Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mobius: Επενδυτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες

Απόλυτα αισιόδοξος για την πορεία των αγορών σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC) εμφανίζεται ο κορυφαίος επενδυτής κ. Mark Mobius, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις είναι πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με αυτές των ανεπτυγμένων αγορών. Το ”στοίχημα” της Πολωνίας. Πού ”βλέπει” επενδυτικές ευκαιρίες.

Mobius: Επενδυτικές ευκαιρίες στις αναδυόμενες
Απόλυτα αισιόδοξος για την πορεία των αγορών σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα (BRIC) εμφανίζεται ο κορυφαίος επενδυτής κ. Mark Mobius, στη νέα έκδοση Market View της Franklin Templeton Investments, τονίζοντας ότι οι αποτιμήσεις στις συγκεκριμένες χώρες είναι πολύ πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με αυτές των ανεπτυγμένων αγορών.

Ο ”γκουρού” απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν στην πορεία των συγκεκριμένων αγορών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτήν της Πολωνίας αλλά και στις οικονομικές προοπτικές στις αναδυόμενες αγορές.

- Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι αγορές BRIC, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεταξύ των αναδυόμενων, έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φθηνά. Συμφωνείτε;

”Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτήν την άποψη, καθώς ο δείκτης MSCI BRIC διαπραγματεύεται είτε σε πλήρη ευθυγράμμιση είτε φθηνότερα από τον MSCI Emerging Markets αλλά και από τους δείκτες ανεπτυγμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ και Ιαπωνία. Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές ανακαλύπτουμε ότι Βραζιλία και Ρωσία διαθέτουν ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Όντως σε Ινδία και Κίνα υπάρχουν υψηλότερες αποτιμήσεις, όμως εξακολουθούμε να ”βρίσκουμε” συμφέρουσες τοποθετήσεις. Πάντως το FTIF-Templeton BRIC Fund έχει μεγαλύτερη έκθεση στις αγορές Βραζιλίας και Ρωσίας, σε σύγκριση με αυτές των Ινδίας και Κίνας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πάγιας τακτικής μας να τοποθετούμε σε υποτιμημένες μετοχές.

Σε γενικές γραμμές οι προοπτικές για τις αγορές BRIC είναι θετικές. Και οι τέσσερις οικονομίες αναπτύσσονται με πολύ καλό ρυθμό και αυτές της Ινδίας και της Κίνας πιθανώς να κατακτήσουν διψήφια ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν σε Βραζιλία και Ρωσία, η δραστηριότητα σε αυτές τις αγορές αναμένεται ότι θα ενισχυθεί. Παράλληλα και οι τέσσερις χώρες έχουν υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα. Άλλωστε οι χώρες της BRIC αντιστοιχούν στο 30% του παγκόσμιου ΑΕΠ και στο 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές ως επενδυτικούς προορισμούς”.

- Σημαντικό μερίδιο των τοποθετήσεων του Eastern European Fund έχει τοποθετηθεί στην πολωνική αγορά. Πρόκειται για μερίδιο μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτά άλλων εταιριών, οι οποίες δείχνουν σαφή προτίμηση στη Ρωσία. Γιατί διατηρείτε αυτή τη στάση;

”Η γεωγραφική διασπορά του κεφαλαίου αποτελεί ”εικόνα” της γενικότερης επενδυτικής μας στρατηγικής. Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε ”ανακαλύψει” καλύτερες αποτιμήσεις και σε αγορές εκτός Ρωσίας, όπως για παράδειγμα αυτές των Τουρκίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας.

Πάντως μερικές από τις βασικές μας επιλογές προέρχονται από τη ρωσική αγορά. Δεν έχουμε αποκλείσει καμία αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Απλώς τοποθετούμε κεφάλαια σε εταιρίες που ικανοποιούν τα δικά μας επενδυτικά κριτήρια, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται”.

-Ποιες είναι οι προοπτικές της πολωνικής οικονομίας;

”Έπειτα από ρυθμό ανάπτυξης 7,4% στο α’ τρίμηνο του 2007, στο β’ υπήρξε σαφής χαλάρωση της ανάπτυξης στο 6%. Το ΑΕΠ στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αλλά και στην ισχυρή εγχώρια κατανάλωση.

Για το 2007 η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί ελαφρώς υψηλότερα από το 6%. Η εξαγωγική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, αν και οι εισαγωγές έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Στα θετικά για την πολωνική οικονομία η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων”.

- Η ρωσική οικονομία σημείωσε εντυπωσιακή πορεία στο α’ εξάμηνο. Ποιες είναι οι προοπτικές αλλά και οι κίνδυνοι σε αυτήν την αγορά;

”Η Ρωσία παραμένει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, χάρη στο ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και στα υψηλά έσοδα από τον κλάδο πρώτων υλών. Παράλληλα η ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να στηρίξει περαιτέρω τη ρωσική οικονομία.

Κατανάλωση, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις προβλέπεται ότι και φέτος θα σημειώσουν σημαντική άνοδο”.

- Στο παρελθόν έχετε αναφέρει ότι ”η καλύτερη στιγμή για πωλήσεις είναι όταν υπάρχει απόλυτη αισιοδοξία στην αγορά”. Αυτό ισχύει και για τις κινεζικές μετοχές ”Α”;

”Σαφώς οι αποτιμήσεις των μετοχών ”Α” είναι υψηλές. Όμως αντικατοπτρίζουν τις εξαιρετικές προοπτικές των εταιριών αλλά και τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Πάντως σε όλες τις αγορές η πορεία είναι ίδια. Μετά την bull market ακολουθεί μια περίοδος όπου η bear market επικρατεί. Το μόνο πρόβλημα είναι να προβλέψεις σωστά τον χρόνο στον οποίο η bear market θα κάνει την εμφάνισή της.

Μετά, δε, τα νέα μέτρα που επιτρέπουν στους Κινέζους επενδυτές να τοποθετούν κεφάλαια και εκτός της εγχώριας αγοράς, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις τόσο στις μετοχές ”H” του Χονγκ Κονγκ όσο και στις επονομαζόμενες ”red ship”.

- Πέραν της κινεζικής αγοράς, ποιες άλλες αναδυόμενες αγορές είναι μεταξύ των επιλογών σας;

”Εκτός από την Κίνα έχουμε ”ανακαλύψει” καλές μετοχές στις αγορές των Βραζιλίας, Ν. Αφρικής, Τουρκίας και Ρωσίας, οι οποίες διαθέτουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v