Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση από τις τράπεζες, κέρδη από περιφέρεια

Συνεδρίαση με εικόνα σαφώς καλύτερη των αμέσων προηγουμένων και με την επιχορήγηση του θετικού διεθνούς κλίματος που δημιούργησε μία ικανοποιητική τελική εικόνα. Σημαντική κινητικότητα σε τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης που θα αυξηθεί αν ο δείκτης ξεπεράσει τις 3.960 και ακόμη περισσότερο τις 4.000 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Άκρως ικανοποιητική (μετά από πολλές ημέρες) συνεδρίαση που έτσι κι αλλιώς είχε την επιχορήγηση του θετικού διεθνούς κλίματος, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεκινά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (+1,18%) και πολύ περισσότερο από το τραπεζικό ταμπλό (+1,64%) και όπως αναμενόταν να εντείνεται στη μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,37% του FTSE S.

Θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις και συνεχιστούν οι σχετικές βοήθειες από τους δεικτοβαρείς τίτλους, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο η κινητικότητα σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση ζητούμενο παραμένει η όποια ανοδική κίνηση να μην έχει σαν ημερομηνία λήξεως το τέλος του μήνα με σκοπό τον ”καλλωπισμό” των αποτιμήσεων λόγω τέλους εννεαμήνου, αλλά οι επιλεκτικές αγορές να συνεχιστούν και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου καθώς όπως εκτιμούν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς, σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις είναι μπροστά.

Τεχνικά η εικόνα ασφαλώς και καλυτέρευσε καθώς ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε σαν στήριξη τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών και ασφαλώς το ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί σε περίπτωση που ο δείκτης επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 3.960 μονάδων και ακόμα περισσότερο του ψυχολογικού ορίου των 4.000 μονάδων.

Από τις μετοχές του FTSE που έδωσαν σήμερα το σύνθημα της ανοδικής κίνησης, με σημαντικές απώλειες ο τίτλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής μετά την ανακοίνωση της διοίκησης που υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την τρέχουσα χρήση, αρνητικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Folli-Follie και αμετάβλητος ο τίτλος της Hyatt.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων Εμπορική, Εθνική, Αγροτική, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Coca Cola, Intracom, ΟΤΕ και θετική μεταβολή για Πειραιώς, Βιοχάλκο, Γερμανό, CosmOTE.

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε ελαφρώς πτωτικά, γρήγορα γύρισε σε θετικό πρόσημο κλείνοντας πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.926,52 μονάδες με κέρδη 1,02%, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικός ο τζίρος ξεπέρασε τα 270 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 40,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα, με 181 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών και 12 τίτλοι με κέρδη από 9% έως 17,36%.

Εντωμεταξύ, στην αγορά παραγώγων σε μία συνεδρίαση σχετικά αυξημένων συναλλαγών τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μάλιστα οι τελευταίες πράξεις έγιναν στο υψηλό ημέρας.

Ασφαλώς στα αξιοσημείωτα της σημερινής ημέρας δεν μπορεί να μην καταχωρηθεί και η δημόσια πρόταση της Λαϊκής Τράπεζας για το σύνολο των μετοχών των Marfin Group και Εγνατίας στην τιμή των 30 και 6,30 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Κέκροψ, Lavipharm, Veterin, Δομική Κρήτης, Kleemann, Λαννέτ, Παΐρης, ΕΤΕΜ και Betanet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v