Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κλειδί” οι ΟΤΕ, Εθνική και τα ”μεσαία”

Οι σημαντικές υπεραξίες που έχουν καταγραφεί από τη συνεδρίαση της 14/9 κυρίως στις μετοχές των Εθνικής, ΟΤΕ, εκτιμάται πως αποτελούν το ”κλειδί” της τάσης για σήμερα. Ενδιαφέρουσα όμως παραμένει η εικόνα για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, κυρίως από τον χώρο των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σήμερα η αγορά δείχνει... εύκολη. Άλλο δείχνει όμως και άλλο είναι. Το ενδιαφέρον στοιχείο, κατά την εκτίμησή μας, είναι αυτό που αφορά στην βραχυπρόθεσμη, δηλαδή τη σημερινή, προσέγγιση των ειδικών της αγοράς, που εμφανίζονται εμφανώς αισιόδοξοι, αλλά επίσης εμφανώς συγκρατημένοι. Και έτσι πρέπει.

Παρακολουθώντας την απόδοση βασικά δυο μετοχών, Εθνικής, ΟΤΕ, καθ’ ότι εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων από παίκτες του εξωτερικού, μπορούμε να καταγράψουμε δυο-τρία ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το πρώτο αφορά τη σημαντική υπεραπόδοση που έχουν Εθνική, ΟΤΕ, καθώς αναφερόμαστε σε καθαρή απόδοση ανά μετοχή της τάξης των περίπου 2 ευρώ. Ένα μέρος από τα κέρδη των πρώτων τοποθετήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 14/9 είδαμε να κατοχυρώνονται στη συνεδρίαση της 22ας, με την προσφορά όμως να απορροφάται άμεσα και στη συνέχεια να οδηγούνται ακόμα πιο ψηλά Εθνική, ΟΤΕ.

Η μετοχή του ΟΤΕ μάλιστα διαμορφώθηκε χθες σε υψηλό 5ετίας, φθάνοντας στα 19,94 ευρώ, με συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμαχίων.

Το ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση υψηλότερα της μέσης τιμής των τελευταίων 30 εβδομάδων και φθάνει στο περίπου 50% της απόκλισης από τα ιστορικά υψηλά. Μιας αντίδρασης που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά τον Απρίλιο του 2003.

Εκτίμησή μας είναι πως η μετοχή του ΟΤΕ είτε... σήμερα, είτε... αύριο μπορεί να πιάσει νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχαμε υπολογίζει τον στόχο των 22 ευρώ. Ήδη η αποτίμηση του οργανισμού διαμορφώνεται στα 9,8 δισ. ευρώ.

Μακράν υψηλότερα, στα 16,4 δισ. ευρώ πλέον, διαμορφώνεται η αποτίμηση της Εθνικής, με την τεχνική προσέγγιση να ”δείχνει” τιμές πάνω από τα 40 ευρώ, δηλαδή την τιμή-στόχο που έθεσε η HSBC.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση, με όλα αυτά που γίνονται, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η ΔΕΗ, με τις εκτιμήσεις διορατικών αναλυτών, πηγών μας, να διίστανται. Γι’ αυτό συνεχίζουμε σε άλλους τίτλους.

Επιμένουμε εδώ και καιρό πως η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει το μακράν πιο ξεκάθαρα επιθετικό ανοδικό διάγραμμα που κατά την εκτίμησή μας (προσωπικά και μόνο) δείχνει να παραπέμπει σε επιχειρηματικό σχεδιασμό της διοίκησης. Δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο, μπορούμε όμως να υποθέσουμε, καθώς η χρηματιστηριακή απεικόνιση σπάνια διαψεύδεται επιχειρηματικά.

Από εκεί και πέρα θα επιμείνουμε στον όμιλο Βιοχάλκο, καθώς οι κινήσεις που πραγματοποιούνται από το μέτωπο των θυγατρικών του δημιουργούν προστιθέμενη αξία, φέρνουν τον όμιλο πιο κοντά σε συνεργασίες με ξένους ομίλους που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αναδιάρθρωση.

Για τον κλάδο της ακτοπλοΐας, η θέση μας παραμένει ξεκάθαρη, καθώς καταλύτης των όποιων κινήσεων ήταν, είναι και θα παραμένουν οι κινήσεις του ισχυρού ανδρός της Attica Συμμετοχών.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς ενδιαφέρον παρουσιάζει η βραχυπρόθεσμη μέχρι στιγμής θετική αντίδραση της μετοχής των Folli Follie, η υπεραπόδοση τελευταία των ΚΑΕ και οι τιμές που δίνονται για αγορές στην Marfin, μέχρι τα υψηλά χθες των 30,74 ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν μετοχές όπως Βασιλόπουλος, καθώς μετά τη χθεσινή ανακοίνωση πως ”αναζητούνται επενδυτικές ευκαιρίες ανά την επικράτεια” έχουμε την αίσθηση πως κάποια ανακοίνωση είναι θέμα ημερών.

Μετοχές εταιρειών όπως Ελινόιλ, Cyclon (όλως περιέργως ο ευρύτερος κλάδος κινήθηκε χθες συνολικότερα ανοδικά), Ιμπέριο (στην αγορά πιθανολογείται πως σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από την εταιρεία), Κλουκίνας-Λάππας, Lamda Development, Notos Com, Sprider, Profile (με αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες 3-5 συνεδριάσεις), προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται μαζί με κάποιες άλλες να συνεχίσουν να κινούνται σε ανάλογο ρυθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v