Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καρτέρι” για φρέσκο χρήμα

Μετά τη χθεσινή ομολογουμένως καλή συνεδρίαση, άρχισαν και πάλι ορισμένοι να μιλούν για άμεση προσέγγιση των 4.050-4.100 μονάδων. Αν είναι να έρθει, ας έρθει. Ωστόσο, εμείς θα προτιμούσαμε η επόμενη ανοδική αντίδραση να βασίζεται περισσότερο σε θεμελιώδεις και ουσιαστικούς λόγους, ικανούς να συντηρήσουν μεσοπρόθεσμα την τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Φύσει αισιόδοξοι, θέσει, όμως, μετρημένοι.

Αναμφίβολα, το χθεσινό θετικό βήμα, κυρίως όμως, η επανεμφάνιση ορισμένων ξένων... κωδικών αποτελούν ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

Ωστόσο, δεν μας αρκεί μόνο η χθεσινή πράγματι καλή εικόνα της αγοράς, για να υπεραμυνθούμε της εκτίμησης ότι η αγορά ”φεύγει” προς τις 4.050- 4.100 μονάδες.

Απεναντίας, με το μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται τους τελευταίους τρεις μήνες σε μετριότατο επίπεδο, θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί.

Επιφυλακτικοί μέχρις ότου διαπιστώσουμε πως πράγματι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον ξένων, πως ξεπερνούν για τουλάχιστον 2-3 συνεδριάσεις οι συναλλαγές τουλάχιστον τα 300-320 εκατ. ευρώ και μπαίνει φρέσκο χρήμα σε υψηλότερες τιμές της Εθνικής, της Alpha Bank, Eurobank, του ΟΤΕ και ακόμη 2-4 εισηγμένων – σηματωρών της διάθεσης των ξένων.

Μέχρι τότε, παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις από τη συνένωση δυνάμεων Marfin-Eγνατίας-Λαϊκής, τη δημιουργία δηλαδή ενός τραπεζικού σχήματος με κεφάλαια της τάξεως των 3,3 δισ. ευρώ.

Παρακολουθούμε τις μεθοδικές κινήσεις που πραγματοποιούνται από την πλευρά της Εθνικής και του ΟΤΕ για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων σε υψηλότερες τιμές, το αποτέλεσμα της μεγάλης διημερίδας των 300 ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο και τα επιμέρους.

Στα επιμέρους συμπεριλαμβάνονται κατά την εκτίμησή μας, ο εν εξελίξει διαγωνισμός του ΟΠΑΠ, η κίνηση της Info Quest με τη γαλλική EDF, το προβάδισμα που αποκτούν τα ΚΑΕ στη γειτονική Τουρκία, η κινητικότητα στο χώρο της ακτοπλοΐας, όπου μας ξαφνιάζει ευχάριστα η ρότα της ΑΝΕΚ. Αντίθετα, όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η αναθεώρηση προς χαμηλότερο επίπεδο της τιμής ορισμένων κατασκευαστικών εταιριών.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για μετοχές εταιριών όπως αυτή της ΕΤΕΜ, οι επενδύσεις 13,6 εκατ. ευρώ από την απολύτως εξειδικευμένη Flexopack, η επένδυση που προωθείται από την Betanet και τα έργα που αναλαμβάνει στο Λιμένα Ρόδου, αναθεώρηση των Folli Follie από την Beta με τιμή – στόχο τα 30,1 ευρώ, οι αυξημένες συναλλαγές χθες στη μετοχή της ποιοτικής Kleemann, τα σχέδια της Κλουκίνας– Λάππας, οι συναλλαγές στην Audio Visual, η φτηνή αποτίμηση της Ναυπάκτου και η χαμηλότερη των 15 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση της Μινέρβα.

Στα συν των τελευταίων συνεδριάσεων θα συγκαταλέγαμε ακόμη μία εξειδικευμένη και συμμαζεμένη εταιρία, την Profile, που ειδικά χθες έδωσε κάποιες ενδείξεις κινητικότητας.

Εν κατακλείδι, θα επιμείνουμε στην πάγιά μας θέση πως δεν μας ενδιαφέρει τόσο το αν... σήμερα ή... αύριο θα πιάσει η αγορά τις 4.050- 4.100 μονάδες, αλλά όταν θα συμβεί αυτό, με ποιες προϋποθέσεις και κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει.

Ας έρθει αργότερα, στην ώρα της, η ανοδική αντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, να έρθει, όμως, ορθολογικά και εδραιωμένη περισσότερο σε θεμελιώδη και λιγότερο σε... κερδοσκοπικά στηρίγματα.

Θεωρούμε πως πολύ δύσκολα σε βάθος χρόνου (δεν έχει σημασία το πότε, σε έξι μήνες ή σε δώδεκα ή αργότερα...) η αποτίμηση της Εθνικής θα ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ, και πως οι αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ θα διασκορπίζονται σε τιμές σαφώς υψηλότερες των 22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v