένουμε στην ακτοπλοΐα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Οι όποιες εξελίξεις από το μέτωπο της Attica Συμμετοχών είναι προφανές ότι θα ανοίξουν τον επόμενο κύκλο διεργασιών τους στον κλάδο.

Ωστόσο, το κλειδί των εξελίξεων το κρατά ο νουνεχής Περικλής, από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτώνται τα περισσότερα σε αυτή τη φάση.

Κινητικότητα παρατηρείται στο μέτωπο της Aegean, αναφορικά και με το... πρώιμο ενδιαφέρον για τη ρουμανική εταιρία χαμηλού κόστους Blue Air που ενδέχεται να συντηρήσει το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Η κινητικότητα συντηρείται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, με τις Σελόντα – ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες, με τη βραχυπρόθεσμη τάση, όμως, να ευνοεί τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ενδιαφέρον από τον... χώρο της χαμηλότερης αποτίμησης αποκτά και πάλι η Βαλκάν (με σημαντικές υπεραξίες πλέον από τα ακίνητα), Fothnet (στη μετοχή επιμένουν 2-3 εγχώριοι διαχειριστές), Ιντρακάτ (με εκτιμήσεις για καλό γ’ τρίμηνο), ΓΕΒΚΑ, Yalco, Kego και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v