Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ΟΤΕ - Εθνική η υπέρβαση των 3.900 μονάδων

Πέριξ των 3.880 μονάδων θα ήταν δυνατή η διαμόρφωση μιας βάσης και σημείου αναφοράς για τη συνέχεια. Σε μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ εστιάζεται το ενδιαφέρον όσων προσβλέπουν σε άμεση υπέρβαση και των 3.900 μονάδων. Επιχειρηματικές εξελίξεις και ”μόχλευση” κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον στους κλάδους της ακτοπλοΐας, των τροφίμων, κυρίως όμως της ενέργειας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν δεν είχαμε μπροστά μας τον κατά παράδοση… γκρίζο Οκτώβριο, θα θεωρούσαμε τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ικανά για τη διαμόρφωση βάσης στήριξης και ισορροπίας της αγοράς.

Τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, περισσότερο όμως εκείνα των τελευταίων ημερών, δεν δίνουν, κατά την προσωπική εκτίμηση του γράφοντος, ενδείξεις για περαιτέρω συντήρηση του πτωτικού κλίματος και τάσης.

Θα θεωρούσαμε την ευρύτερη περιοχή των 3.880 μονάδων ικανή για τη διαμόρφωση στήριξης και ενδεχομένως αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών με επιδίωξη την άμεση επαναφορά της αγοράς υψηλότερα των 3.920 μονάδων.

Βέβαια, στην προσέγγιση της Morgan Stanley καταγράφονται αρκετές λογικές και αιτιολογημένες αναφορές που καθιστούν λιγότερο ελκυστική την αγορά μας, θεωρούμε όμως ότι η ανακολουθία στην απόδοση της Αθήνας έναντι των άλλων ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων προσφέρει σε αυτή τη φάση συγκριτικό προβάδισμα για ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση.

Μετοχές-αιχμές, ικανές να σταθούν σε μια ανοδική αντίδραση, είναι η Εθνική με υψηλό ειδικό βάρος στη διαμόρφωση του Δείκτη (24%) και ο ΟΤΕ (στάθμιση 10,6% στον ASE 20).

Για τον ΟΤΕ η στάση μας παραμένει δεδομένη και ξεκάθαρη, εκτιμώντας πως οι αρμόδιοι έχουν κάθε λόγο και δυνατότητα να διαμορφώσουν καλύτερη αποτίμηση εν όψει της επόμενης διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού.

Το ενδιαφέρον επενδυτικών χαρτοφυλακίων, διαχειριστών (δες σχετικό θέμα για Sawiris) είναι μόνο η αρχή. Ο ΟΤΕ μπορεί, με βάση τα 19 ευρώ, να ωθήσει τον ASE 20 και από κοινού με την Εθνική να φέρουν την αγορά πάνω από τις 3.900 μονάδες.

Άλλωστε οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα, από την ακτοπλοΐα, το εμπόριο, τα τρόφιμα (αιχμή η γαλακτοκομία, λόγω Μεβγάλ), κυρίως όμως η ενέργεια, δικαιολογούν όχι μόνο την τρέχουσα αποτίμηση, αλλά ενδεχομένως υψηλότερη για αρκετές μετοχές συγκεκριμένων εταιριών.

Πέραν του ΟΤΕ και της Εθνικής, θεωρούμε πως η διεκδίκηση του 33,3% της HSW αποτελεί τον καλύτερο ”καταλύτη” για τη διαμόρφωση υψηλότερης αποτίμησης για την καταρχήν ευνοημένη από τις εξελίξεις μετοχή των Μινωικών Γραμμών.

Η κυοφορούμενη επιχειρηματική συνεργασία της ΜΕΤΚΑ αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντικότατη κίνηση (εάν και εφόσον ευοδωθεί) που μπορεί να προσδώσει στην αποτίμηση της εισηγμένης.

Μετοχές εταιριών όπως Ρόκας, Σιδενόρ, Sprider, Κύπρου, Frigoglass, δικαιολογημένα συγκεντρώνουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης (Κλουκίνας-Λάππας, ΕΛΒΕ, Profile, Πήγασος, ΑΤΤΙΚΑΤ) συγκεντρώνουν επίσης ικανό μέρος σχεδόν αποκλειστικά Ελλήνων ”παικτών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v