Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κλίμα μυρίζει... άνοδο

Σύρθηκε... ελέω των ξένων αγοραστών, που χθες υπερίσχυσαν ξεκάθαρα των πωλητών, και η Σοφοκλέους στο ανοδικό γαϊτανάκι των ξένων χρηματιστηρίων. Ενδεχόμενη αύξηση, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, του καθαρού τζίρου, με τραπεζικές μετοχές και ”χαρτιά” του 20άρη να έχουν τον πρώτο λόγο, θα μπορούσε να αποτελεί πρόκριμα για κάτι περισσότερο από μια απλή τεχνική αντίδραση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έστω και με το... ζόρι, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ημερών, η Σοφοκλέους υπέκυψε. Παρασύρθηκε, χωρίς να το επιθυμούν ορισμένοι ισχυροί ”παίκτες” που ”έβλεπαν” μέσω Παραγώγων χαμηλότερα την αγορά, χάρη στην δυναμική που έχει σε ανάλογες περιπτώσεις η ενεργοποίηση προγραμμάτων αγοράς για λογαριασμό επενδυτών, εκτός Ελλάδος.

Η Αθήνα ήταν και είναι μέσα σε αυτό το πρόγραμμα αγορών και, αργά ή γρηγορότερα, οι εντολές από το εξωτερικό θα υπερίσχυαν της διάθεσης και της πίεσης για κλείσιμο των συμβολαίων πώλησης σε επίπεδο χαμηλότερο των 2.150 μονάδων για τον FTASE 20.

Θετικό λοιπόν το κλίμα. Άλλωστε από την αρχή Σεπτεμβρίου οι ξένοι αναφέρονται σε επιστροφή της ρευστότητας προς τις μετοχικές αξίες, ειδικότερα προς τα blue chips, και από αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον η προσέγγιση του Νικόλα Γεωργιάδη (δες σχετικό θέμα).

Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται αφορά στις αντοχές και τις δυνάμεις της αγοράς μας, πρακτικά μέχρι που μπορούν να φθάσουν βασικοί δείκτες και μετοχές.

Μπορεί να περιοριστεί σε μια κυρίως τεχνικής μορφής αντίδραση μέχρι την γνώριμη περιοχή των 3.990 μονάδων, ενδέχεται όμως να αποτελεί την απαρχή ενός επόμενου ανοδικού κύκλου ισχυρότερου και βασισμένου στα θεμελιώδη.

Κατά την εκτίμησή μας, ”κλειδί” της τάσης είναι η συμπεριφορά των αγορών διεθνώς αυτόν τον μήνα που διανύουμε.

Η παράδοση δεν βοηθά τις αγορές τον Οκτώβριο. Εάν όμως φέτος ο ανοδικός κύκλος που περιμένουν διεθνώς οι ”παίκτες” έρθει νωρίτερα, ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και ξεπεράσει τον κατά παράδοση... γκρίζο μήνα, τότε πολλά μπορεί να συμβούν.

Αυτό, που κατά την εκτίμησή μας χρειάζεται, στην αγορά μας είναι το ”καύσιμο” που θα μπορούσε να μετατρέψει μια απλή ανοδική αντίδραση σε ανοδικό κύκλο διαρκείας. Αυτό συμβαίνει ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, μόνο που εκεί σηματοδοτείται από μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, συνεργασίας δισεκατομμυρίων και συχνά αλλαγή του υφιστάμενου επιχειρηματικού χάρτη.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Ισπανικής αγοράς, όπου οι καταλυτικές κινήσεις μέσω Iberdrola ”άνοιξαν” τον χορό της ενέργειας, των κατασκευών, ωθώντας υψηλότερα το ισπανικό χρηματιστήριο.

Θα μπορούσαμε να έχουμε στην αγορά μας έστω μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση μέχρι το τέλος του μήνα; Θα μπορούσε αυτή να αφορά στον ΟΤΕ, στον τραπεζικό κλάδο, στη ΔΕΗ, στην ενέργεια; Εάν ναι, εκτιμούμε πως θα σημειώνονταν άμεσα κατακόρυφη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, των συναλλαγών, θα παρασύρονταν η αγορά ελέω συμφωνίας ξεκάθαρα πάνω από τις 4.050 μονάδες.

Ειδάλλως θα συνεχίσουμε να περιοριζόμαστε σε επιμέρους κινήσεις, σε μεσαίου μεγέθους επιχειρηματικές συμφωνίες, συνεργασίες και φήμες.

Από τον κλάδο της ενέργειας περιμέναμε μια κίνηση και αυτή μας έρχεται από τον όμιλο Μυτιληναίο. Είναι όμως κίνηση που δεν μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα συνολικά την αγορά.

Η προαναγγελία της αναβάθμισης της Marfin Popular από την UBS είναι επίσης άλλη μια θετική είδηση. Η MP θα μπορούσε να αποτελεί από μόνη της καταλύτη εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, εάν ήταν ήδη σχηματοποιημένος ο ενιαίος φορέας. Ωστόσο, με βάση την προσέγγιση της UBS, θέτει παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Συνεργασίες και συμβάσεις που υπογράφονται από την J&P Αβαξ, τα ΚΑΕ, την Inform Λύκος, η κινητικότητα στην ακτοπλοΐα, η ευνοημένη τελευταία ΔΕΗ, η Autohellas, ο όμιλος Βιοχάλκο, η Λάμψα, αλλά και μικρότερες δυνάμεις όπως είναι ο Δρομέας, Profile, Κλουκίνας-Λάππας, Ναύπακτος, Ελβέ και αρκετές ακόμη από αυτό τον χώρο, δεν αρκούν για να κινηθεί η αγορά επιθετικά ανοδικά και πάνω από τις 4.050 μονάδες.

Ωστόσο όποια κίνηση και αν γίνεται, όποια συμφωνία και αν ανακοινώνεται, είναι από κάθε άποψη καλοδεχούμενη.

Για τη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει, κατά την εκτίμησή μας, να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις συναλλαγές, τη σύνθεση των συναλλαγών, τη σύνθεση του τζίρου, παρά σε μια ”κούφια” ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη.

Χθες ο καθαρός τζίρος ήταν ικανοποιητικός. Εάν σήμερα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο χθεσινό επίπεδο, ή ακόμα καλύτερα αν είναι μεγαλύτερος, τότε θα έχουμε κάνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v