Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κανένα... γκολ, βρε παιδιά!

Να διασφαλίσουμε καταρχήν την άμυνά μας, γύρω στις 2.140 μονάδες για τον ASE 20. Μετά σταδιακά, και αφού απορροφηθεί η όποια προσφορά εμφανίζεται στην Εθνική Τράπεζα και κατοχυρωθούν σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες στον ΟΤΕ, να βγούμε λίγο περισσότερο από το κέντρο προς την επίθεση. Ούτως ή άλλως το... ”τσούκου-τσούκου” στο κέντρο καλά κρατεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το παιχνίδι συντήρησης, μέχρις ότου δημιουργηθούν επιθετικότερες προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στη Σοφοκλέους (*). Η χθεσινή εικόνα της αγοράς, τόσο στη διαμόρφωση των τελικών τιμών των Εθνικής, ΟΤΕ, όσο και στη ”μόχλευση” συγκεκριμένων εισηγμένων, εκτιμάται πως είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες διαθέσεις των ενεργών ”παικτών”.

Λόγου χάρη, στη μετοχή της Εθνικής δίνονταν από την αρχή της συνεδρίασης, χθες, τιμές σημαντικά υψηλότερες για να βγει προσφορά προς το τέλος της συνεδρίασης και η ελάχιστη τιμή ημέρας να διαμορφωθεί ακριβώς με το κλείσιμο.

Ακόμη, στον ίδιο τίτλο υπήρξε χθες και εύρος διακύμανσης, ενώ το ”χαμηλό” κλείσιμο διευκόλυνε τα Συμβόλαια και τη δημοπρασία.

Στον ΟΤΕ, οι χρηματιστηριακοί οίκοι που παρακολουθούν τον Οργανισμό δίνουν μια ικανή εξήγηση των όσων προοιωνίζονται μετά τη συμφωνία διοίκησης και σωματείων για τη ΣΣΕ των ετών 2006-07. Ειδικότερα, η Marfin, η Eurobank και η Proton αποτιμούν θετικά την εξέλιξη και προσεγγίζουν με άλλη διάθεση τη μετοχή του Οργανισμού.

Στη μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκαν χθες αυξημένες συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμαχίων, η τιμή διαμορφώθηκε στα 19,42 ευρώ (+1,8%), ενώ υπήρχε εντολή αγοραστών για 91.000 τεμάχια επιπλέον. Ο ΟΤΕ, κατά την εκτίμησή μας, εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα.

Ενδιαφέρουσα ήταν χθες η διαμόρφωση της μετοχής της Alpha Bank, με τελική τιμή στα 20,80 ευρώ, ενώ για τον ΟΠΑΠ αναμένουμε τις εξελίξεις από το... μέτωπο του διαγωνισμού.

Τεχνικά η μετοχή του Οργανισμού εμφανίζει κάποια μικροπροβληματάκια, με τιμή στα 27,66 ευρώ, καθότι παραμένει χαμηλότερα του ”κενού” της προηγούμενης Παρασκευής.

Με βάση τα ανωτέρω, η φορά του ASE 20 κρίνεται πιο ικανοποιητική από αυτή του Γενικού Δείκτη, με εμφανείς όμως διαθέσεις και συνθήκες συνέχειας της συσσώρευσης.

Αυτό δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα, καθότι μέρος της ρευστότητας μεταφέρεται εδώ και καιρό σε επιλεγμένους τίτλους του Mid 40 και του SC 80.

Ενδιαφέρον από αυτή την προσέγγιση παρουσιάζουν τόσο οι μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου (με υπεραπόδοση όμως χθες), Marfin, Κύπρου, Frigoglass, όσο και των Autohellas (**), Φουρλής, Motor Oil (στη διάρκεια διόρθωσης της μετοχής), Κλουκίνας-Λάππας, Lamda Development, Sprider και ορισμένων ακόμη.

Ενδιαφέρον από την κατηγορία των επιμέρους τίτλων φαίνεται να διαμορφώνεται για τις J&P Άβαξ, Ιμπέριο, Κυριακούλης, Νεώριο Συμμετοχών, Minerva, Ιασώ, Παντεχνική, ΕΛΒΕ (με ελάχιστη όμως εμπορευσιμότητα), Profile (επίσης με χαμηλές συναλλαγές), Ναύπακτος (με συναλλαγές 2.050 τεμαχίων) και ορισμένους ακόμα τίτλους με θετικές τεχνικές προδιαγραφές, περιορισμένης όμως ακόμη συναλλακτικής αξίας.

Εν κατακλείδι για σήμερα, μετά τη χθεσινή... αποτυχημένη απόπειρα προσέγγισης του εύρους αντίστασης των 3.970-3.980 μονάδων, θεωρούμε προτιμότερη μια καλή άμυνα για τον ASE 20 πέριξ των 2.140 μονάδων και συνέχεια της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς, παρά τον ”εκβιασμό” μιας εκ νέου υπέρβασης των 3.980, σε αυτή τη φάση.

Άλλωστε οι συναλλαγές παραμένουν σε επίπεδο που δεν εξασφαλίζουν μια πιο σίγουρη και συνολική κίνηση της αγοράς προς το τετραχίλιαρο.

(*) Καλό θα ήταν να πάρουμε και κανένα τρίποντο στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Σήμερα ξεκινάει η ΑΕΚ, αύριο συνεχίζει ο Θρύλος, μεθαύριο ακολουθούν οι υπόλοιποι. Να σταυρώσουμε καμιά νίκη, γιατί πολύ στην πίεση βρισκόμαστε τελευταία.

(**) Η Autohellas, κατά την εκτίμησή μας, και ενδεχομένως να σφάλλουμε, προσεγγίζεται πλέον συνεκτιμώντας τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή της Aegean Airlines στο Χ.Α. Λόγω της υφιστάμενης μετοχικής σχέσης και της κεφαλαιακής επιφάνειας των βασικών μετόχων της προς εισαγωγήν αεροπορικής, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ευρύτερη αποτίμηση της ήδη εισηγμένης.

Σημείωση: Η διάθεση χθες μειοψηφικών ποσοστών της Lamda Development και της Sprider, όπως και οι άλλες ανάλογες μεταβιβάσεις, έχουν διπλή ανάγνωση.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για διανομή ”χαρτιών” σε υψηλές τιμές από τους βασικούς μετόχους προς τρίτους. Κατά κανόνα αυτό προοιωνίζεται την ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου.

Στη δεύτερη, όμως, πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο (στη Sprider μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε μέγιστη τιμή), αφορά στην αναδιανομή θέσεων που παραπέμπει σε αρχή-προοίμιο εν όψει μιας επόμενης σημαντικής ανοδικής κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v