Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευμετάβλητες διαθέσεις

Ευμετάβλητη παραμένει η τάση στις διεθνείς αγορές, γεγονός που αποτυπώνεται στο αρνητικό γύρισμα των ευρωαγορών αλλά και στις διαφαινόμενες πτωτικές διαθέσεις στη Wall. Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά της Σοφοκλέους, αν και συγκρίνοντας τα χαμηλά της 16ης Αυγούστου (2.400 μονάδες) με την τρέχουσα διακύμανση του FTSE-20 φαίνεται -μέχρι στιγμής- πως η διεθνής κρίση αντιμετωπίζεται με υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ρευστή και ευμετάβλητη παραμένει η κατάσταση στα ξένα χρηματιστήρια, καθώς οι παρενέργειες από την κρίση στη δευτερογενή στεγαστική αγορά των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί επακριβώς.

Βραχυπρόθεσμα η τάση παραμένει πτωτική, ωστόσο η αρχική αντίδραση (*) οδήγησε βασικούς δείκτες και μετοχές υψηλότερα.

Ο Γ.Δ. διαμορφώθηκε μέχρι την κορυφή των 4.885 μονάδων, για να διολισθήσει μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης χαμηλότερα.

Διολίσθηση ελεγχόμενη, όμως, και αυτό γεννά ελπίδες πως αυτή τη στιγμή η διόρθωση είναι διαχειρίσιμη από τους ισχυρούς επενδυτικούς οίκους.

Στις τελευταίες 8-10 συνεδριάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στον ASE-20, επιτυγχάνεται η συντήρηση του δείκτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και συντήρησής του πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 2.600 μονάδων.

Άλλοτε, με την υπεραπόδοση της μετοχής του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, άλλοτε με την ανοδική αντίδραση της Εθνικής, της Eurobank ή της Αlpha Bank και ενίοτε συνδυαστικά. Ωστόσο, η διολίσθηση για τον FTSE-20 δίνει την εικόνα διαχειρίσιμης συμπεριφοράς.

Είναι ενδεικτικό πως από τις 16/8 ο FTSE-20 διαμορφωνόταν στις 2.400 μονάδες, αντέδρασε μέχρι τα υψηλά των 2.620 μονάδων (31/8), για να διολισθήσει μέχρι σήμερα προς τις 2.580 μονάδες.

Όλα αυτά με μετριότατες συναλλαγές, που πρακτικά σημαίνει πως οι ξένοι δεν πιέζουν ιδιαίτερα με πωλήσεις τους μετοχές – επιλογές τους.

Την ίδια περίοδο είναι… ορατή και η διακριτική στήριξη μέσω χαρτοφυλακίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυτό παραδοσιακά συμβαίνει σε προεκλογικές περιόδους στην αγορά μας.

Στις 14:10 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 135 εκατ. ευρώ (περίπου με τη μορφή πακέτων), ενώ για 90 - 100 μετοχές καταγραφόταν θετική μεταβολή της τιμής.

Από πλευράς απόδοσης, στην κορυφή βρισκόταν η μετοχή της Unibrain, καθώς αποτελεί πλέον το… κέλυφος για την εισαγωγή της Hellas on Line στο χρηματιστήριο και των πιθανών επιχειρηματικών διεργασιών, που θα επιχειρηθούν σε επόμενη φάση.

Ανοδικά διαμορφώνεται η τάση μετοχών, όπως των Compucon (στο 0,68 ευρώ), Ευρωσυμμετοχών (0,95 ευρώ) και Cetric (2,97 ευρώ).

Η τιμή της μετοχής της Creta Farm διαμορφώνεται στα 7 ευρώ, του Σφακιανάκη στα 6,20 ευρώ και του Καλπίνη στα 9,74 ευρώ.

Η μετοχή της Αttica Συμμετοχών κυμαίνεται μεταξύ 5,36 - 5,48 ευρώ, με τα 5,5 ευρώ να αποτελούν τιμή–”κλειδί” για τις δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνταν υψηλότερα και των 26 ευρώ στη μετοχή της Intralot, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιούνταν στη Hyatt και μάλιστα στα 14 ευρώ (είναι προφανές ποιος έχει εύλογο συμφέρον να συγκεντρώνει σε αυτό το επίπεδο τιμών).

Στα 3,44 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή για τη μετοχή της Elmec, με την πλευρά του κ. Θ. Λασκαρίδη να ενισχύει μεθοδικά τη θέση της.

(*) Η αρχική προσέγγιση της σημερινής συνεδρίασης που επιχειρήθηκε στο προσυνεδριακό σχόλιο ”έκρυβε” μία δυσάρεστη έκπληξη για τον γράφοντα.

Αισθανόμενος ηθικά υποχρεωμένος την ανάγκη να απολογηθώ προς τους τακτικούς αναγνώστες–επισκέπτες της στήλης, επιχειρώ αυτή την αναφορά. Κάτι σαν ανθρώπινη συγγνώμη, καθότι η αρχική αντίδραση της αγοράς ήταν ευθέως ανοδική.

Ωστόσο, παραμένω σφόδρα επιφυλακτικός και ανήσυχος για το τι πραγματικά συμβαίνει διεθνώς με την… κρίση ρευστότητας που ταλαιπωρεί τις αγορές εδώ και 1,5 - 2 μήνες.

Παραμένω επιφυλακτικός ζητώντας για ακόμη μία φορά την κατανόηση όσων εμπιστεύονται μέρος, έστω, των εκτιμήσεων των γραφομένων μας όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v