Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε μεταβλητότητα - στηρίξεις ο πρώτος λόγος

Οι ξένες αγορές ιδιαίτερα ευμετάβλητες και ευπαθείς στην κρίση των τελευταίων μηνών ”δείχνουν” διόρθωση και για την ελληνική. Ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων περιοχών στήριξης για τον ASE-20 και για μετοχές κλειδιά, ειδικότερα δε των Εθνικής, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μεταβλητότητα στα ξένα χρηματιστήρια παραμένει σε μεγάλο βαθμό, παρούσα.

Το ίδιο και οι επιφυλάξεις, οι ανησυχίες, με τους αναλυτές να περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δευτερευόντως της Τράπεζας της Αγγλίας.

Έχοντας ως δεδομένο, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα, πως η κρίση ρευστότητας που ταλαιπωρεί τις αγορές θα έχει συνέχεια για ακόμη αρκετές εβδομάδες, η τακτική των παιχτών προσαρμόζονται ανάλογα.

Κυρίως βραχυπρόθεσμοι και αρκετά ριψοκίνδυνοι.

Σε αυτήν τη φάση των αγορών ο παίχτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθεί τη εκάστοτε τάση.

Ωστόσο, εάν κάποιος εκτιμά πως μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα ορισμένοι βασικοί δείκτες και κάποιες μετοχές μπορεί να διαμορφώνονται σε υψηλότερο επίπεδο, έχει την πολυτέλεια που του δίνει η συγκυρία να τοποθετείται σε σχετικά καλές τιμές.

Κατά την προσωπική εκτίμησή μας, οι αγορές θα ταλαιπωρηθούν για ακόμη αρκετές εβδομάδες.

Κάποια στιγμή, όμως, μετά την επερχόμενη βραχυπρόθεσμη διόρθωση, θα διαμορφωθούν συνθήκες για αντίδραση δεικτών και μετοχών.

Σε δεύτερο χρόνο, ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και ενός ασθενέστερου δολαρίου (ενδεχομένως και στο 1,45 ευρώ), θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν επόμενο ανοδικό κύκλο.

Από αυτήν την άποψη, παρουσιάζει ενδιαφέρον η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών για όσες μετοχές παρακολουθεί ο καθένας μας.

Προς ώρας, όμως, οι διεθνείς αγορές οδηγούν σε διόρθωση και την ελληνική.

Το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες οι συναλλαγές ”λίμναζαν” σε μέτριο επίπεδο με τους ξένους να κινούνται ιδιαίτερα επιλεκτικά, συνέβαλε στο να συντηρηθεί τουλάχιστον ο ASE-20 πέριξ της περιοχής των 2.600 μονάδων.

Σήμερα ξεκινά από τις 2.586 μονάδες, με την Εθνική να διαμορφώνεται χθες στη χαμηλή τιμή ημέρας των 43,60 ευρώ (-1,5%) και τη Eurobank να ταλαιπωρείται με απώλειες 2,35% προς τα 24,90 ευρώ.

Παρά τις θετικές ”ενέσεις” της UBS που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η υποχώρηση του FTSE-20 προς την ευρύτερη περιοχή των 2.550 μονάδων.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τον Γ.Δ. προς την πρώτη περιοχή ”στήριξης”.

Ενδεχομένως, οι αντοχές της αγοράς να δοκιμαστούν και πάλι πέριξ των 4.800 μονάδων.

Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω αρνητικής συγκυρίας, δεν παραβλέπουμε τις όποιες επιχειρηματικές κινήσεις επιχειρούνται.

Η σχεδόν παράλληλη κίνηση στον χώρο των σούπερ – μάρκετ με τον Μασούτη να δοκιμάζει την τύψη του στο ΧΑ (δες σχετικό θέμα Αθηνάς Καλαϊτζόγλου) και της ΑΒ Βασιλόπουλος να προγραμματίζει αυτόνομη ανάπτυξη στην Κ. Μακεδονία (δες σχετικό θέμα Αλεξ. Γκίτση), έρχεται να ενισχύσει τη ρευστότητα σε αυτόν τον κλάδο.

Στον χώρο της ακτοπλοΐας ο ναπολετάνος Εm. Grimaldi προφανώς και δεν έχει λόγο να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον όμιλο της Attica Συμμετοχών, με την εισηγμένη να προχωρά ήδη σε σχετική ανακοίνωση διάψευσης.

Από τον ευρύτερο μεσαιο-μικρό χώρο και προσβλέποντας πέρα από την επερχόμενη διόρθωση, χρήζουν προσοχής η κινητικότητα στον όμιλο Μυτιληναίου, με τη ΜΕΤΚΑ να αναδεικνύεται στο ”ισχυρό χαρτί” και κέντρο των εξελίξεων, σε επόμενη φάση.

Το εντυπωσιακό χθες ανοδικό ξέσπασμα του Δρομέα επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει η καλή αυτή μακεδονική εταιρία στον κλάδο της παραγωγής επίπλου, που εάν μάλιστα κερδίσει το Συμβόλαιο των 60 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό του ΟΠΑΠ, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

Για τον Βωβό πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, προσωπικά θα περιμένουμε τις όποιες επίσημες ανακοινώσεις.

Το ενδιαφέρον της Aegean Airlines για τη ρουμανική Blue Air αφορά μειοψηφικό ποσοστό της εταιρίας, ενώ ο όμιλος προφανώς ενδιαφέρεται να κινηθεί σε αυτές τις αγορές και για λογαριασμό της Autohellas.

Aφήνουμε για το τέλος τον όμιλο Φουρλή, καθώς σήμερα γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου ΙΚΕΑ στην Κύπρο, κάτι που δικαιολογεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και ξένων αγοραστών τις τελευταίες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v