Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας την κατοχύρωση κερδών

Παρασκευή σήμερα και όσοι τοποθετούνται τις τελευταίες ημέρες έγκαιρα στη μετοχή λ.χ. της Εθνικής, κερδίζουν μέχρι και 2 ευρώ σε κάθε τίτλο. Ισχυρό το δέλεαρ της μερικής κατοχύρωσης σημαντικών υπεραξιών και για τον Γενικό Δείκτη απαιτούνται ορισμένες τεχνικές ενδείξεις, προτού αποσαφηνιστεί η τάση του.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και όσοι τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά των προηγούμενων συνεδριάσεων, θα έχουν κάθε λόγο να κατοχυρώσουν σήμερα μέρος των κερδών τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση... διευκολύνει και το κλίμα ήπιας διόρθωσης των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Η τάση βέβαια θα εξαρτηθεί από την έκταση της κατοχύρωσης θέσεων και ειδικότερα στον τίτλο της Εθνικής, που πρωταγωνιστεί από την προηγούμενη Πέμπτη.

Από τιμές πέριξ των 32,5 ευρώ εντοπίστηκαν οι πρώτες τοποθετήσεις ορισμένων διορατικών ξένων διαχειριστών, που εντάθηκαν στη συνέχεια για να κορυφωθούν στο διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης.

Στους αρχικούς αγοραστές, η Εθνική προσφέρει καθαρή απόδοση 2 ευρώ ανά μετοχή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον τίτλο.

Μια μικρής έκτασης κατοχύρωση υπεραξιών θα τη θεωρούσαμε απολύτως λογική και αναμενόμενη στην Εθνική, αν και καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλους ξένους ”παίκτες”.

Το πιθανότερο είναι πως οι καινούργιοι θα επιδιώξουν να τοποθετηθούν σε καλύτερες τιμές, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί (ή να διαψευσθεί), κυρίως σήμερα και εν μέρει τη Δευτέρα.

Μετοχή ”κλειδί” είναι εκ των πραγμάτων ο ΟΤΕ, παρά το χθεσινό ”άδειασμα” στους βραχυπρόθεσμους αγοραστές σε τιμές υψηλότερα των 19 ευρώ.

Για τη μετοχή του Οργανισμού επιμένουμε πως η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και η χθεσινή πίεση από το μέσον και μετά της συνεδρίασης ενισχύει την εκτίμησή μας.

Από τεχνικής πλευράς στην αγορά διαμορφώνεται πιο σαφής τάση για τον ASE 20 και λιγότερο για τον Γενικό Δείκτη (περισσότερα αναφέρονται λεπτομερώς στο χθεσινό σχόλιο του Α. Αναγνωστόπουλου). Θα φανεί σήμερα κατά πόσο η βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να οδηγήσει στην καταγραφή νέας ”κορυφής” και ενδεχομένως με περαιτέρω αύξηση συναλλαγών να οδηγηθεί η αγορά σε υπέρβαση των 4.000 μονάδων.

Προσωπικά θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο αν θα ξεπεραστεί... σήμερα ή... ”αύριο” το τετραχίλιαρο.

Θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε για το πώς θα αντιδράσουν βασικοί δείκτες και μετοχές καταρχήν στη διαδικασία προσέγγισης των 3.970-3.980 μονάδων.

Μέχρι τότε θα παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι και αρκετά επιφυλακτικοί.

Άλλωστε χθες ο καθαρός τζίρος ήταν μεν καλύτερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 3 μηνών, αλλά ουσιαστικά δεν ξεπέρασε τα 310 εκατ. ευρώ.

Κατά συνέπεια αναμένουμε καταρχήν την αποσαφήνιση της τάσης, ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής (όπου διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα της μέσης τιμής των τελευταίων 30 εβδομάδων και μάλιστα με αυξημένους τζίρους) και δευτερευόντως του ΟΤΕ και μετά πράττουμε ανάλογα.

Η επιφυλακτικότητά μας λόγω υπεραξιών και... Παρασκευής, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εάν στην αρχή της συνεδρίασης επιδιωχθεί να ”τραβηχτεί” υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, χωρίς ουσιαστικότερη ανταπόκριση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v