Διευρύνει τα κέρδη η Σοφοκλέους

Κοντά στις 3.950 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE 20 να κερδίζει περίπου 1,3%. Εθνική, Πειραιώς, Marfin και Εγνατία κρατούν τα σκήπτρα στις αποδόσεις των τραπεζικών τίτλων. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση επιστρέφει σε μια συγκυρία κατά την οποία διεθνώς μειώνεται ο βαθμός μεταβλητότητας – ο συντελεστής κινδύνου - της τοποθέτησης επενδυτικών κεφαλαίων σε blue chips.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενδιαφέρουσα διαμορφώνεται, μετά τη μίζερη εικόνα των προηγούμενων ημερών, η συνεδρίαση. Τόσο από τεχνικής πλευράς όσο και ως προς τη σύνθεση της ανόδου οι ενδείξεις είναι καταρχήν θετικές.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται σταθερά κατά 1,8% υψηλότερα προς τα 33,8 ευρώ, ενώ υπάρχει συνολικότερη ανταπόκριση από Eurobank (0,9%), Εμπορική (1,7%), Alpha Bank (0,3%) και Πειραιώς (2,2%).

Για τη μετοχή της Πειραιώς, με βάση την υπεραντίδρασή της, ενισχύεται η εκτίμηση μερίδας αναλυτών που εκτιμούν ότι ο τίτλος διαθέτει το επιθετικότερο διάγραμμα μεταξύ των πέντε ισχυρότερων μετοχών του κλάδου.

Για τις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ οι αγοραστές επιμένουν 3,7% και 1,6% υψηλότερα, αντίστοιχα, ενώ για τη μετοχή της Marfin φθάνουν μέχρι τα 32,8 ευρώ, δηλαδή μέχρι και 6,4% υψηλότερα. Είναι λογικό να διαμορφώνεται κατά περίπου 7% υψηλότερα και η κοινή μετοχή της Εγνατίας στα 6,74 ευρώ.

Όσον αφορά στις συναλλαγές, μόνο σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική η αξία των συναλλαγών διαμορφώνονταν στα περίπου 70-72 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 176 εκατ. ευρώ (στις 14:45).

Το ενθαρρυντικό είναι πως ακολουθούν Marfin με περίπου 12 εκατ. ευρώ, Motor Oil με περίπου 11 εκατ. ευρώ, αλλά και Alpha Bank, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Eurobank.

Έχουμε δηλαδή μια εμφανή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για ”βαριά χαρτιά” και συγκριτικά μεγαλύτερη εισροή ρευστότητας σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Άλλωστε όπως σημειώνουν ορισμένοι αναλυτές, πρόκειται για μία τάση που διεθνώς κερδίζει έδαφος τελευταία και σχετίζεται με τη μείωση του συντελεστή επικινδυνότητας για τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες.

Είναι ενδεικτικό πως ο συγκεκριμένος δείκτης (Volatility Index), όπου καταγράφεται η μεταβλητότητα των αγορών, διαμορφώνεται σε χαμηλό σημείο, περίπου στο 12 έναντι 24 που είχε φθάσει την ταραχώδη περίοδο του Ιουνίου.

Θα λέγαμε μάλιστα πως μετά τις 14:45 έγιναν ακόμα πιο επιθετικές οι κινήσεις ορισμένων ”παικτών”, φέρνοντας την Εθνική και πάλι προς την υψηλή τιμή ημέρας των 33,96 ευρώ και τον ASE 20 κατά περίπου 1,4% υψηλότερα προς τις 2.155 μονάδες.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η κινητικότητα σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, για να μην ξεχνιόμαστε, σε εκείνη την κατηγορία μετοχών που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα της… μιζέριας των blue chips.

Η κίνηση-ματ έρχεται για τον Δρομέα με τη μετοχή να ”κλειδώνει” κατά 11,9% υψηλότερα στα 2,07 ευρώ. Δεδομένης της μέσης εμπορευσιμότητας, τα περίπου 15.000 τεμάχια που έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Κανάκης θεωρούνται πολλές. Οι μετοχές της Κανάκης, μιας εξειδικευμένης και υγιούς εταιρίας στον κλάδο της εμπορίας ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μιας άλλης επίσης καθαρής και δραστήριας εταιρίας όπως είναι η Ναύπακτος, της Cyclon, της Ελληνικά Καλώδια, της Σιδενόρ και αρκετών ακόμη, δικαιολογούν την αποτίμησή τους και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στη Σιδενόρ, η θέση μας είναι δεδομένη και ξεκάθαρη, καθώς θεωρούμε πως μετά την υπεραπόδωση της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου, η χρηματιστηριακή αξία της ΣΙΔΕ μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο.

Ανοδικά διαμορφώνονται οι μετοχές των Κούμπας, της Τέρνα, της Αθηνά, των υπόλοιπων θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και των ΕΛΒΕ, Ιμπέριο (στα 1,41 ευρώ), Έλτον και ορισμένων άλλων ακόμη.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης θα ήταν καλοδεχούμενη η διατήρηση της σχέσης ανοδικών/καθοδικών στον τρέχοντα λόγο, περίπου 2,5 προς 1, και της επιβεβαίωσης της εισροής (επιστροφής) κεφαλαίων σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v