Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χνάρια των ευρωαγορών η Σοφοκλέους

Ανοδικά κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω συγκρατημένης αισιοδοξίας για διατήρηση των επιτοκίων από ΒοΕ & ΕΚΤ και έστω και διστακτικά δείχνει να ακολουθεί στην κίνηση αυτή και το ΧΑ. Τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γ.Δ. τουλάχιστον υψηλότερα των 4.870, ενώ στο 2 προς 1 διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η αναλογία ανοδικών–πτωτικών τίτλων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Το Χ.Α. δείχνει να ακολουθεί την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που προς το παρόν τουλάχιστον αγνοούν τη χθεσινή πτωτική κίνηση της Wall Street και προσπαθούν να κινηθούν σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία εκπορεύεται από τη γενικότερη αίσθηση ότι τόσο η Bank of England όσο και η ΕΚΤ θα κρατήσουν σταθερά σήμερα τα επιτόκια (μάλιστα για τη δεύτερη υπάρχει η εκτίμηση ότι θα προχωρήσει και σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις τράπεζες), ενώ μέχρι στιγμής της ανόδου ηγούνται οι εταιρίες εξόρυξης μετάλλων και οι πετρελαϊκές.

Πανομοιότυπη κίνηση και στο Χ.Α., που παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε οριακά χαμηλότερα, γρήγορα ανέκτησε το θετικό πρόσημο, όμως, για μία ακόμη συνεδρίαση η επιφυλακτικότητα είναι έκδηλη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες τίτλοι δεκαπέντε λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης να μην έχουν πραγματοποιήσει πράξη.

Από τις μετοχές του FTSE, και με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ξεχωρίζει η Coca Cola.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Eurobank, Κύπρου, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΛΤΕΧ, με θετικό πρόσημο ΕΛΠΕ, Cosmote, Intralot, Τιτάνας, Αlpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ, ενώ αρνητική μεταβολή μέχρι στιγμής παρουσιάζουν Εμπορική, ΜΡΒ, Τ.Τ. και ΟΠΑΠ.

Ο Γ.Δ. κινείται σε ένα εύρος 29 μονάδων (χαμηλό ημέρας 4.856,78 και υψηλό 4.885,73) και βρίσκεται στις 4.881,88 μ., κέρδη 0,49%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 45 εκατ., από τα οποία τα 9,7 αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 1 εκατ. τεμάχια της ΜΡΒ στα 9,7 ευρώ.

Ζητούμενο, σύμφωνα με τις απόψεις των αναλυτών, για τη σημερινή συνεδρίαση το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 4.870 μονάδων, που θα τον επαναφέρει πάνω από το ΜΚΟ των 100 ημερών.

Στο 2 προς 1 μέχρι στιγμής η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχωρίζουν ΝΕΛ, Βωβός, Κούμπας, Άττικατ, ΔΙΑΣ Ιχθ., Creta Farm, MAXIM, Centric, Unibrain και Ίλυδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v