Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δίλημμα του ”σωστού άνδρα”

Σε λιγότερο από μιάμιση εβδομάδα έχουμε εκλογές, όμως το δικό μας δίλημμα για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουμε είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το δίλημμα το οποίο θα αντιμετωπίσει ο ”σωστός άνδρας” δύο μέρες αργότερα. Θα πρόκειται για την πρώτη φάση ενός έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

To δίλημμα του ”σωστού άνδρα”
Η Σοφοκλέους και οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές κατόρθωσαν, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο, να βρεθούν σε θετικό έδαφος χθες.

Η Γουόλ Στριτ ακολούθησε αργότερα το βράδυ, αντλώντας δύναμη από κάποια θετικά οικονομικά στοιχεία.

Όμως, τα νούμερα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Fed για τις αγορές βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω χρεογράφων (commercial paper) τα και τιτλοποιημένα χρεόγραφα (asset backed securities) την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν ότι η πιστωτική κρίση συνεχίζεται, περιορίζοντας ολοένα και περισσότερο τη ρευστότητα.

Ο όγκος στην αγορά των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων υποχώρησε 54,1 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα ή 2,7%, με αποτέλεσμα το σύνολο να πέσει στο 1,93 τρισ. δολάρια. Όλο τον Αύγουστο, ο όγκος είχε μειωθεί κατά 259 δισ. δολάρια ή 11,9%.

Αυτή η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί ό,τι στοιχεία κι αν ανακοινωθούν σήμερα για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Όμως, η ρευστότητα είναι το νερό ή αν προτιμάτε το οξυγόνο των αγορών. Χωρίς αυτήν οι αγορές συρρικνώνονται και μαραζώνουν.

Η ιστορία δείχνει ότι υπάρχει αντίδοτο στην τωρινή κρίση εμπιστοσύνης που παρατηρείται ακόμη και μεταξύ τραπεζών, έχοντας καταστήσει αυστηρότερους τους όρους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το αντίδοτο βρίσκεται στα χέρια της Fed, που έχει ήδη δώσει κάποια σημεία γραφής αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι προτίθεται να κάνει.

Η Fed του ”helicopter Ben”, όπως τον έχουν αποκαλέσει ορισμένοι στην αγορά, ή του ”σωστού άνδρα”, όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος Μπους, δεν δίστασε να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά, να μειώσει το προεξοφλητικό επιτόκιο με το οποίο δανείζει στις τράπεζες, επιμηκύνοντας παράλληλα τη διάρκεια των δανείων για να καλμάρει τις αγορές.

Πάτησε όμως πάνω στην ομαλοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών για να μην προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 5% ή 4,75% πριν από την επίσημη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Κι όλα αυτά όταν είναι γνωστό ότι η κρίση του 1998, η οποία θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στη σημερινή, αντιμετωπίστηκε με 3 διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed του Γκρίνσπαν, εκ των οποίων ορισμένες ήταν σε απρογραμμάτιστες ημερομηνίες.

Η στάση της σημερινής Fed δείχνει ότι η πρώτη μείωση θα έρθει στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Είναι φυσιολογικό για έναν πρώην ακαδημαϊκό οικονομολόγο όπως ο Μπεν Μπερνάνκε να επιθυμεί να πετύχει μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

Πρώτον, να μην περάσει η κρίση στην πραγματική οικονομία και δεύτερον, να μη θεωρηθεί ότι μειώνει το βασικό επιτόκιο για να σώσει κερδοσκόπους και μη που είχαν προβεί σε λανθασμένες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, επιθυμεί να μην ταυτιστεί με τον προκάτοχό του που θεωρείτο ότι χόρευε ταγκό με τις αγορές.

Δεν θα είναι όμως τόσο εύκολο. Αν ο Μπερνάνκε διαψεύσει τις προσδοκίες των αγορών για μείωση στις 18 Σεπτεμβρίου θα διαπιστώσει ότι είναι ο πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο και υπαίτιος του οικονομικού προβλήματος που θα ενσκήψει.

Αν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αγορών για μείωση θα έχει κερδίσει μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο, βαδίζοντας στα χνάρια του προκατόχου του.

Όμως, το δίλημμα πόσες φορές ακόμη και πόσο θα χρειαστεί να μειώσει το βασικό επιτόκιο για να βάλει τέλος στην πιστωτική κρίση και να διαφοροποιηθεί από τον Γκρίνσπαν, δίνοντας το δικό του στίγμα, θα συνεχίσει να τον ταλανίζει.

Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι η τρίτη μείωση του βασικού επιτοκίου από τη Fed έκανε τη διαφορά στις αγορές το 1998, αλλά αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι.

Από τη μια πλευρά έδωσε την ώθηση που χρειάζονταν οι αγορές για να βρεθούν σε ανοδική τροχιά και από την άλλη τροφοδότησε τη φούσκα που έσπασε αργότερα.

Αν λοιπόν η απάντηση στο δίλημμα είναι δύο μειώσεις του βασικού επιτοκίου, ίσως η ώθηση αποδειχτεί ανεπαρκής για τις αγορές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v