Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς... καλλωπισμό το κλείσιμο του 9μήνου

Απογοήτευσε τους περισσότερους από όσους την παρακολούθησαν η σημερινή συνεδρίαση και κυρίως η υψηλή κεφαλαιοποίηση καθώς αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας ή βρέθηκαν σε αυτό λίγο πριν τις δημοπρασίες. Τεχνικά η εικόνα δεν έχει αλλάξει, συνεχίζουν οι αρνητικές αποκλίσεις, ενώ οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας πιθανόν να βοηθήσουν στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Απογοήτευσε τους περισσότερους από όσους την παρακολούθησαν η σημερινή συνεδρίαση τελευταία του μήνα και του τρίτου τριμήνου, όχι τόσο γιατί δεν επιχειρήθηκαν σημαντικές κινήσεις καλλωπισμού των αποτιμήσεων όπως περίμενε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς αλλά πολύ περισσότερο γιατί για μία ακόμα συνεδρίαση η εικόνα της υψηλή κεφαλαιοποίησης τουλάχιστον προβλημάτισε.

Το αν είναι τυχαίο ή όχι θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, πάντως κατά τη σημερινή συνεδρίαση έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας ΟΠΑ και ΟΤΕ, πριν τις δημοπρασίες είδαν το χαμηλό ημέρας οι Εθνική και Eurobank, ενώ σε χαμηλό τρέχοντος έτους έκλεισε η Εμπορική.

Αυτή η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ασφαλώς και απέτρεψε σε αρκετές περιπτώσεις κινήσεις window dressing ενώ από τους ελάχιστους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές είναι ζητούμενο πόσοι από αυτούς θα είναι στην ομάδα των κερδισμένων και κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Από άποψης στατιστικών, οι εβδομαδιαίες απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν το -0,08%, με κέρδη 1,61% ο Σεπτέμβριος, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη φτάνουν στο 7,29%.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δηλώνουν απογοητευμένοι ή τουλάχιστον επιφυλακτικοί μην μπορώντας να εξηγήσουν την παρατεταμένη δυσκαμψίας την οποία διέρχεται η Σοφοκλέους και συστήνουν απόλυτη επιφύλαξη μέχρι ο Γενικός Δείκτης να βγει από το γνωστό εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων.

Από τις μετοχές του FTSE κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η ΔΕΗ και η Folli-Follie, απλά θετικό πρόσημο για Coca Cola, Πειραιώς και αμετάβλητος ο τίτλος του Γερμανού.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για MotorOil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για Intracom, Cosmote, Τιτάνα, Εμπορική και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Eurobank, Βιοχάλκο, Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια και ΚΑΕ.

Ο Γενικός Δείκτης με κίνηση καρμπόν σε σχέση με τις περισσότερες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις είδε το υψηλό ημέρας σχετικά νωρίς και το χαμηλό λίγο πριν το τέλος, για να κλείσει στις 3.931,05 μονάδες με απώλειες 0,55%, ενώ ο τζίρος προσέγγισε τα 226 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 15,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική αλλά όχι πειστική η τελική εικόνα με 141 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών, και 10 τίτλοι με κέρδη από 7% έως 19,64%, ενώ όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές και τις διαθέσεις που πραγματικά εσωκλείουν προφανώς ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.931,05 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,08%, ο FT 20 υποχώρησε κατά 0,42%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 1,10%, ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,61% και ο FTSE 140 κατά 0,09%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-4,02%), ο κλάδος Πετρελαίου και Αερίου (-2,56%) και ο κλάδος των Τραπεζών (-0,25%) ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι Τηλεπικοινωνίες (1,12%) και ο κλάδος Μέσων Ενημέρωσης (2,82%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (15,38%), Γκάλης Νίκος (14,72%), Ευρωσυμμετοχές (11,36%), Ηλεκτρονική Αθηνών (10,00%), Κεραμεία Αλλατίνη (10,00%), Σωληνουργεία Κορίνθου (9,76%), Χαλυβδοφύλλων (9,52%), Χ. Ρόκας (8,61%), Παντεχνική (8,43%) και Informer (8,26%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Τεχνική Ολυμπιακή (-14,19%), Κλωστήρια Ναούσης (-12,50%), Fanco (-12,50%), Κλωνατέξ (ΠΟ -10,53%), Ακρίτας (-8,86%), Plias (-8,82%), Κτήμα Λαζαρίδη (-8,15%), Μοχλός (-7,89%), Πετζετάκις (-7,14%), Δομική Κρήτης (-7,14%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v