Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση εντός, εκτός και επί τα αυτά

Με ”αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών και πωλητών (όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους) εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με μόνο τον τίτλο της Intracom να καταγράφει ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Ελάχιστες οι επιμέρους κινήσεις σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας δείχνει να τηρεί στάση αναμονής.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση σχετικά στενού εύρους διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τις 30 μονάδες και διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, έστω κι αν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μείωσαν σχετικά τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση του τιμάριθμου χονδρικής στις ΗΠΑ, η αύξηση του οποίου ήταν σαφώς μικρότερη του αναμενόμενου και η οποία άφησε σχετικές ελπίδες για μη περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, κάτι για το οποίο αναμένεται να αποφασίσει η FED αύριο.

Κατά πολλούς η σημερινή συνεδρίαση έδειχνε ”αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών και πωλητών ή μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως η τελική εικόνα δεν βοήθησε στην εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων όσον αφορά τουλάχιστον την τεχνική πλευρά.

Έτσι, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται μεταξύ 3.860 και 3.960 μονάδων δεν αλλάζει κάτι, όμως η διάσπαση ενός των δύο άκρων και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών αναμένεται να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις μετοχές του FTSE και μάλιστα αυτές που έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Intracom, θετικό πρόσημο για Εμπορική, Εθνική, Γερμανό, ΔΕΗ, Coca Cola, ΚΑΕ, Motor Oil, και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Βιοχάλκο, Hyatt, Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Αντίθετα, με απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν τη μία ποσοστιαία μονάδα έκλεισαν οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Ελληνικής Τεχνοδομικής, CosmOTE, Τιτάνα και Folli-Follie.

Ο Γενικός Δείκτης με διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 3.863,19 και 3.893,82 μονάδων για να κλείσει στις 3.886,89 με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 202 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 16,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών, όμως μόλις 7 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Τέλος όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Δομική Κρήτης, Info-Quest, Αθηνά, ΒΙΟΤΕΡ, Lavipharm, Καρέλιας, Imperio και ελάχιστες ακόμη μετοχές που σε αρκετές περιπτώσεις θα αρκούσαν μικρές εντολές πώλησης προκειμένου να απολεστούν τόσο τα μικρά ημερήσια κέρδη όσο και το θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v