Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”διαφωνία” των ομολόγων και οι μετοχές

Oι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αρκετά, σηματοδοτώντας επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Όμως, το spread που πληρώνουν τα εταιρικά ομόλογα πάνω από τα αντίστοιχα κρατικά παραμένει συμπιεσμένο, παραπέμποντας σε ανθηρή οικονομία. Οι μετοχές θα ήθελαν πολύ να ξέρουν ποια από τις δυο αγορές ομολόγων έχει δίκιο.

Η ”διαφωνία” των ομολόγων και οι μετοχές
Οι αγορές τείνουν να αντιδρούν είτε αρνητικά είτε θετικά κάθε φορά που συμβαίνει κάτι το οποίο δεν περίμεναν.



Μερικές φορές αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σ’ ένα γεγονός, π.χ. σε μια τρομοκρατική ενέργεια, κι άλλες με τον ίδιο, π.χ. σε μια ανακοίνωση για σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας.

Αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ή στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως χθες στην Ταϊλάνδη, η πρώτη αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών είναι συνήθως αρνητική. Αντίθετα, η πρώτη αντίδραση της αγοράς των κρατικών ομολόγων είναι συνήθως θετική, καθώς προσελκύει αγοραστές που τη θεωρούν καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές.

Είναι κι αυτό μέρος της διαδικασίας προεξόφλησης των μελλοντικών εξελίξεων που χαρακτηρίζει τις αγορές.

Όμως, οι αγορές είναι επίσης συγκοινωνούντα δοχεία και διέπονται από μια ενιαία λογική. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντοτε. Σ’ ορισμένες περιπτώσεις, δυο αγορές μπορούν να δώσουν διαφορετικές ερμηνείες για το ίδιο πράγμα.

Η περίπτωση του 2004 είναι χαρακτηριστική. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, η αγορά των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων εμφανιζόταν πιο αισιόδοξη σε σύγκριση με τις χρηματιστηριακές αγορές για την πορεία των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.



Τα spreads των εταιρικών ομολόγων σε ευρώ και σε στερλίνες που ζητούσαν οι επενδυτές για να τα προτιμήσουν έναντι των κρατικών ομολόγων με ίδια ή παρόμοια ημερομηνία λήξης είχαν συμπιεσθεί αρκετά, αλλά αυτό δεν είχε συνοδευτεί από ανάλογη άνοδο των μετοχών.

Ήταν ένα αίνιγμα που ”λύθηκε” αργότερα την ίδια χρονιά με το ράλι των μετοχικών αξιών στην Ευρώπη.

Μερικοί ίσως διαπιστώσουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα, με τη διαφορά ότι ”διαφωνούν” η κρατική και η εταιρική αγορά ομολόγων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Από τη μια πλευρά, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν συμπιεσθεί. Το 10ετές γερμανικό ομόλογο προσφέρει απόδοση 3,76% και το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο αποδίδει 4,73%, όταν τα ίδια ομόλογα είχαν απόδοση πάνω από 4% και 5% πριν από λίγους μήνες.

Την ίδια στιγμή, το spread με το οποίο δανείζονται οι επιχειρήσεις πάνω από τα κρατικά ομόλογα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σχεδόν αμετάβλητο.

Όμως, η συμπίεση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων ερμηνεύεται ως ένδειξη επερχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης που συνήθως έχει αρνητική επίπτωση στις πωλήσεις και στα κέρδη των επιχειρήσεων και επομένως στις μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των spreads στα εταιρικά ομόλογα σε χαμηλά επίπεδα υπονοεί ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει ισχυρή σε μια περίοδο όπου η άνοδος των επίσημων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες περιορίζει την πλεονάζουσα ρευστότητα παγκοσμίως.

Επομένως, η μία από τις δύο αγορές ομολόγων κάνει λάθος. Ποια μπορεί να είναι; Είναι δύσκολο να πει κανείς.

Σίγουρα, οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη Fed ”δαγκώνουν” και η αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ πνέει τα λοίσθια, ψαλιδίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και τα χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια βοηθούν την ανάπτυξη.

Αν παρ’ όλα αυτά έπρεπε να επιλέξουμε, μάλλον θα ποντάραμε στην αγορά εταιρικών ομολόγων.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v