Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνοντας ”εξαιρέσεις” στην αβεβαιότητα

Η επιφυλακτικότητα, η αβεβαιότητα και η εκτίμηση ότι η υψηλή μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στις αγορές για τουλάχιστον 1 - 1,5 μήνα φαίνεται πως αποτελούν κοινή εκτίμηση της πλειονότητας των αναλυτών. Ωστόσο, το Χ.Α., στην τελική ευθεία πλέον προς τις κάλπες, φαίνεται ότι μπορεί να δείξει... διαφοροποίηση για μετοχές επιμέρους εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συντήρηση της αβεβαιότητας και των έντονων μεταβολών για τουλάχιστον 1 - 1,5 μήνα εκτιμούν πολλοί ξένοι αναλυτές για τις αγορές.

Δεδομένων των ισχυρών θέσεων που διατηρούν ξένοι επενδυτικοί οίκοι και εφοπλιστικοί κύκλοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η εξάρτησή του από την πορεία των ξένων αγορών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ κριτήριο για την επενδυτική τακτική που θα ακολουθηθεί και στη συνέχεια.

Στο Χ.Α., οδεύοντας ολοταχώς προς τις κάλπες της 16ης/9, συντηρείται το μάλλον επιφυλακτικό, υποτονικό κλίμα, με τη διάθεση αρκετών ενεργών παικτών να μην έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς.

Αναμφίβολα, όμως, θα πρέπει να θεωρηθεί ενθαρρυντική ένδειξη το γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς υπερκαλύφθηκε (ζητούσε 1,35 δισ. ευρώ και η προσφορά έφτασε τα 2 δισ. ευρώ), που σημαίνει ότι ισχυρά πορτοφόλια και τις αυξήσεις και τις ΑΜΚ στηρίζουν και με επενδυτική στρατηγική τοποθετούνται και ρευστότητα υπάρχει.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε χθες στην έγκριση λειτουργίας της εναλλακτικής αγοράς, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.

Κατά την εκτίμησή μας, πρόκειται για μία σημαντική απόφαση των αρχών, που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση αρκετών καινοτόμων επιχειρήσεων και στη δημιουργία μιας πιο ευέλικτης χρηματιστηριακής αγοράς.

Ενδιαφέρον στη χθεσινή ομολογουμένως δύσκολη συνεδρίαση παρουσίασαν η με αυξημένες συναλλαγές αντίδραση της ΜΕΤΚΑ στα 16,76 ευρώ, η επαναφορά της (υποτιμημένης κατά την εκτίμησή μας) ΕΛΤΕΧ στα 10 ευρώ, με τον όμιλο να παρουσιάζεται χθες σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο, η ”απειλή” καταγραφής νέων ιστορικά υψηλών στα 36,64 ευρώ για την Coca Cola 3E, οι ενθαρρυντικές τεχνικές ενδείξεις για τις μετοχές των Intralot, Σιδενόρ.

Aπό τη χαμηλότερη αποτίμηση ξεχωρίζουν η θεαματική επιστροφή της Unibrain, με την πλευρά του κ. Σωκρ. Κόκκαλη να ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της, η Moda Bagno, με τη διοίκηση να έχει επενδύσει σε ακίνητα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της (σε αντίθεση με αρκετούς άλλους), το Alter (με τις φήμες να επιμένουν), η φιλόδοξη τελευταία Yalco, η ποιοτική και άκρως εξειδικευμένη ΕΛΤΡΑΚ, ο Δρομέας (πόσο μάλλον εάν ανακοινωθεί συμφωνία για τον εξοπλισμό του ΟΠΑΠ,, αξίας 60 εκατ. ευρώ) και αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο ενδεχόμενο για τη συνέχεια τη διακύμανση της αγοράς σε ένα εύρος που μπορεί να έχει ως κορυφή τις 4.950 μονάδες και πιθανή περιοχή στήριξης τις 4.650 μονάδες.

Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν μέχρι τις εκλογές οι ξένες αγορές και βεβαίως από την εικόνα, τους συσχετισμούς που θα διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης για την ΑΜΚ της Lavipharm, ύψους 37,7 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια έχει οριστεί μέχρι τις 17/9, οι δε νέες μετοχές θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 3ν/10π, στην τιμή των 3,20 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v