Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το win-win ”βαρύ χαρτί” της αυτοδυναμίας

Αν η Ν.Δ. επανεκλεγεί στην εξουσία, ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα αναλάβει πιθανότατα εκ νέου υπουργός Οικονομίας. Αν λοιπόν κάποιος επενδυτής αναζητά τη μετοχή στην οποία θα έπρεπε να ποντάρει σε μια τέτοια περίπτωση, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στη συνέντευξη του υπουργού στο πρακτορείο Thomson Financial News (TFN).

Το win-win ”βαρύ χαρτί” της αυτοδυναμίας
Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης είναι τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα.

Είναι τυχερός γιατί ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση και προβολή στα ΜΜΕ σε σχέση με άλλους συναδέλφους στη Α! περιφέρεια της Αθήνας όπου κατεβαίνει.

Είναι όμως και άτυχος γιατί, όπως κι άλλοι υπουργοί, δεν έχει τον χρόνο να δει τους ψηφοφόρους του και γενικότερα να ασχοληθεί με την προεκλογική του εκστρατεία.

Όντως, ένας από τους ανθρώπους που ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής εμπιστεύεται, ο κ. Αλογοσκούφης, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει εκ νέου τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επανεκλεγεί στην εξουσία.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν λάθος να μην ”ξεσκονίζει” κανείς αυτά που λέει ιδίως όταν αναφέρεται στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης για εισηγμένες εταιρίες οι οποίες ελέγχονται σήμερα από το κράτος.

Η συνέντευξη του υπουργού στο TFN (Thomson Financial News) πρόσφερε αυτή την ευκαιρία, αφού ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ), στην ΑΤΕbank και στον ΟΤΕ.

Και όσον αφορά μεν στην ΑΤΕbank και στο Τ.Τ. δεν κόμισε γλαύκας εις τας Αθήνας, αφού ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αναδιάρθρωσή τους.

Όμως, ο κ. Αλογοσκούφης ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός στο θέμα του ΟΤΕ.

”Αν δεν εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τον ΟΤΕ ίσως μειώσουμε και άλλο το ποσοστό στον Οργανισμό, αλλά όχι χαμηλότερα του 5% με 10%, από το τρέχον 28%”, τόνισε.

Πρακτικά, ο υπουργός επιβεβαίωσε αυτό που συζητιέται ευρέως σε επενδυτικούς τραπεζικούς κύκλους από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και απεικονίστηκε εν μέρει στο μετεκλογικό σενάριο των αναλυτών της Morgan Stanley για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Μια αυτοδύναμη συντηρητική κυβέρνηση θα επιδιώξει να βρει στρατηγικό επενδυτή για τον ΟΤΕ για δεύτερη φορά.

Την πρώτη φορά, η αποτυχία της κυβέρνησης να βρει δυτικοευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό για στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ σκόνταψε κυρίως στο γεγονός ότι η ίδια δεν ήταν σίγουρη τι ακριβώς ήθελε. Προφανώς, για πολιτικούς λόγους.

Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώθηκε στους όρους του πλαισίου για τη συμφωνία μετόχων (shareholders agreement).

Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι λογικά απλούστερα, αφού το εγχείρημα θα ενταχθεί στο πακέτο των αποκαλούμενων μεγάλων μεταρρυθμίσεων που διατυμπανίζει προεκλογικά το κυβερνών κόμμα.

Πιθανόν η κυβέρνηση να αλλάξει άποψη ακόμη και για τη γεωγραφική προέλευση του ξένου στρατηγικού επενδυτή και να μην επιμείνει να είναι από τη Δυτική Ευρώπη.

Ακόμη όμως κι αν δεν προχωρούσε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης και προκρινόταν η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 5% ή 10%, ο ΟΤΕ θα μπορούσε και πάλι να αποκτήσει στρατηγικό επενδυτή.

Για κάποιον που έχει επενδυτικό ορίζοντα 6μήνου ή 8μήνου και πιστεύει στην ομαλοποίηση των διεθνών αγορών σ’ αυτό το διάστημα, οι ανωτέρω εξελίξεις στον ΟΤΕ δεν θα ήταν ορθό να αγνοηθούν.

Ιδίως όταν στο μετοχικό κεφάλαιό του υπάρχει ήδη θεσμικός επενδυτής, λέγε με MIG, που ενισχύει τη θέση του και θα επιδιώξει να καταλάβει θέση στο Δ.Σ. του Οργανισμού σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βουρλούμη.

Ίσως λοιπόν τυχόν πολιτική αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να έχει το δικό της ”βαρύ χαρτί” στο Χ.Α.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, η κατάσταση μοιάζει win-win βοηθούντων των διεθνών αγορών.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v