Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με Εθνική, ΟΤΕ και Κατασκευές η άνοδος

Οι δύο κύριοι ”στυλοβάτες” της αγοράς και ”μοχλοί” υπεραντίδρασης του ASE 20, δηλαδή η Εθνική και ο ΟΤΕ, δικαιώνουν πλήρως τις εκτιμήσεις των ”πιστών” τους. Ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά τις 3.960 μονάδες, ενώ η συνολικότερη αντίδραση μετοχών εταιριών του κατασκευαστικού κλάδου δίνει έναν διαφορετικό τόνο και ενδιαφέρον σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ”στυλοβάτες” του ASE 20 (βεβαίως και της αγοράς) δείχνουν τον δρόμο.

Οι μετοχές της Εθνικής και του ΟΤΕ και δευτερευόντως των Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Αγροτικής Τράπεζας φέρνουν τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα κατά περίπου 30 μονάδες, με απόδοση του ASE 20 προς τις 2.170 μονάδες και συνολικό τζίρο περίπου 24 εκατ. ευρώ (στις 12:10΄).

Το σημαντικότερο κατά την εκτίμησή μας είναι πως επιβεβαιώνεται η επιμονή και... εμμονή ορισμένων αναλυτών και παραγόντων της αγοράς για συνέχιση στην υπεραπόδοση τόσο του Οργανισμού όσο και της Εθνικής.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες δύο μετοχές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση υψηλότερα της μέσης τιμής των τελευταίων 30 εβδομάδων.

Σε ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται η διάθεση και η τάση τόσο στον Mid 40, με 26 μετοχές να κινούνται ανοδικά, όσο και στον SC 80 με περίπου 45 μετοχές στο ”πράσινο”.

Από αυτές τις δύο κατηγορίες ξεχωρίζουν η Διεκάτ (στα 1,76 ευρώ), καθώς ο επόμενος γύρος εξελίξεων στον κλάδο αγγίζει ένα μεγάλο μέρος εισηγμένων εταιριών, οι Axon Συμμετοχών, ΑΕΓΕΚ, ΑΝΕΚ, Spider, Lavipharm, Intrakat, αλλά και Info-Quest, J&P Άβαξ, Μέτκα, Τεχνική Ολυμπιακή, Ελληνική Τεχνοδομική και ορισμένες άλλες ακόμη.

Ειδικότερα στον κλάδο των κατασκευών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων και την υποχώρηση της τιμής ορισμένων μετοχών διαμορφώνονται ελκυστικότερες αποτιμήσεις για όσους επανατοποθετούνται.

Και μάλιστα σε μία περίοδο που η δημιουργία νέων συμμαχιών και οι συνεργασίες με ξένους ομίλους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και στρατηγικών κινήσεων στον χώρο.

Στις 12:10΄ η αναλογία ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στο περίπου 4 προς 1, με τη μετοχή της Altec να ξεπερνά τα 2 ευρώ (στα 2,06 ευρώ), της Υγεία να φθάνει στα 4,30 ευρώ, της Alco στο 1,27 ευρώ, της Reds στα 2,33, της Αττικάτ στο 1,14, της Παντεχνική στα 3,38 και της ΝΕΛ στο 1,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v