Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To 3o στάδιο του χρηματιστηριακού κύκλου

Τα δύο πρώτα στάδια του χρηματιστηριακού κύκλου που ξεκίνησε από τα χαμηλά επίπεδα του 2003 έχουν ολοκληρωθεί, εκτιμά ο Paul Ruddleston της Morgan Stanley. Όμως το τρίτο στάδιο δεν έχει αρχίσει ακόμη να ”ξεδιπλώνεται” πλήρως, επιφυλάσσοντας πιθανόν εκπλήξεις.

To 3o στάδιο του χρηματιστηριακού κύκλου
Ο Paul Ruddleston, υπεύθυνος χάραξης της παγκόσμιας στρατηγικής trading της Morgan Stanley, δεν είναι τόσο γνωστός, τουλάχιστον στη χώρα μας, όσο ο συνάδελφός του Teun Draaisma που είναι υπεύθυνος για τη στρατηγική των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός στις προβλέψεις που έχει κάνει για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, έστω και αν κοιτάζει τα πράγματα από τη σκοπιά του trader όπου η τεχνική ανάλυση έχει συχνά μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε σύγκριση με τη θεμελιώδη.

Ο Ruddleston και η ομάδα του πάντοτε πίστευαν ότι η άνοδος της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς που ξεκίνησε το 2003 θα περιλάμβανε τρία στάδια.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου, ώθηση στις μετοχές θα έδινε η πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργούσε η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, την οποία είχαν υιοθετήσει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να μην πέσουν στην παγίδα του αποπληθωρισμού όπως η Ιαπωνία παλαιότερα.

Πράγματι, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως είχε προβλεφθεί, με τις μετοχικές αξίες να αντιδρούν ανοδικά, συχνά βίαια, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το δεύτερο στάδιο του κύκλου θα ήταν μεταβατικό, υπό την έννοια ότι η αγορά θα προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από την πλεονάζουσα ρευστότητα και να αποδεχθεί, έστω και κατόπιν αρκετής σκέψης, την πραγματικότητα της οικονομικής ανάπτυξης που συμβάλλει στην αύξηση των εταιρικών κερδών.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αφαιρεί μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν συμβατή με το δεύτερο στάδιο.

Ο Ruddleston πιστεύει ότι τα δύο πρώτα στάδια του παρόντος χρηματιστηριακού κύκλου έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη να αναπτύσσεται πλήρως το τρίτο στάδιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο στάδιο θα χαρακτηρίζεται από βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και νέα ”ένεση ρευστότητας” στις χρηματιστηριακές αγορές.

Βαρόμετρο για την επενδυτική ψυχολογία θεωρεί τον κλάδο των εταιριών υψηλής τεχνολογίας κ;ι ως εκ τούτου χαρακτηρίζει σημαντικό γεγονός την υπεραπόδοση του Nasdaq έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Ο Ruddleston χρησιμοποιεί τον S&P 500 ως δείκτη αναφοράς για την παγκόσμια αγορά.

Η ”ένεση ρευστότητας” περιμένει να έλθει από την αγορά ομολόγων και τις χαμηλές αποδόσεις τους. Η υποχώρηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων μαζί με τις τιμές των εμπορευμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες συμπιέζει τον πληθωρισμό και υπονομεύει το επιχείρημα ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων από τα ομόλογα και χαμηλού πληθωρισμού αυξάνονται οι πιθανότητες μετακίνησης κεφαλαίων από τα ομόλογα στις μετοχές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης δεν θα φέρει τελικά αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Κάτι τέτοιο όμως εκτιμά ότι θα βοηθήσει πρωτίστως τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών, που έχει υποαποδόσει το προηγούμενο διάστημα της ανόδου, και λιγότερο τις τράπεζες, στις οποίες όμως εξακολουθεί να ποντάρει.

Ποιος θα είναι ο καταλύτης για να ”ξεδιπλωθεί” πλήρως το τρίτο στάδιο; Πιθανόν να ”σπάσει” πειστικά ο S&P 500 τα πρόσφατα υψηλά των 1.333-1.338 μονάδων, εκτιμά, και να πέσει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου κάτω από το 4,72%.

Ο S&P 500 έκλεισε χθες στις 1.325,18 μονάδες και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο 4,73% από 4,75%. Λέτε ο αμερικανοκεντρικός Ruddleston να αποδειχθεί το ίδιο σωστός στις προβλέψεις του με τον ευρωκεντρικό Draaisma;

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v