Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ”οικείους” δρόμους η Σοφοκλέους

Μια γερή ανανέωση, πέρα από τα κίνητρα που θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα για την προσέκλυση μεγαλύτερης ρευστότητας από την πλευρά των ξένων, είναι αναγκαία προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην αγορά. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά παραμένει επικεντρωμένο σε επιμέρους μετοχές, κλάδους, χωρίς και σήμερα να αναμένεται αλλαγή του σκηνικού.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια από τα ίδια, μέχρι νεωτέρας, αναμένεται και για σήμερα. Χωρίς ουσιαστικούς καταλύτες και κίνητρα ικανά να προσελκύσουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ”παίκτες” και την εισροή κεφαλαίων τους να κυμαίνεται σε μέτριο επίπεδο, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές μεταβολές.

Τουλάχιστον στην πρώτη ταχύτητα μετοχών του ASE 20.

Κατά την εκτίμησή μας, ένα από τα κυριότερα προβλήματα αυτής της περιόδου καταγράφεται ξεκάθαρα στην τελευταία προσέγγιση της Citigroup (δες σχετικό θέμα στις 29/9), καθώς επικεντρώνεται στη μη επαρκή εισροή κεφαλαίων και στους λόγους για τους οποίους παραμένει επιφυλακτικός ο ξένος οίκος.

Η μετοχή της Eurobank με απώλειες 0,82% την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινά από τα 24,16 ευρώ, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της και τη βουλγαρική DZI.

Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει η πρώτη ταχύτητα των μετοχών του ASE 20, εύλογα το όποιο ενδιαφέρον περνά σε μετοχές από τον ευρύτερο μεσαίο χώρο, είτε αφορούν στη Βιοχάλκο (και στις θυγατρικές της), είτε σε Intralot, ΕΥΔΑΠ, Ρόκας, Μυτιληναίος, Ελληνική Τεχνοδομική και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα όμως, κατά την εκτίμησή μας, να υποβοηθήσει κάπως τη ”μόχλευση”, αφορά στην αναβάθμιση των Intralot, Κύπρου, στον ASE 20, που θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με άλλο... φρέσκο αίμα.

Για παράδειγμα, οι μετοχές των Hyatt, Γερμανού, τυπική και μόνο παρουσία έχουν στον ASE 20, ενώ αντιθέτως τίτλοι όπως Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελληνική Τεχνοδομική, Marfin Group, Μυτιληναίος και ορισμένες ακόμη, εμφανώς πιο ”εμπορεύσιμες”, ”φιλόδοξες” και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ξένους (και... ”ξένους”), παραμένουν εκτός 20άρη.

Θα είχε ενδιαφέρον από μια άποψη να ανανεωθεί - αναδιαρθρωθεί η σύνθεση βασικών δεικτών όπως είναι ο ASE 20 και Mid 40 προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί και να υπάρξει μεγαλύτερη κατανομή (όσον αφορά στη στάθμιση των συμμετοχών των μετοχών που συμμετέχουν).

Στα επιμέρους, η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της ΑΝΕΚ, το κοινό σχήμα στην ενέργεια του σχήματος Μυτιληναίος-ΕΛΤΕΧ-ΕΛΠΕ, τα όσα ”γραφικά” συμβαίνουν στον ΟΠΑΠ και επιμέρους εξελίξεις μπορεί να συντηρήσουν το ενδιαφέρον, ειδικότερα στον μεσαίο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v