Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται (χρηματιστηριακή) αυτοδυναμία

Σε ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον καλείται να κινηθεί το Χ.Α., που εκτός των άλλων φαίνεται να διαθέτει και το ”εσωτερικό πρόβλημα” των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Χωρίς την ύπαρξη αυτόνομων διαθέσεων θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι εισαγόμενες εντολές θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα τουλάχιστον στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ιδιαίτερα δύσκολη αποδείχτηκε για τα διεθνή χρηματιστήρια η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας (μετά τις νέες δηλώσεις Greenspan και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ), με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, κάτι που συνέβη και στη Wall Street, ενώ έντονα πτωτικά έκλεισαν σήμερα το πρωί τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια (άνοιγμα πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος) δείχνουν μέχρι στιγμής τα futures των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ουσιαστικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παρούσα φάση στο αν θα επεκταθεί η κρίση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ στην υπόλοιπη οικονομία, αλλά και στην αδυναμία υπολογισμού των συνολικών ζημιών που θα καταγράψουν για τους προαναφερόμενους λόγους τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Οι αποφάσεις της Παρασκευής τόσο από πλευράς BoE όσο και από πλευράς ΕΚΤ να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να χαρακτηριστούν ένα προσωρινό μέτρο, όπως και η ενίσχυση της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά με περίπου 400 δισ. δολ. από το σύνολο των κεντρικών τραπεζών.

Ωστόσο, παρά τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζονται για την εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο, η επιφυλακτικότητα και η ευμετάβλητη ψυχολογία παραμένουν αμείωτες.

Σε ένα τέτοιο διεθνές κλίμα καλείται να κινηθεί και το Χ.Α., το οποίο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις κατέδειξε ότι στερείται απόλυτα ”αυτόνομων διαθέσεων”, οι εισαγόμενες εντολές συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, ενώ σύμφωνα με τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου η Σοφοκλέους έχει ένα πρόσθετο εσωτερικό πρόβλημα, αυτό της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Παρά ταύτα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι συνεχίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των εισηγμένων αντλώντας σημαντική ρευστότητα που προς το παρόν δεν δείχνει να προβληματίζει την αγορά.

Έτσι, υπερκαλύφτηκε η αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυξήσεις κεφαλαίου των Eurobank, Εlbisco και Lavipharm.

Τεχνικά, η εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γ.Δ. έχασε μάλλον εύκολα τη θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στη ζώνη 4.835-4.830, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 4.817 και 4.795 μονάδες.

Σε περίπτωση επικράτησης ανοδικού σεναρίου οι πρώτες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 4.835 και 4.871 μονάδες, όμως θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οποιαδήποτε κίνηση που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 4.951 μονάδων μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v