Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ - ΕΤΕ και ”πακέτα”... φτιάχνουν τη διάθεση

Διαφορετική από τις προηγούμενες η σημερινή συνεδρίαση όσον αφορά στο τελευταίο ημίωρο και στις δημοπρασίες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με αξιοσημείωτα κέρδη και μέσα στη ζώνη αντίστασης 3.960 - 3.973 μονάδων. Παραμένει η επιφύλαξη σε σημαντικό μέρος του ταμπλό. Αλλη μία ημέρα διάκρισης για ΟΤΕ - ΕΤΕ. ”Πακέτα” σε Πειραιώς, Sprider, Νεοχημική και ΛΑΝΤΙ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Αλλαγή σεναρίων καθώς αυτή τη φορά οι δημοπρασίες δεν έστειλαν τον τίτλο της Εθνικής στο χαμηλό αλλά στο υψηλό ημέρας, ενώ σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας και βέβαια μέσα στη ζώνη αντίστασης (3.960 - 3.973) έκλεισε και ο Γενικός Δείκτης.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώ έχουν μεσολαβήσει 40 περίπου λεπτά από το άνοιγμα της Wall Street, λιγότερες από 25 μονάδες χωρίζουν τον Dow Jones από το να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό, πράγμα το οποίο πιθανότατα θα δημιουργήσει αντανακλαστικές αντιδράσεις και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στη Σοφοκλέους, η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε μεγάλες διαφορές από τις αμέσως προηγούμενες, καθώς και πάλι για ένα σημαντικό μέρος του ταμπλό, και κυρίως για τη μικρή κεφαλαιοποίηση υπήρχε σημαντική επιφύλαξη, κάτι που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από το -0,07% του FTSES αλλά και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών/πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο ένα προς ένα, ενώ 30 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο ένα προς ενάμισι.

Τεχνικά η εικόνα διαφοροποιήθηκε προς το καλύτερο και θα καλυτερεύσει ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 3.973 μονάδων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως οι 4.000 μονάδες δεν αποτελούν σημαντική τεχνική αντίσταση αλλά απλώς ψυχολογικό όριο.

Από τις μετοχές του FTSE με αξιοσημείωτες απώλειες μόνο ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, αρνητική μεταβολή για Εμπορική, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Γερμανού και Hyatt.

Αντίθετα, με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Εθνική και ΟΤΕ, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΚΑΕ, CosmOTE, θετικό πρόσημο για Αγροτική, Eurobank, Motor Oil, Folli Follie, όμως για μία ακόμη συνεδρίαση ασφαλώς θετικότερος ανταγωνιστής κρίνεται ο τίτλος της Intracom (+3.24%).

Ο Γενικός Δείκτης όπως συνηθίζει στις τελευταίες συνεδριάσεις ”είδε” σχετικά νωρίς το υψηλό ημέρας (3.978,53). από εκεί και πέρα ακολούθησε τη γνωστή πλαγιοκαθοδική κίνηση, όμως αυτή τη φορά το τελευταίο ημίωρο και οι δημοπρασίες είχαν θετικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 3.968,66 μονάδες με κέρδη 0,83%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 395 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 146,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές λόγω του placement της Πειραιώς, σημαντικών γυρισμάτων σε Lamda Detergent, Νεοχημική και Sprider αλλά και άλλων ”πακέτων” που αναμένεται να διατηρηθούν αυξημένα λόγω τέλους εννεαμήνου.

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τελική εικόνα με 123 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών, όμως μόλις 8 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 19,23%.

Τέλος, όσον αφορά στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Ιμπέριο, NEXANS, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Αλφα Γκρίσιν, Τράπεζα Αττικής, Unisystems, Σωληνουργεία Κορίνθου, Lamda Development, Ντρουκφάρμπεν και Πλαστικά Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v