Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση για 170 μετοχές - Απραξία για 135

Πτωτικά μέχρι στιγμής εξελίσσεται η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με το X.A. να υπεραποδίδει σε απώλειες έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ στο 1 προς 6 διαμορφώνεται η σχέση ανοδικών – καθοδικών μετοχών. Δεκάδες τίτλοι με μηδενικές συναλλαγές, ενώ άλλοι τόσοι δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ορισμός της απόλυτης επιφυλακτικότητας δείχνει μέχρι στιγμής η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όχι μόνο γιατί η αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται περίπου στο 1 προς 6 αλλά και διότι δεκάδες τίτλοι έχουν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές (μετά τα πρώτα 45 λεπτά), ενώ άλλοι τόσοι περίπου δεν ξεπερνούν σε όγκο τα 5.000 τεμάχια.

Μάλιστα, ο Γ.Δ. κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μέχρι στιγμής το Χ.Α. δείχνει να υπεραποδίδει σε απώλειες έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE, με απλώς θετικό πρόσημο κινούνται Coca Cola, OTE, Εθνική και Κύπρου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι σημειώνουν μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα τίθεται εν αμφιβόλω και το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, κυρίως αν ο Γ.Δ. διασπάσει καθοδικά και τις 4.703 μονάδες, από όπου διέρχεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών.

Κάτι που θα κάνει έντονα δύσκολη την επαναπροσέγγιση των 5.000 μονάδων.

Συνεδρίαση που μόλις ξεπερνά τα 1.000 συμβόλαια (όσον αφορά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση στην αγορά Παραγώγων).

Με τους εκεί εμπλεκομένους απλώς να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις αξιοπρόσεκτες υποτιμήσεις.

Από πλευράς θετικών πρωταγωνιστών ούτε λόγος, καθώς οι μετοχές που κινούνται με θετικό πρόσημο μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τις 20, ενώ σε αυτές που καταγράφουν κάποιες αξιοπρόσεκτες θετικές μεταβολές, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι αποτέλεσμα ελάχιστων συναλλαγών.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα των 4.795 και ει δυνατόν υψηλότερα των 4.802 μονάδων, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο.

Σχετικά χαμηλή και η μικτή αξία συναλλαγών, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 33 εκατ., από τα οποία το 1,26 αφορά σε προσυμφωνημένη συναλλαγή της Πειραιώς, για την οποία άλλαξαν χέρια 52.000 τεμάχια στα 24,22 ευρώ.

Περισσότερο αποκαρδιωτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με τους αντίστοιχους δείκτες να καταγράφουν απώλειες 1,54% και 1,40% αντίστοιχα, κάτι που είναι αποτέλεσμα όχι των επιθετικών διαθέσεων των πωλητών αλλά εντυπωσιακής ανυπαρξίας αγοραστικών διαθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v