Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις μέσω Εθνικής και ΟΤΕ

Με την Εθνική να χάνει περίπου 1,5% και δεδομένης της ιδιαίτερα υψηλής της στάθμισης στη διαμόρφωση του FTASE 20 (και του Γενικού Δείκτη) δεν είναι τυχαίο που ο Γ. Δείκτης διολισθαίνει προς τις 3.990 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης ενδέχεται να δοκιμαστούν οι αντοχές, κυρίως βραχυπρόθεσμων, παικτών που τοποθετήθηκαν στα υψηλά της αγοράς. Δεν έχει χαθεί ακόμη η άνοδος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο δεν έχει κερδιθεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατά 0,5% διολισθαίνει η αγορά, περίπου όσο και ο FTASE 20. Η διαμόρφωση όμως του FTASE 20 προς τις 2.175 μονάδες πραγματοποιείται με την Εθνική να υποχωρεί μέχρι και 1,5%, με συναλλαγές περίπου 820.000 τεμαχίων.

Η στάθμιση όμως της Εθνικής στη διαμόρφωση του FTASE 20 υπολογίζεται στο περίπου 24%, στοιχείο που δίνει μια πληρέστερη εικόνα της ”σύνθεσης” της διόρθωσης.

Άλλωστε κατά 1,9% χαμηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή της ΔΕΗ, που ωστόσο παραμένει πάνω από τα 20 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει από τα 19 ευρώ στις 29/9. Το ενδιαφέρον είναι πως το σύνολο των συναλλαγών στη μετοχή της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσε τις 150.000 τεμάχια (στις 14:45).

Στατιστικά επειδή πρόκειται για μικρό δείγμα τριών συνεδριάσεων (ανοδικές οι δύο προηγούμενες, πτωτική αλλά με χαμηλό τζίρο η σημερινή) πολύ δύσκολα μπορεί να διαμορφωθεί σαφής εκτίμηση όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών.

Μέχρι στιγμής θα επιμείνουμε σε αυτό, η αγορά δεν δίνει την εικόνα μιας μη ελεγχόμενης διόρθωσης. Υπάρχει η εκτίμηση (προσδοκία εάν θέλετε) αρκετών επενδυτικών κύκλων πως βασικοί δείκτες και μετοχές μπορεί να κινηθούν υψηλότερα.

Ωστόσο σήμερα φάνηκαν ”αδυναμίες” στην προσπάθεια προσέγγισης της ευρύτερης περιοχής των 4.040 μονάδων. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες δύο τρεις συνεδριάσεις είναι η συμπεριφορά όσων τοποθετήθηκαν στην άνοδο της αγοράς, ειδικότερα όσων έχουν τοποθετηθεί εν μέρει και ”ανοιχτά”.

Από αυτή την άποψη οι συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης δείχνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου η επιφυλακτικότητα είναι περισσότερη απ’ ό,τι χθες και ο ενθουσιασμός εμφανώς πιο περιορισμένος.

Μετοχές εταιριών όπως Frigoglass, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Marfin, Μέτκα, Τέρνα και ορισμένες ακόμη –σηματωροί από αυτόν τον χώρο- δεν δίνουν ενδείξεις πώλησης. Η Σιδενόρ είναι διαφορετική περίπτωση, καθώς μετά την αντίδραση των τελευταίων ημερών επανέρχεται προς τα 7 ευρώ.

Επιπρόσθετα, ένα στοιχείο που θα πρέπει να αξιολογηθεί αφορά στον τζίρο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, καθ’ ότι δεν ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ, οι δε συναλλαγές σε ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ είναι εμφανώς λιγότερες απ’ ό,τι στο διήμερο 4-5/10 στους ίδιους τίτλους.

Σε μεγάλο βαθμό όμως η διάθεση ειδικότερα των βραχυπρόθεσμων, κυρίως στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενδέχεται να δοκιμαστεί στη συνέχεια της συνεδρίασης και προς το κλείσιμο της ημέρας.

Και αυτό είναι ένα ζητούμενο, δηλαδή σε ποιο βαθμό ”ξανοίχτηκαν” ορισμένοι προσβλέποντας σε άμεση υπέρβαση της ευρύτερης περιοχής των 4.040 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v