Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετζετάκις: Μέσω των ΜΟΔ η ενίσχυση καθαρής θέσης

Την υπογραφή του προσυμφώνου για την αναχρηματοδότηση – ρύθμιση του δανεισμού της αναμένει η Αρ. Πετζετάκις προκειμένου να προχωρήσει η λειτουργική ανάκαμψη της μητρικής εταιρίας και να ενισχυθεί η καθαρή της θέση, η οποία στις 30/6/07 κατήλθε στις 885 χιλ. ευρώ.

Πετζετάκις: Μέσω των ΜΟΔ η ενίσχυση καθαρής θέσης
Την υπογραφή του προσυμφώνου για την αναχρηματοδότηση – ρύθμιση του δανεισμού της αναμένει η Αρ. Πετζετάκις προκειμένου να προχωρήσει η λειτουργική ανάκαμψη της μητρικής εταιρίας και να ενισχυθεί η καθαρή της θέση, η οποία στις 30/6/07 κατήλθε στις 885 χιλ. ευρώ.

Για την υλοποίηση του προσυμφώνου απομένει η υπογραφή του από δύο πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το 14% των δανείων της εταιρίας, ενώ έχει εξασφαλιστεί μέσω της συναίνεσης του 60% των πιστωτών ότι ακόμη και σε περίπτωση άρνησης θα προχωρήσει η υπαγωγή της Αρ. Πετζετάκις στο άρθρο 44 με τους ίδιους όρους που προβλέπει και το προσύμφωνο.

Η υλοποίηση του προσυμφώνου είναι κομβική και για την ενίσχυση της τρωθείσας καθαρής θέσης της Αρ. Πετζετάκις καθώς τα δύο μετατρέψιμα ομολογιακά αθροιστικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ με την κεφαλαιοποίησή τους θα ενισχύσουν και τα ίδια κεφάλαια.

Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι νέες ζημίες α΄ εξαμήνου (3,7 εκατ. ευρώ), οι διαγραφές και οι περαιτέρω προβλέψεις οδήγησαν τις συσσωρευμένες ζημίες εις νέον στα 143,59 εκατ. ευρώ και την καθαρή θέση της Πετζετάκις, σε ενοποιημένο επίπεδο, στις 885 χιλ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι έχει υπογραφεί το προσύμφωνο για την αναχρηματοδότηση – ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων της ύψους 119,3 εκατ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση του 60% των πιστωτών, για να οδεύσει η εταιρία σε υπαγωγή στο άρθρο 44 εφόσον δεν προχωρήσει η υλοποίηση του προσυμφώνου, δεν προκύπτει προς το παρόν ανάγκη εφαρμογής του άρθρου 48 του Ν. 2190 περί άμεσης διενέργειας αύξησης κεφαλαίου.

Στην εξέλιξη του προσυμφώνου αναχρηματοδότησης και της εναλλακτικής προσφυγής στο άρθρο 44 του Ν. 2190 εφιστά την προσοχή και ο ορκωτός ελεγκτής, ο οποίος υπογράφει την έκθεση επισκόπησης με έμφαση στο παραπάνω γεγονός.

Το γεγονός, πάντως, ότι ο ορκωτός υπογράφει με σύμφωνη γνώμη, έστω κατόπιν έμφασης, δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της Πετζετάκις να αιτηθεί την επάνοδο των μετοχών της (σε καθεστώς άρσης σήμερα) σε διαπραγμάτευση. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί η σχετική αίτηση.



Η μητρική του ομώνυμου ομίλου έλαβε στις 2 Αυγούστου ως ενδιάμεση χρηματοδότηση κοινό ομολογιακό δάνειο, 4μηνης διάρκειας, ύψους 7 εκατ. ευρώ με το οποίο αποπλήρωσε την εγγυητική της Wavin (2,5 εκατ. ευρώ) και χρησιμοποίησε το υπόλοιπο για αγορά πρώτων υλών. Έτσι, οι γραμμές παραγωγής της αρχίζουν πλέον να δουλεύουν κανονικά. Ως ενέχυρο για το δάνειο μπήκαν μετοχές της Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος της οποίας επίσης η διεύθυνση άλλαξε πρόσφατα.

Σε λειτουργικό επίπεδο, η μητρική λόγω της έλλειψης κεφαλαίου κίνησης εμφάνισε πωλήσεις 14.6 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ το μικτό της περιθώριο συρρικνώθηκε στο 5,4%. Ελαφρότερη είναι η μείωση πωλήσεων στον όμιλο (84,9 από 102,9 εκατ. ευρώ), που αποτυπώνει πάντως μικρή μείωση πωλήσεων και στις θυγατρικές.

Οι θυγατρικές, πάντως, σήκωσαν το μικτό περιθώριο του ομίλου καθώς προκύπτει ότι δούλεψαν στο εξάμηνο με 27% ωθώντας σε ενοποιημένο επίπεδο την αναλογία μικτών κερδών προς πωλήσεις στο 23,3%. Οι θυγατρικές εμφάνισαν κέρδη προ φόρων της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, τα οποία στο συντριπτικό τους μέρος προέρχονται από την Petzetakis Africa, η οποία διανύει την καλύτερη χρήση της από τότε που πέρασε στα χέρια του ομίλου.

Σημειώνεται ότι η Petzetakis Africa πούλησε κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου τη θυγατρική της City Plastics Industrial έναντι 86 χιλ. ευρώ, η οποία όπως αποτυπώνεται στις λογιστικές καταστάσεις ήταν αδρανής και οριακά ζημιογόνος εταιρία.

Χρ. Κίτσιος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v